Bengalkaoset som avbröt cupfinalen

Publicerad 2014-04-20

Storklubben Ajax blev överkört av PEC Zwolle i cupfinalen.

Men titelmatchen var en rejäl publikskandal efter mängder av inkastade bengaler.

– Jag blev chockad när jag såg fyrverkerierna flyga förbi mitt huvud, säger Ajax-målvakten Kenneth Vermeer till Voetbal International.

Det blev en skräll i den holländska cupfinalen.

PEC Zwolle tog sin första cuptitel någonsin efter att ha kört över Ajax med 5-1.

Men resultatet var inte det mest uppseendeväckande i finalen. Det var Ajax-fansens bengalattacker under matchen.

”Kände mig aldrig hotad”

I inledningen av matchen kastade de in bengaler på planen och var nära att träffa Ajax-målvakten Kenneth Vermeer.

Domaren Bas Nijhuis tvingade avbryta matchen i några minuter. När spelet återupptogs tog Ajax ledningen genom Ricardo van Rhijn.

Men matchen fick avbrytas strax efteråt efter att fansen kastat in bengaler och rökbomber på planen.

– Jag kände mig aldrig hotad. Men jag blev chockad när jag bara såg fyrverkerier flyga förbi mitt huvud, säger målvakten Kenneth Vermeer.

”Det är farligt”

Spelarna fick lämna planen och Ajax coach Frank de Boer och klubbdirektören Edwin van der Sar pratade med fansen.

– Sluta kasta in bengaler på planen, det är farligt. Om det händer igen så skjuts matchen upp, sa van der Sar enligt Reuters.

Efter en knapp halvtimmes paus kunde dock finalen spelas klart.

Zwolles Ryan Thomas kvitterade i den åttonde minuten och strax efteråt tryckte han in 2-1 till hemmalaget.

Guyon Fernandez ökade sedan på till 3-1 och 4-1 innan halvtidsvilan. Bram van Polen gjorde 5-1 i andra halvlek.