Flest världsspelare – men ingen vill stanna

Jättarna i ordkrig inför finalreprisen: Manipulerar unga killar

Uppdaterad 2021-05-05 | Publicerad 2021-04-07

PSG:s framgångar kan ligga dem i fatet.

De har mest pengar och ligger i staden med flest världsspelare.

Nu är frågan om just det ska bli PSG:s fall i Champions League.

Igen.

Hur skulle världens bästa fotbollslag se ut? Liverpools tränare Jürgen Klopp vet.

– Drömmen är ett lag fullt med spelare från klubbens hemstad. Tänk dig bara hur de skulle offra sig för laget, sa tysken förra sommaren.

Klopp medgav i samband med uttalandet att det var en utopi. Hade han varit tränare för Paris Saint-Germain hade det kunnat vara sant redan i dag.

En hel startelva Paris-spelare

I de åtta kvarvarande lagen i Champions League finns elva spelare från Paris-området. Går vi tillbaka till åttondelsfinalerna går det att finna ytterligare en hel startelva, enligt siffror från NY Times.

Något som ligger helt i linje med lokala storklubben Paris Saint-Germains ambition.

När Qatar köpte den franska fotbollsklubben för tio år sedan pekade presidenten Nasser Al-Khelaifi ut visionen. PSG skulle vinna Champions League, men inte med dagens Leo Messi utan med morgondagens. En ung kille från Paris förorter som fostrats i klubben.

För att lyckas med planen pumpades pengar in i såväl transferkassan som i ungdomsverksamheten. Ett decennium senare går resultaten att se genom sju ligatitlar, men CL-segern saknas fortfarande och killen som ska bli den nye Messi (Kylian Mbappé) tvingades klubben köpa tillbaka från ligarivalen Monaco.

Frågan är också vem som haft störst behållning av PSG:s talangsatsning. PSG, eller rivalerna?

När Qatar klev in i den franska fotbollen gödslades inte bara pengar lokalt utan även nationellt. Landet skrev bland annat lukrativa tv-avtal med ligan för att gynna hela den franska fotbollen. Något som skapat en talangboom i fransk fotboll.

Under VM i Ryssland 2018 var 52 spelare födda i Frankrike, enligt siffror återgivna i The Athletic. Nästan fem hela startelvor. Det är en 68 procentig ökning jämfört med mästerskapet 2002. Var i Frankrike talangerna kommer ifrån är också tydligt.

Paris talangtätast i världen

Under de fem senaste världsmästerskapen har Paris haft i snitt en tränare samt en hel startelva med i varje turnering. Den positiva utvecklingen är också tydlig med sju representanter 2002 till 15 stycken 2018, då sju spelade för Frankrike och resten för andra länder.

Frankrike är med sina 216 VM-spelare födda i landet sedan 2002 också överlägset tvåan Brasilien (148) – och Paris (60 spelare) klart före tvåan Buenos Aires (50) på stadslistan. Med tanke på att Frankrike vann VM senast borde väl allt nu också tala för att Paris Saint-Germain snart är världens bästa klubblag?

De är trots allt klubben med de resursstarkaste ägarna – i den stad i världen där det produceras allra flest elitspelare.

Det finns bara ett problem: Få av dem vill spela för PSG.

I årets Paris-lag finns bara tre spelare från närområdet: Alexandre Letellier, Presnel Kimpembe och Kylian Mbappé. Förra året avgjordes Champions League-finalen istället av Paris-födde Kingsley Coman.

För Bayern München mot PSG.

Nu väntar ett returmöte mellan finallagen redan i kvartsfinalen, och namnet som skapar rubriker i Frankrike är ännu en flyende Paris-talang.

”Attackerar unga spelare”

Tanguy Kouassi var lagkapten för PSG:s U19-lag som 16-åring och kallades som 17-åring upp till a-laget där han i mars förra året hoppade in i åttondelsfinalen i Champions League mot Borussia Dortmund.

Men när till Chelsea-flyende mittbacken Thiago Silva till sommaren lämnade en öppen plats i startelvan för supertalangen gick Kouassi istället till Bayern München. Helt gratis.

Övergången rev återigen upp ett bekant sår i den franska självbilden och sportchefen Leonardo var inte sen att lägga skulden på tyskarna.

– De klubbarna, framförallt Bayern, Leipzig och Dortmund, attackerar unga killar och hotar utvecklingen av den franska fotbollen. De ringer föräldrar, vänner och till och med spelare så unga som 16 år. De manipulerar dem. Vi kanske måste få till en regeländring för att skydda franska lag, sa Leonardo.

Dortmunds sportchef Michael Zorc slog tillbaka och hävdade att spelarna helt enkelt såg bättre utvecklingsmöjligheter i Tyskland.

Nu får Zorc också stöd från oväntat håll.

– Kouassi är en intelligent, mogen och mycket talangfull kille. Han valde inte pengarna före fotbollen utan Bayern erbjöd honom en bättre plan där han kan utvecklas i lugn och ro i en klubb där tålamodet är större. Självklart är det rätt beslut, säger Guillaume Serra, tidigare pojklagstränare för Kouassi i PSG, till Le Parisien.

Något Leonardo inte håller med om. Det förklarade sportchefen i en ny frän attack mot Bayern inför onsdagens prestigemöte i CL.

– Problemet är att spelarna tror att gräset är grönare på andra sidan. De säger att PSG förlorar många unga spelare, men ibland tror jag att det snarare är de som lämnat som förlorat.

På onsdagen ska PSG bevisa att Leonardo har rätt och revanschera sig för fjolårets finalförlust på vägen mot den efterlängtade CL-titeln. En triumf som en gång för alla ska cementera inte bara Frankrike och Paris utan även klubben Paris Saint-Germain högst upp på fotbollstronen.

Skulle det misslyckas kommer kritikerna i den franska huvudstaden få nytt syre. Inte minst de som menar att dagens PSG är byggt för turister, snarare än för lokal publik och talang.

Den 29 maj kommer i alla fall alla ha svaret på vem som avgjorde årets Champions League-final. Om det är Kylian Mbappé för PSG. Eller Kingsley Coman för Bayern München, N’golo Kanté för Chelsea, Riyad Mahrez eller Benjamin Mendy för Manchester City, Dortmunds Raphaël Guerreiro eller Dan-Axel Zagadou eller kanske Real Madrids Ferland Mendy.

Alla födda i eller runt Paris.


Varning för skrällar – följ expertens system på
Europatipset