”Behöver bli mer effektiv i mina avslut”

avFrida Fagerlund

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Totalt 13 målchanser – men ”bara” 4–0 på resultattavlan mot Kroatien.

I matchen mot Ukraina ska Sverige bli mer effektivt och utnyttja bollinnehavet bättre.

– För mig kan det sätta sig mentalt, säger anfallaren Stina Blackstenius.

79 procents bollinnehav hade Sverige i VM-kvalmötet med Kroatien på Gamla Ullevi under torsdagen.

Det svenska landslaget producerade till slut tolv hörnor, fem avslut på mål och åtta utanför i matchen som slutade 4–0. Mot Ukraina vill förbundskapten Peter Gerhardsson se ett mer effektivt Sverige.

– Vi hade en träning i veckan där vi jobbade med avslut och inspel. Annica Näsmark (läkare) som har varit med längst av alla hade aldrig varit med om en sån effektivitet på avslut, det var riktigt, riktigt bra, säger Gerhardsson.

– Men det är samtidigt en sak att träna på det och en annan att ta fram det i matcher, men jag tror att det är enda vägen, att träna på det. Man kan väl säga att effektivitet beror på många faktorer, men man måste börja med att skapa målchanser.

”Henry passade ofta”

Förbundskaptenen menar att Sverige borde spela mer enkelt, för att på så sätt generera fler mål.

– En av mina favoriter, Henry (Thierry) som gjorde så enormt mycket mål i Arsenal, passade väldigt ofta. Det var också väldigt sällan som han satte den i krysset. Så det är mer än bara teknik, det handlar mycket om taktik också och mentalt, säger Peter Gerhardsson.

Just den mentala biten är något som landslaget arbetar aktivt med. Anfallaren Stina Blackstenius menar att det lätt kan sätta sig på huvudet om missarna avlöser varandra.

– Jag kan känna för min del att jag behöver bli mer effektiv i mina avslut och det är något jag jobbar på, säger Blackstenius.

– För mig kan det bli jobbigt mentalt, som senast i matchen när man missar ett avslut som borde ha blivit mål. Hamnar man i det läget igen... För mig kan det i alla fall sätta sig mentalt, att man tänker ”nu måste den här sitta”.

Hur tar man sig ur det?

– Det handlar mycket om känslan i laget, och sen bara att hitta sitt självförtroende.

”Är bortskämda i Sverige med mål på hörnor”

Mittbacken Magdalena Eriksson lyfter fram att de fasta situationerna, särskilt hörnorna, måste förvaltas bättre.

– Vi är bortskämda med det i Sverige, att det ska vara farligt på var fjärde hörna, och det är inte så vanligt, säger Eriksson.

– Men det är bara att fortsätta nöta och vara aggressiva inne i boxen. Utnyttja att vi är ett långt landslag.

I helgen spelade utmanaren om gruppsegern, Danmark, 5–1 mot Ukraina. Matchen i Lviv mot Sverige är Ukrainas enda möjlighet att gå vidare vilket gör det svårt att förutspå hur hemmalaget kommer spela.

– Jag vet inte hur de tänker nu, men Ukraina är det lag som är mest konsekvent i vilka spelare de använder, säger Peter Gerhardsson.

– De har en chans för att komma tvåa i gruppen och det är om de vinner mot oss. Det finns bara det för dem, spelar de oavgjort eller förlorar så är de borta. Om man nu tränar så måste man ta en chans, men exakt vad det kommer innebära det vet jag inte.