Landslagsbacken om orättvisan i finalen

avPetra Thorén

GÖTEBORG. Fifas fördelning av pengar enbart till herrklubbar under ett VM är en detalj.

I samband med Champions League fick Nilla Fischer ytterligare bevis som stärkte hennes uppfattning.

Det saknades målkameror när damernas final avgjordes.

– Det är som att värdera herrarna högre igen och som alltid förstår jag inte varför, säger landslagsbacken.

Damernas Champions League-final mellan Lyon och Nilla Fischers Wolfsburg kunde ha avgjorts under full tid om det funnits målkameror på plats.

I den 69:e minuten hittade Eugénie Le Sommer sin medspelare Amandine Henry som skarvade bollen förbi Wolfsburgs målvakt. På mållinjen stod Noëlle Maritz från Wolfsburg och rensade.

Många som såg matchen var övertygade om att bollen var inne. Men domarteamet friade och hade inga kameror att titta på.

När herrarnas final spelades mellan Real Madrid och Liverpool två dagar senare i samma stad, Kiev, fanns tekniken på plats.

Det har funnits målkameror på herrarnas finaler sedan 2016.

– Det tycker jag är dåligt. Finns det målkameror på en av finalerna ska det finnas på båda. Eller på ingen. Det kanske hade varit negativt för oss den här gången, men finalerna ska ju vara på samma villkor, säger Nilla Fischer till Sportbladet och fortsätter:

– Jag har inte kunskap om målkameror på det sättet, men kan inte tänka mig att det är så svårt att man inte kan lägga resurser på det så vi också får. Det är som att värdera herrarna högre igen och som alltid förstår jag inte varför, säger landslagsbacken.

Inte kommit över förlusten

Efter 0-0 vid full tid exploderade matchen i förlängningen och till slut sprakade Lyon mest och vann.

– Det kändes när vi tappade efter ledning och ett andra gult kort, men Lyon är för bra för att vi ska klara det.

Nilla Fischer anslöt till damlandslagets VM-kvalsamling i Göteborg under måndagen och ser fram emot matchen mot Kroatien på torsdag, men minns fortfarande nederlaget mot Lyon.

Har du kommit över det?

– Helt ärligt, nej, det har jag inte. Men det går bättre dag för dag när jag är i en sådan här miljö, säger hon.

Diskussionen om målkameror dämpades efter finalfirandet då segern ändå gick till Lyon.

Men för Nilla Fischer blev det ytterligare en påminnelse om den kamp hon tar dagligen i syftet att förbättra förutsättningarna för kvinnliga spelare.

– Det är ett återkommande ämne att förbättra villkoren och se till att avstånden inte är så stora. Antingen kommer det att ske något nytt eller inte. Men det är ett arbete som aldrig tar slut för oss. Vi måste hela tiden vara där och vädra våra åsikter. Annars kommer det alltid vara som det varit, säger hon.

”Steg i fel riktning”

En het diskussion den senaste veckan är Fifa:s VM-ersättning till klubblagen. Alla föreningar som har en spelare med i herrarnas mästerskap i Ryssland kommer dagligen att få 70 000 kronor i ersättning.

Hittills har klubbarna på damsidan aldrig fått ersättning under mästerskap.

Skillnaden har uppmärksammats av landslagets Caroline Seger och Nilla Fischer på Instagram.

– Det känns som ett steg i fel riktning. Nu vet vi inte hur Fifa kommer att göra till nästa år (då VM spelas för damerna). Om de höjt från 20 000 till 70 000 på herrsidan ska de höja till 50 000 på damsidan, från noll till 50 000. Nu blir avståndet ännu större.

Har du en tro på ändring?

– Fifa har väl inte gått ut med någonting. Jag förväntar mig inte så mycket men det måste gå åt rätt håll.

Både Caroline Seger och Nilla Fischer hoppas att flera länders fotbollsförbund ska gå samman och sätta press på Fifa och Uefa.

Kan ni göra något mer?

– Det tror jag väl inte. Vi försöker väl mer som enhet vara tydliga med vad vi tycker och tänker.

Vilka reaktioner har du fått från spelare från andra länder?

– De säger inte så mycket om det. Vi har ett annat klimat och uttrycker våra åsikter på gott och ont. Det klimatet finns inte riktigt där (i Tyskland).

Ett mer positivt tecken på att utvecklingen går framåt var beskedet om att Lyons norska stjärnanfallare Ada Hegerberg nyligen skrev ett rekordkontrakt med klubben.

– Lyon går i bräschen. Lyons damsektion är i princip självgående, jämfört med Wolfsburg också. Man vet inte exakt vad som stämmer kring uppgifterna, men det måste vara ett väldigt bra kontrakt och det är bra av Lyon.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM