Ekdal: ”Varför ska det drabba mig?”

avSimon Bank

GÖTEBORG. Albin Ekdals karriär har snubblat fram mellan skador och kaos. Kan ett lyckat VM vrida den rätt igen?

Kanske, men först måste han klara en match mot Peru.

– Så länge som jag inte känner av någonting skulle 90 minuter vara perfekt, säger Ekdal.

Tre säsonger, fyra tränare, sexton skadeperioder och en historisk nerflyttning.

När Albin Ekdal skrev på för tyska storklubben Hamburg var det väl inte riktigt den utvecklingen han såg framför sig. Ända sedan koltåldern varit bäst i klassen, om det varit någon ordning på allt hade han spelat i större klubbar, på större scener, med större kontinuitet.

Det är i alla fall så han själv ser det.

– Skadorna är något jag funderat mycket på de senaste åren. Jag har tänkt många gånger att ”hur hade min karriär sett ut om jag inte haft skador?”. Jag är övertygad om att jag hade spelat både bättre och på en högre nivå om jag hade haft en skadefri karriär.

Albin Ekdal sitter ner med en handfull journalister dagarna före genrepet mot Peru. 

För landslaget handlar matchen om att finslipa detaljer och att få fart på ett avstannat anfallsspel.

För Albin? 

Tja, att kunna spela 90 minuter vore en bra start. Det har han inte gjort sedan i november.

– Jag känner att jag fått spela i varje klubb. Har jag varit frisk har jag fått förtroendet, jag är så pass trygg i mig själv och i mitt fotbollsspelande att jag vet att jag är en duktig spelare om jag är frisk.

Foto: PONTUS ORRE

Känt oro inför VM

Men det här med skadorna, har det någon gång under resans gång satt sig i huvudet. Har du känt att du behövt hjälp?

– Det sitter i mitt huvud hela tiden. Man kämpar dag in och dag ut, och ändå åker man på skador. Det är klart att jag känt att det är orättvist. Varför ska det drabba mig? Men om din fråga är om jag behövt prata med någon specifik så är svaret nej. 

Har du känt oro inför VM?

– Så klart. Jag åkte på en ledbandsskada i foten i januari som jag sen slog upp för att jag spelade lite för tidigt i Tyskland. Slår man upp en skada brukar det normalt ta lite mer tid. VM fanns i bakhuvudet, VM måste man spela. Det är en chans man kanske bara får en gång. 

Men just nu? Ingen oro?

– Nej, nu har jag tränat fullt ganska många veckor, och är man fotbollsspelare behöver man kontinuitet. Problemet är när det blir hack, men nu har jag kört hårt och det känns som att kroppen vant sig.

Albin Ekdal har hunnit bli 28 år nu, och hans karriär är inne i ett avgörande skede. Det som började med genombrott i BP, fostran i Juventus och en tur runt i de italienska provinserna kraschlandade i kaosklubben HSV. 

Nu ska han till VM som en nyckelspelare i ett nybyggt svenskt landslag, en turnering som kan avgöra hur framtiden ser ut. Fortsatt slit i bottenklubbar – eller en ny chans i en tryggare miljö?

– Vad ska man säga? Jag hade gärna spelat i lag som går till Europa League eller Champions League, men med min historik av skador och så är det svårt att välja och vraka. Men jag hoppas göra ett bra VM så att jag kan få upp folks ögon.

”Klart att jag känner mig viktig”

Vilken tränare har du haft längst egentligen? Har du haft någon i två säsonger ens?

– Jag tror inte det. Faktiskt. Jag var ju bara ett år i vissa klubbar i Italien. Öh… två år… det är tveksamt alltså.

Men VM är förstås mer än karriärsplanering. 

För Albin Ekdal är det… en dröm. Senast Sverige spelade ett VM-slutspel satt han på läktaren som supporter när Sverige mötte Tyskland i Köln.

– Jag hade spelat i alla ungdomslandslag och karriären hade gått spikrakt. Jag minns när jag satt där i Köln, att jag tänkte att det skulle vara häftigt att vara där en dag. Nu är det snart realitet, man får hejda sig så man inte blir för uppspelt redan nu.

Janne Andersson säger att han ser dig som en viktig spelare. Känner du det själv också?

– Absolut, absolut gör jag det. Jag har startat de flesta matcherna, det är klart att jag känner mig viktig. Det är också en grej jag känner att jag måste betala tillbaka för, jag måste upp på en hög nivå. Det vore en dröm att få göra sina bästa matcher i ett VM. Jag tänker bara på att hjälpa Sverige, då kommer de andra bitarna också.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller