Ilska över kanalens matchval: ”Jag förstår frustrationen”

avStaffan Dickson

Argentina tog sig till åttondelsfinal efter att ha avgjort mot Nigeria i slutminuterna.

Men eftersom matchen gick i Sportkanalen och inte TV4 snuvades många av de svenska tittarna på den högdramatiska matchen.

– Det var ett ovanligt svårt val den här gången, säger Johan Cederqvist, programchef med ansvar för sport.

Beslutet att visa Island–Kroatien i TV4 i stället för Nigeria–Argentina väcker reaktioner i sociala medier. Många frågar sig hur de ansvariga tänkte när de valde att lägga Nigeria–Argentina i Sportkanalen, som har betydligt lägre räckvidd än TV4.

”Att TV4 rullar Island mot Kroatiens b-lag istället för den direkt avgörande matchen mellan Nigeria och Argentina är inget annat än helt jävla sinnessjukt. Vem är det som rökt på i planeringsrummet?” skriver en Twitteranvändare.

”Skulle inte "alla" matcher visas av SVT eller TV4 i grundutbudskanalerna?” undrar en annan.

”Asså jag tycker mycket om Island, men va fan TV4, hur kan ni prioritera Island-Kroatien framför Nigeria-Argentinamatchen??!!! Och nu har Messi gjort mål dessutom”, skriver en tredje.

”Historisk möjlighet”

Johan Cederqvist, programchef med ansvar för sport på C More, säger att han förstår frustrationen bland tittarna.

– Det var ett ovanligt svårt val den här gången. Det stod mellan att visa Island, som har en historisk möjlighet att avancera, och storlaget Argentina i TV4. Det var svårt att välja, helt enkelt. Det är klart att jag förstår frustrationen. Hur väl vi än planerar saker är det svårt att nå ut med informationen till alla. Det är en utmaning vi har.

Omkring 30 procents räckvidd

Han säger att knappt en tredjedel av hushållen har tillgång till Sportkanalen.

– Sportkanalen är vår breda, renodlade sportkanal. Det är den som vi oftast använder som komplementkanal till TV4 under de stora mästerskapen.

– I nuläget är det ungefär 30 procent av tv-hushållen som har tillgång till Sportkanalen, plus alla som har C More via nätet, alltså vår playtjänst.

På torsdag var tanken att Japan–Polen skulle visas i TV4 och Senegal–Colombia i Sportkanalen. Under gårdagen valde TV4 dock att byta plats på matcherna i grupp H.

ARTIKELN HANDLAR OM