MFF utklassade Kalmar och tog åttonde raka segern

MALMÖ. De har inte platsat i europaspelet men tog nu chansen i allsvenskan.

Fyra ersättare gjorde poäng för MFF mot Kalmar.

– Får man chansen måste man ta den och det gjorde vi alla i dag, säger tvåmålsskytten Arnor Traustason.

Men de regerande mästarna tvingas avvara Markus Rosenberg i toppmatchen på onsdag.

I torsdags bröts Malmö FF:s starka svit på 17 raka matcher utan förlust under Uwe Röslers ledning när man förlorade mot Genk i Europa League.

Då valde Rösler att byta ut halva startelvan till matchen mot Kalmar hemma på söndagen.

Men den jätterockaden handlade mer om att det här var mittenmatchen i ett block på tre matcher på sju dagar som avslutas med toppmötet i Norrköping på onsdag.

Tog chansen

Man får säga att ersättarna tog chansen inför de 15584 åskådarna i Malmö.

Franz Brorsson gjorde en bra insats i backlinjen i stället för Behrang Safari och framåt låg kvartetten Arnor Traustason, Romain Gall, Egzon Binaku och Eric Larsson bakom alla tre målen i 3–0-ledningen före paus:

1–0 nickvinklade Traustason, som gick in som anfallare i stället för Marcus Antonsson, skickligt in på Binakus fina förarbete och inlägg.

2–0 sköt Gall in på ett distansskott som KFF-målvakten Lucas Hägg Johansson borde tagit.

3–0 tåskarvade Traustason in på Larssons högerinlägg.

Den här kvintetten har inte fått starta någon av de senaste tre matcherna i Europa (playoff till Europa League och torsdagens gruppspelspremiär) men visade mot Kalmar att bredden i MFF-truppen är mycket bra med allsvenska mått mätt.

I minut 65 spelade Gall fram Markus Rosenberg till 40 och kaptenens tionde mål för säsongen i sin 200:e allsvenska match.

– Vi måste ha den bredden. Vi är ju i Europa nu och har två matcher i veckan. Får man chansen måste man ta den och det gjorde vi alla i dag, säger Traustason, som bara spelat en match som anfallare i sin karriär och det var med MFF borta mot Örebro i somras.

Effektivt MFF

Kalmar, som bjöd upp till spel som få lag gör på Stadion i Malmö, hade ett par chanser före paus där Tobias Erikssons skott från nära håll i ribban som studsade ner på ”insidan” av mållinjen var den allra bästa och kunde ha lett till en 2–1-reducering.

MFF hade desto bättre utdelning i första halvlek med tre mål på tre möjligheter.

– Vi var dödligt effektiva i dag, säger Uwe Rösler.

Kan gå upp på andra plats

Det här var första gången på 63 år som MFF gjorde tre mål eller mer i fem raka matcher. Senast det hände var alltså 1955.

Man är nu uppe i åtta raka segrar i allsvenskan.

– Jag var lite orolig inför den här matchen. Det har varit tätt med matcher och vi har gått från konstgräs till hybridgräset nere i Genk och sedan hit, säger Rosenberg.

Då AIK vann derbyt mot Hammarby tidigare på söndagen knappade inte MFF in något på serieledarna från Solna men däremot tog man in tre poäng på Bajen på tredje plats.

På onsdag kan MFF ta klivet upp på andra plats i tabellen om man besegrar nuvarande tvåan Norrköping på bortaplan (samtidigt som Hammarby tappar poäng mot Elfsborg).

– Vi tittar bara på AIK, säger Rosenberg.

Rosenberg avstängd

Men två tvingas de regerande mästarna klara sig utan Rosenberg som är avstängd.

Traustason är redo att fortsätta som anfallare.

– Jag kan lösa det. Det är inte så svårt, säger han.

Dessutom tvingades målvakten Johan Dahlin utgå i paus efter att krockat med Lasse Nielsen vid en hörna och fått en smäll på käken. Det betydde att finska nyförvärvet Walter Viitala fick göra allsvensk debut.

– Jag räknar med att Johan kan spela på onsdag, säger MFF:s läkare Pär Herbertsson.

Kalmar är kvar på tionde plats i allsvenskan.