Häcken klart för cupfinal efter drama mot Djurgården

Hjälten: ”Vad fan ska jag göra?”

Uppdaterad 2019-03-17 | Publicerad 2019-03-16

Häcken är i final.

Stekheta Mervan Celik avgjorde mot Djurgården.

– Jag tänkte: ”Vad fan ska jag göra”, sen sköt jag, säger matchhjälten Mervan Celik till C More efter sitt 10:e (!) mål i svenska cupen.

Marcus Danielsson har hyllats som Djurgårdens bästa spelare under cupspelet. Mittbacken har dessutom belönats med såväl lagkaptensbindeln som uppgiften att vara straffskytt och Danielsson tackade för förtroendet genom att iskallt lyfta in 1–0 till Djurgården i cupsemifinalen mot Häcken.

Straffen kom efter att Niklas Bärkroth gått i backen efter en duell mot Häckens tuffe ytterback Godswill Ekpolo.

– Det är en gråzonsstraff. Den är inte klar, men det är kontakt i ryggen. Då kan det alltid blåsas. Men den känns inte given och det är tveksamt om jag hade dömt straff, säger C Mores expert Anders Andersson.

Buya Turays första mål

En dryg halvtimme in i matchen kom kvitteringen. En överlång frispark från Paulinho hittade Ekpolo som nickade in bollen i straffområdet. Efter lite kalabalik kunde Nasiru Mohammed stöta in den i mål.

Men Djurgården svarade direkt. Häcken tappade boll, Rasmus Lindgren gick bort sig och Jonathan Ring kunde servera Mohammed Buya Turay ett friläge. Resultatet: 2–1 till Djurgården efter ett kyligt avslut.

Stekhet förlängning

I början av den andra halvleken dominerade Häcken. Bortalaget ägde bollen och efter en timmes spel kom också kvitteringen. Ahmed Yasin dunkade in ett stenhårt inspel med bredsidan som Alexander Jeremejeff påpassligt kunde glidtackla i mål. Men Djurgården kom tillbaka, stabiliserade matchbilden och var också närmast ett segermål under ordinarie speltid.

Förlängningen blev ingen försiktig historia. Både lagen öste på och inbytte Mervan Celik nickade i ribban efter ett vackert inlägg från Ahmed Yasin.

Celik – igen

I den andra förlängningskvarten gick det bättre för Celik. Anfallaren, som varit stekhet under försäsongen, vände upp på offensiv planhalva och skickade iväg ett studsande skott som Per Kristian Bråtveit inte klarade av. Det var Celiks 10:e (!) mål i cupspelet.

– Jag var besviken på att jag missade nicken innan. Sen vid andra läget tänkte jag: ”Vad fan ska jag göra”, sen sköt jag bara, säger Celik.

– Den ska han ta, säger Anders Andersson, som inte var imponerad av Bråtveits insats.

I den 112:e minuten drog Jesper Karlström på sig sitt andra gula kort och blev därmed utvisad. Det var en hätsk stämning på läktarna och planen under förlängningen.

Förlängningen avbröts

Med bara några minuter kvar avbröts matchen. Linjedomaren fick dryck kastat på sig från hemmasupportrar och valde då att lämna planen. En liten stund senare lugnade det sig så pass mycket att matchen kunde spelas vidare. Djurgården pressade, trots en man mindre, på hårt för ett kvitteringsmål men Häcken höll undan.

– Det är jäkligt bittert, säger Kevin Walker.

Därmed möter Häcken vinnaren av AIK och AFC Eskilstuna i finalen.