Janne: ”Då hade vi haft en jättechans”

avLinus Norberg

VM-äventyret tog slut i kvartsfinal.

Men Janne Andersson tror Sverige hade haft en jättechans mot England – om matchen skulle spelas om.

– Vi hade inte gjort något annorlunda, säger förbundskaptenen på en presskonferens.

Jättesuccén ledde fram till den första VM-kvartsfinalen sedan 1994.

Men efter 0–2-förlusten mot England, som skickade ut Blågult ur mästerskapet, pratade spelarna själva i termer som ”soppatorsk”.

Nu är landslaget tillbaka på svensk mark igen och när Janne Andersson höll en presskonferens i centrala Stockholm i dag har han smält förlusten och besvikelsen har övergått i stolthet.

”Då var matchen under kontroll”

– Det är fyra lag kvar i turneringen. Det är häftigt att konstatera att vi är delad femma i världen, om man tänker positivt. Vi har inte haft tur eller flyt, vi förtjänade faktiskt den här femteplatsen. Det är fantastiskt bra gjort och det är med enorm glädje jag konstaterar det, säger Janne Andersson.

Men förbundskaptenen vill inte riktigt släppa Englandsmatchen.

– Om vi hade spelat om den i kväll skulle vi ha en jättechans, säger Andersson, som däremot inte hade gjort några annorlunda taktiska justeringar.

– Nej, ingenting faktiskt. Vi skulle förstås ha försvarat oss bättre på hörnan. Matchen är under kontroll innan den situationen. Och så kunde vi haft mer mod i första halvlek. Det hade vi i andra halvlek.

England kan vinna VM

Andersson pekar på att det egentligen var den engelske målvakten, Jordan Pickford, som stoppade ett svenskt avancemang till semifinal.

– Deras keeper är Man of the match. Han gjorde tre jätteräddningar.

Nu tror Andersson att England kan gå hela vägen.

– De har en struktur och organisation i sitt spel. Det måste man ha i mästerskap, tror jag. England har lika stora chanser att vinna som de övriga tre länderna i semifinal.