Flinck: Både en taktisk och mental MFF-kollaps

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-07-29

PRAG. 45 minuter dröm.

45 minuter mardröm.

Från 95 fina procent till 30 tuffa procent.

I halvtid – man börjar skriva redan i pausen i det här jobbet numera – satt man här på Generali Arena i Prag och formulerade rader om den cyniske Åge Hareide, om det perfekta truppbygget under sommarens fönster (Adu, Kiese Thelin, Tinnerholm), om ett ungt mittbackspar som gick i samma högstadieklass på Lorensborgsskolan häromåret, om Isaac Kiese Thelins fantastiska sommar, om Markus Rosenbergs slit och genialitet, om en imponerade disciplin och perfekt organisation, om Emil Forsbergs målform...

Kort sagt: en drömhalvlek som, om 2-1 stod sig, skulle, enligt statistiken och historien, ge MFF 95 procents chans till en playoff-plats till Champions League och minst 40 miljoner kronor i intäkter.

Skillnad mot allsvenskan

Sedan klev lagen in till andra halvlek och den inmarschen var sista gången vi såg MFF något så när organiserade denna kväll.

På presskonferensen inför matchen betonade Markus Rosenberg hur viktig andra halvlek i träningsmatchen mot Partizan Belgrad skulle bli för den här matchen, när serberna satte in ett nästan nytt lag och körde över MFF.

Det hade han förstås rätt i. Men vad hjälpte det.

Vecka in och vecka ut har MFF i ett par år styrt sina matcher runt om på de allsvenska arenorna med en backlinje som i princip aldrig sätts under ordentligt tryck och ett mittfält som sällan blir tillbakapressat.

När så Sparta Prag snackat ihop sig i paus, insett att det var på MFF:s vänsterflank (Ricardinho) man skulle attackera, beslutsamt klivit ut till andra halvlek och skruvat upp tempot gick allting oerhört snabbt.

I den 49:e minuten räddade Robin Olsen på mållinjen, i den 51:a kvitterade målkungen David Lafata (vad gör han på denna nivå förresten) på en Robin Olsen-retur och mindre än en minut senare satte Radoslav Kovac 3-2 på ett nästan identiskt anfall – runt på MFF:s vänsterkant, skott och Olsen-retur.

MFF:s organisation ”föll samman fullständigt”, som Rosenberg uttryckte det. Men det handlade inte bara om en taktisk kollaps utan också en mental.

Vi kan prata hur mycket som helst om att det inte ska få hända men kanske är det inte så konstigt med tanke på hur dåligt förberedda MFF i praktiken är för sådana här scenarion.

”Vi kom billigt undan”

Spelare som Filip Helander och Johan Hammar (oj, vad man led med dem i andra halvlek) vet inget annat när de spelar i MFF-tröjan, knappt Ricardinho heller då han måste ha förträngt det han borde lärt sig under MFF:s förra europaäventyr.

Men 3-2 var fortfarande ett bra resultat för MFF inför returen (56 procents chans till avancemang). Då hade det räckt med 1-0 hemma om en vecka.

Det visste förstås Sparta Prag också och fortsatte trumma på för att i den 70:e minuten få in också 4-2 sedan Johan Hammar gått bort sig vid mittplan och Josef Husbauer prickat Lafatas panna perfekt.

Som Rosenberg sa efteråt:

– Vi kom billigt undan med bara tre insläppta i andra.

För tre år sedan förlorade MFF med 4-1 borta mot Dinamo Zagreb efter att varit alldeles för naiva.

Naivitet var inte problemet den här kvällen. MFF blev helt enkelt utklassade i andra halvlek av ett bättre lag och samtidigt straffade för individuella misstag.

Men det var heller inte som så ofta för svenska lag i europaspelet: att motståndarna bara behövde tre chanser för att göra tre mål. Sparta Prag hade flera möjligheter förutom målen (framför allt i första) där Olsen stod för flera fina parader.

Undrar hur Magnus Eriksson känner nu?

Han valde att själv hoppa av en i praktiken klar övergång till ryska Rubin Kazan med tillhörande miljonklirr i februari och i början av juli var han nära att gå till Al Ahli i Qatar (miljonklirr igen) men så sprack förhandlingarna mellan klubbarna.

Nu har han petats i två raka kvalmatcher till Champions League och i går fick han se Nazari, Mehmeti och Kroon gå före i kön när Hareide bytte.

Med svart blick störtade Eriksson ut från omklädningsrummet och in i bussen först av alla.

95 procents chans till avancemang i halvtid och 56 procent efter 3-2 blev till slut 30 procent efter 4-2.

Men Sparta Prag imponerade inte defensivt och minns hemmamatchen mot Dinamo Zagreb: 2-0.

Då hade man behövt 3-0 och kroaterna underskattade säkert MFF i returen.

Det lär tyvärr inte Sparta Prag göra.