Mejla

Robert Laul

Laul: 3–0 till åklagarna inför andra halvlek

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Om rättegången vore en fotbollsmatch skulle jag säga att försvaret har ett 3–0-underläge att hämta upp i andra halvlek.

Bevisningen som åklagarsidan bombarderade rätten med under dag två i Ångermanlands tingsrätt var massiv.

Inte konstigt att Kindberg bytte skjorta.

Interna mejl.

Återskapade SMS.

Hemlig telefonavlyssning.

Och Nationellt forensiskt centrum som undersökt äktheten i ett par ryssklingande kvitton som visade sig vara uselt tillverkade kopior.

Det var sannerligen en dramatisk – på gränsen till underhållande – dag i rätten.

Jag borde väl skriva att Daniel Kindberg hade lättare att hålla sig för skratt, men han var faktiskt en av de som skrattade mest i samband med att åklagaren redovisade en ljudupptagning från hans egen mobiltelefon.

Plötsligt i det avlyssnade samtalet började det nämligen diskuteras om ryska maffian kanske kunde bistå den nu åtalade trion i deras prekära situation. En person i periferin runt Östersunds FK ska ha sagt mellan skål och vägg att han hade de rätta kontakterna och erbjudit sig att resa ner till Malaga för att styra upp saken.

"Svag som en vägläggare"

Kindberg lugnade stämningen genom att påtala att personen "ljuger som en häst galopperar".

– Han lever i en egen fantasivärld, säger Kindberg i det avlyssnade samtalet.

Då var andra telefondiskussioner kanske av större vikt för rätten. De flesta samtal åklagarna valde att spela upp handlade dels om hur Kindberg försöker få de inblandade att snacka ihop sig om att ha en gemensam bild. Dels en oro över att den medåtalade ”Peabmannen” är alldeles för vek för vad situationen kräver. I ett samtal beskriver Kindberg honom som ”svag som en vägläggare”.

– Han behöver allt stöd på jordklotet nu, säger Kindberg i ett annat.

”När ÖFK får problem fixar Kindberg pengar”

Ingen som följt rättegången kan ha undgått vad Ekobrottsmyndighetens åklagare vill säga med den snart avslutade sakframställan: Det här målet handlar om att när fotbollsklubben Östersunds FK haft ekonomiska problem under 2013–2017 (ja även innan det) så har det fixats fram pengar via osanna fakturor för arbeten som aldrig utförts. Organisatör, nyckelperson och spindel i nätet – Daniel Kindberg, 51.

Själv har Kindberg inför rättegången hävdat med en dåres envishet att ”alla arbeten är utförda”, men åklagarna bemötte detta genom att visa ett schema att den aktuella flyttfirman i Sollefteå inte haft tillräckligt många bilar påställda vid de olika tidpunkterna. Bilarna har heller inte tankat så ofta i Östersund som allt detta arbete rimligen måste ha krävt. Totalt ska flyttfirman fakturerat för 20 000 arbetstimmar i Östersund, men bara tankat i Östersund fyra gånger på fyra år (sammanlagt 282 liter diesel).

För att på nytt låna ett par fotbollstermer var rättegångsdag två en målrik historia där fullträffarna haglade mot de anklagades bänk. Efteråt gick det att förstå Daniel Kindbergs frustration över att behöva vänta till måndag med att försvarssidan ska få ge sin version av all den bevisning som nu lagts fram.

– Det är frustrerande att inte kunna ställa sig upp och säga saker, säger Kindberg.

Har det varit nära?

– Nja, jag ska inte säga att det varit nära, men jag har fått hjälp att inte göra det, flinade han och syftade på advokat Olle Kullinger som Kindberg emellanåt viskade intensivt med under dagen i rättssalen.

Kindberg i ny skjorta

Med tanke på denna mentala påfrestning var det kanske tur att Kindberg bytt till ny skjorta, från ljusblå till ljusrosa, medan ”Peabmannen” körde vitsvartrutigt och ”Sollefteåföretagaren” dök upp i en spränglila kreation, fredagen till ära.

Då Härnösand är en liten stad trängs såväl journalister och jurister som kompanjoner och kumpaner på ett och samma hotell. Så när dagens aktiviteter i rättssalen är avklarade traskar alla figurer tillsammans ner till First Hotell Stadt vars rumskorridorer påminner om de där Stanley Kubrick spelade in ”The Shining” i slutet av 1970-talet.

Då jag själv också bor på detta hotell jag meddela att advokat Kullinger igår skulle träna som den gamle skyttekung han är. Och redan vid frukosten hälsade jag på en pigg och glad Kindberg första gången. Vid ett tillfälle hamnade jag dessutom i samma hiss som ”Peabmannen” och hans advokat…

Inga kallhamrade gangsters

Nu ska man veta att herrarna som står åtalade i den här härvan – alla tre förnekar brott – inte är några kallhamrade gangsters, tvärtom. ”Sollefteåföretagaren” skulle jag gärna diskutera V8-motorer med över en bättre schnitzel och ”Peabmannen” kan jag inte tänka mig någonsin ha krökt ett hårstrå på någon.

Då är Daniel Kindberg mer svårläst. Det tycks vara en man med två helt olika sidor. Det är förstås fortfarande fullt möjligt att han krånglar sig fri från alla misstankar i den här rättegången, men med tanke på allt annat som varit och är – Uppdrag Granskning och Fifa-härvan med Saman Ghoddos för att nämna ett par delar – så är alternativet till att Kindberg är helt oskyldig till allt, att han i stället är världens mest otursförföljde norrlänning genom tiderna.

I går fick Kindberg frågan av en journalist om han tänker acceptera domen oavsett den blir friande eller fällande?

– Självklart. Jag är en stark ivrare av vårt demokratiska system, och jag har arbetat med att försvara det i 20 års tid – handgripligen!

Jag tvivlar inte på att ex-militären Daniel Kindberg verkligen tycker precis så – men svaret är ändå svårt att få ihop med den situation han försatt sig i och hur han ibland agerar i den.

1 av 3 | Foto: Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg anländer till Ångermanlands tingsrätt.

avRobert Laul

Publicerad: