Mejla

Simon Bank

Kan vara en katastrof – och en pojkdröm i kras

Publicerad:
Uppdaterad:

BÅSTAD. I bästa fall: en påminnelse om att en VM-uppladdning kräver kalla skallar.

I sämsta fall?

En katastrof, redan innan planet lyft mot Ryssland.

Det här landslaget har lärt sig den hårda vägen (fråga Mikael Lustig) att könsord inte är något man ska slänga sig med i onödan.

Ibland kommer de ändå.

John Alberto Guidetti stod mitt emellan sin bäste väns bröllop och sitt livs första VM, solen stekte sönder Örebäcksvallen och det var bara ett par minuter kvar av träningen. Guidetti hade precis klivit in lite ovårdat i en tackling mot Jimmy Durmaz, nu mötte han ett utkast djupt nere hos Karl-Johan Johnsson.

Han ville driva upp tempo, han ville göra mål och vinna den där spelövningen.

– Ryggen, John! skrek målvakten. Ryggen nu!

Och bakom ryggen kom Andreas Granqvist, lagkaptenen, farande i en barnförbjuden glidtackling, och idyllen for ut genom ett fönster i tiden.

Det finns inget mindre dramatiskt än den här sortens träningar, det är därför det brinner till när allt plötsligt blir allvar.

John Guidetti skrek direkt att något var fel, han låg där och vred sig i smärtor och höll om sin vänsterfot, det kom ett och annat könsord från den där plågade kroppen. Sedan haltade han ut som en knockad boxare, med ett halssmycke i guld som dinglade mot nyckelbenen, och vad det betyder återstår att se.

Foto: Peter Wixtrom

Anders Valentin, lagläkaren, lämnade snabbt en första diagnos. Förmodligen en stukning, förhoppningsvis inget värre, ingen skelettskada eller så.

– Vi får se lite senare, hur svullet det är, känna lite på det.

Det kan alltså vara allt ifrån ett hack i uppladdningen till något som tar lite mer tid – och tid finns ju helt enkelt inte just nu. Inte marginaler heller.

Janne Andersson och Peter Wettergren tog ut alla anfallare som har svenskt pass och två fötter till den här VM-truppen. Zlatan Ibrahimovic har slutat (i detta nu sitter han och filar på ett utspel kring oddsen på en comeback), Totte Nyman gick sönder, Sverige stod där med fyra anfallare och inget mer.

Ska de halta vidare med tre nu?

Peter Wettergren skrek till de andra spelarna direkt när Guidetti linkat av planen.

– Gubbar, för helvete. Jag vet att ni vill vinna, men…

Skada sitt eget lag

De ska ju veta det, även om det är svårt. Det smällde rejält även före den här skadan, den där balansgången mellan engagemang och vårdslöshet hängde lite i luften även innan lagkaptenen smällde på en av anfallarna.

Det här var en påminnelse om att man inte ska kliva över vissa gränser, att man måste vara smart nog för att inte skada sitt eget lag.

Än så länge kan vi i alla fall hoppas på att det inte samtidigt är en smäll för Sverige och en personlig tragedi för John Guidetti.

Foten i paket

Han har drömt om VM sedan han lekte att han var Baggio och Vieri under VM 1998, han bytte klubb i vintras för att öka sina chanser att få vara med på den här resan. Han var symbolspelaren för en ny generation spelare som vann en unik internationell titel i U21-EM häromåret. Han är energi och glädje, han har en roll att spela i ett lag som är väldigt tunt på anfallssidan, och han skulle garanterat fått en chans att visa sin form mot Danmark (en chans som han inte fick i gyttjematchen i Rumänien senast).

Men när jag skriver det här sitter John Guidetti i en bil på väg till spelarhotellet, med foten i paket och en pojkdröm i handen.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att det går bra. 

För landslaget skull. För Johns.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

avSimon Bank

Publicerad: