Ställde in debuten efter att brodern nobbats av landslaget

Leon Bailey ryter till mot det jamaicanska förbundet

avDaniel Sörensen

Publicerad:
Foto: Peter Steffen / TT
Leon Bailey

Han gick med på att spela för det jamaicanska landslaget om brodern också fick en plats.

Men när Bayer Leverkusens Leon Bailey upptäckte att brodern hade nobbats valde han själv att ställa in sin debut.

– De höll inte sin del av avtalet och därför valde jag att inte spela, säger han.

Det sägs att blod är tjockare än vatten.

Jamaicanen Leon Bailey, 21, är en av de som förespråkar detta ordspråk.

Efter långa och utdragna förhandlingar om huruvida han ska representera sitt födelseland Jamaica eller England (där han har släkt) ska han ha valt det första. Men inför landets match mot Bonaire valde plötsligt Bailey, som tackade ja till kallelsen, att inte komma.

Anledningen? Hans bror Kyle Butler, 20, var inte uttagen.

”Höll inte sin del av avtalet”

Bailey har sedan 2015 varit betraktad som en av fotbollseuropas största talanger och tillhör sedan 2017 det tyska laget Bayer Leverkusen. Han har tidigare kopplats ihop med klubbar såsom Manchester United, Liverpool och Chelsea.

Med tanke på hans potential har han under lång tid tvekat på om han ska representera födelseön i landslagssammanhang och förhandlingarna med det jamaicanska fotbollsförbundet (JFF) har pågått i flera år.

Nyckeln i förhandlingarna var att förbundet till slut även lovade att Baileys bror Kyle Butler – som spelar i österrikiska andraligan – skulle få provträna med laget. Det tolkade Bailey som att brodern var garanterad en plats i laget. När han fick reda på att Kyle inte var uttagen till matchen mot Bonaire valde han att inte dyka upp.

– Uppenbarligen kom jag till Jamaica för landslagsspel, jag kom baserat på den överenskommelse vi hade med förbundet. Men när jag kom hit var det ett helt annat scenario. De höll inte sin del av avtalet och därför valde jag att inte spela, säger Leon Bailey enligt The Sun.

– När de håller vad de lovar är jag redo att ta på mig landslagströjan.

Nytt försök i november

Enligt Bailey behöver han sin bror på planen för att vara säker på att han får den hjälp han behöver för att vinna med landslaget.

– Jag behöver spelare som förstår mig. Ni kan inte förvänta er att jag hoppar in i ett nytt system som kommer att fungera direkt. Jag behöver hjälp. Jag är en ytter, en fenix, och jag hatar att förlora. Så jag behöver folk som jag vet kan få saker att hända, säger han.

Jamaica möter Surinam den 17 november. Det återstår att se om Leon Bailey – och Kyle Butler – är med i laget då.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM