Sent kämparmål avgjorde för Norrköping

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2018-07-15

En boll som knappt orkade över mållinjen – Norrköpings lagkapten Andreas Johansson blev oväntad hjälte mot Häcken.

Två rätt kalla lag såg länge ut att kryssa i den näst intill olidliga hettan, men när tio minuter återstod tråcklade lagkaptenen in 2–1 för Norrköping, via benen på Kari Arkivuo.

Det såg på förhand ut att bli en intressant match mellan två lag i jakt på de allsvenska topplaceringarna – och med varsin offensiv elva var det upplagt för ett frejdigt möte.

Men spelet levde inte riktigt upp till förväntningarna. I 30 grader och stekande sol såg spelarna fortfarande ut att vara på sommarsemester.

”Satt ganska bra vid stolproten”

I den 19:e minuten kom däremot matchens första individuella prestation, signerad Norrköpings Simon Thern.

Den offensiva mittfältaren tog emot Jon Fjolusons passning centralt i banan, lade upp den till sig själv och placerade in den med en sträckt vrist intill Peter Abrahamssons högra stolpe.

– Jon hittar in bra till mig och jag tar en snabb touch och sen så klipper vi till. Och sen så satt den ju ganska bra vid stolproten, säger målskytten själv i C More.

Trots att hemmalaget hade det mesta av spelet lyckades Häcken kvittera snabbt. Bara fem minuter efter Therns ledningsmål hade Paulinho de Oliveira prickat in 1–1 efter en fin soloräd centralt i planen.

Häcken-ben sist på bollen

I den andra halvleken fortsatte spelet att bölja. Alhassan ”Crespo” Kamaras volleyskott mot Isak Pettersson i den 73:e minuten var göteborgarnas bästa läge.

Men när tio minuter av matchen återstod lyckades Norrköping få in vinstmålet. En stenhård frispark från Gudmundur Thorarinsson skakade ribban och i det efterföljande anfallet spelade Alexander Jakobsen in en boll in i boxen – en boll som lagkaptenen Andreas Johansson mötte.

36-åringen tråcklade bollen mot målet, och när Peter Abrahamsson fick handen på den hade den redan passerat mållinjen. Häckens Kari Arkivuo var sist på bollen, och 2–1 noterades därmed som ett självmål.

”Inte samma fart som annars”

För Norrköpings del var Alexander Fransson tillbaka i truppen efter utlandsäventyr i schweiziska Basel och Lausanne. Han lämnade klubben 2016 – men gjorde i dagens återkomst en stabil insats.

Han betonade också att temperaturen störde de båda lagen.

– Det var en tuff match, värmen gjorde sitt bästa där ute. Vi gör det bra och kontrollerar matchen. De har ett par kontringar som är farliga, annars inte så mycket mer. Det är varmt ute så det kanske inte är samma fart som annars, säger han.

I och med segern går Norrköping upp på andraplats i den allsvenska tabellen. De har 27 poäng, en mer än trean Hammarby (dock en match mer spelad). Häcken ligger nia, med 18 poäng.