EM-kval i fotboll

Audition som kan öppna dörren för Isak

Stora insatser för Alexander Isak när Sverige ställs mot Spanien

avJohan Flinck, Patrik Brenning

MADRID. En bra chans att ta ett stort steg mot EM för laget men för Alexander Isak kan matchen mot Spanien betyda mer än så.

Från sidan spanar Real Sociedad under vad som kan beskrivas som en audition för 19-åringen.

– Det blir självklart en av de största matcherna i karriären, säger Isak.

Real Sociedad är den klubb som just nu nämns allra mest intensivt kring Alexander Isaks klubbframtid. Enligt spansk media ser Sociedad 19-åringen, som inte ingår i tyska Borussia Dortmunds framtidsplaner, som ett relativt billigt anfallsalternativ sätt till kvalité.

– Alexander är en spelare som följer, precis som många andra unga spelare med stor potential, sa sportchefen Roberto Olabe nyligen till spanska El Desmarque.

”Agenten säger att det är bra läge”

Enligt spanska uppgifter till Sportbladet är Alexander Isak mer än bara en av många unga spelare. Istället pekas svensken ut som Sociedads förstaval, handplockad av sportchefen Olabe, och svensken uppges även själv vara positiv till en övergång.

De första kontakterna med Dortmund är enligt uppgifterna redan tagna och måndagens match blir nu en möjlighet för Alexander Isak, som väntas inleda på bänken, att ytterligare stärka sin position.
– Det blir självklart en av de största matcherna i karriären. Spela på Santiago Bernabéu för Sverige, det skulle vara stort, säger Isak.

Lagkamraten Ludwig Augustinsson bekräftar att matcher mot stornationer som Spanien kan öppna nya dörrar även i klubblagskarrären.

– Så klart, gör man bra ifrån sig är det ett jäkligt bra tillfälle att visa upp sig på den här nivån. Kan man göra det bra i sådana här matcher kan man göra det bra nästan var som helst. Det är klart att man vill visa sig från sin bästa sida, säger Augustinsson och fortsätter:

– Min agent har sagt att det är bra läge att göra en bra match på Bernabéu. Det är klart att han nämnt det, men det gör han också ganska ofta när det är stora matcher.

”Han har något speciellt”

Rutinerade Sebastian Larsson är säker på att Alexander Isak är redo för större uppgifter.

– Jag tycker att han har något speciellt. Inte minst för det han gör på planen men också för att han verkar ha huvudet väldigt fastskruvat på axlarna. Han verkar ta saker och ting i sin gång och inte ha några större problem med det. Det talar verkligen för honom. En otroligt intressant spelare.

Johan Guidetti, som precis som Isak blev stor svensk publikfavorit när han som ung talang slog igenom i den nederländska ligan, har också ett gott råd till ynglingen.

– Nu ska han bara köra och njuta.

Real Sociedad slutade på nionde plats i den spanska ligan den gångna säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM