Brand i närheten av Falkenbergs arena

avHans Österman, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Stegbilen når bara åtta våningar upp – samtidigt bekämpar rökdykare höghusbranden i Falkenberg inifrån.

Byggnaden ägs av Gekås i Ullared och var tänkt att bli ett nytt landmärke.

– Ingen är skadad. Det är väl det väsentliga för mig just nu, säger vd:n Boris Lennerhov

Mitt under det allsvenska mötet mellan Falkenberg och Sirius syntes bolmande svart rök på himlen över arenan.

Ett par hundra meter bort började det brinna våldsamt högst upp i Vesterhavsporten, ett 16-våningshus som var tänkt att stå färdigt i början av år 2020. Från taket syntes öppna lågor och ett stort antal brandbilar kallades till platsen.

Försöker begränsa branden

– Jag befinner mig på plats och det är cirka 16 enheter här. Det brinner i taket på 16:e våningen av ett flerfamiljshus, säger Hanna Danielsson, kommunikatör på räddningstjänsten Väst.

Brandorsaken är oklar och det finns inga uppgifter om personskador. Att huset inte var färdigbyggt försvårar släckningsarbetet.

– Det är en öppen byggnad utan färdiga brandceller eftersom den fortfarande håller på att byggas. Det gör att elden sprider sig neråt, säger Hanna Danielsson.

Så släcker de branden – nerifrån

Ett trettiotal brandmän var ännu vid midnatt på plats för att delta i släckningsarbetet. Räddningstjänstens stegbil når bara till åttonde våningen, men samtidigt är rökdykare inne i huset och släcker nerifrån.

– Jag vet inte exakt hur högt upp de har kommit, men det är i alla fall högre än åttonde våningen. Vi försöker begränsa spridning nerifrån och släcka det som faller ner.

1 av 3 | Foto: CMORE

Släckningsarbetet går bokstavligen upp och ner.

– Man måste hela tiden vara under branden. Rökdykarna kan vara på en våning och släcka men sedan måste de gå ner igen när det faller brinnande bråte till våningen under. Vi kommer att jobba på så här hela natten och morgonen. Det kommer att ta tid, säger Hanna Danielsson.

Vid midnatt hade lågorna och röken lugnat ner sig jämfört med de dramatiska bilder som kablades ut under sändningen av fotbollsmatchen.

– Men det blossar upp igen ibland, säger Hanna Danielsson.

”Det är väsentligt”

Matchen i Falkenberg påverkades inte av elden utan spelades vidare och slutade 0–0.

”Polisen kommer att vara kvar hela natten för att bistå Räddningsledaren. Branden har minskat i intensitet men släckningsarbetet fortgår ännu i oförminskad styrka” skriver polisen i Halland.

Huset ägs av varuhuset Gekås i Ullared.

– Jag har inte så mycket att säga. Ingen är skadad. Det är väl det väsentliga för mig just nu, säger Gekås vd Boris Lennerhov
 

Uppdatering: Räddningstjänsten Väst meddelar på torsdagsmorgonen att branden nu är under kontroll.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM