”Svensk fotboll mår skit”

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-08-23

Publiken sviker – då har gåvor och spelarförsäljningar räddat Djurgården: ’Hade inte klarat licensen annars’

Hur mår svensk fotboll egentligen?

– Svensk fotboll mår skit. Vi är i alla fall ärliga och talar om det, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Följ ämnen
Malmö FF

På onsdag spelas Champions League-kvalet mellan Malmö FF och FC Red Bull Salzburg. MFF är ett mål från uppskattningsvis 180 miljoner kronor.

Ett skott, ett mål, för Malmö – och för svensk fotboll?

Den frågan har många supportrar ställt senaste tiden: Gynnar ett CL-avancemang övriga allsvenska lag eller kommer MFF att ”dra ifrån” på obestämd framtid?

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson hoppas att konkurrenten lyckas.

– Självklart är det bra för svensk fotboll. Vi kan komma högre på rankingen, det blir lite lättare för våra lag att delta i gruppspel i Champions League eller Europa League. 

– Om någon bryter isen skapar det möjligheter för andra. På sikt vill vi också vara med däruppe, vi vill spela i Europa. Danmark, som inte ligger så långt härifrån, har två lag som slåss om att komma med i Champions League-gruppspelet, säger ”Super-Bosse”.

Tror inte att Malmö drar ifrån

Att Malmö FF skulle ”dra ifrån” i allsvenskan tror sportchefen inte på:

– Ingen har gjort det varken i Norge eller Danmark eller ligorna runt omkring. Framgång medför också en del problem. Pengar är svåra att förvalta.

Det är ena bilden av svensk klubblagsfotboll sensommaren 2014: Den ljusa och hoppfulla.

Den andra bilden är mer mörk och pessimistisk.

Enligt Bosse Andersson mår de allsvenska klubbarna dåligt. Det är inte minst hans eget Djurgården ett tydligt exempel på.

I den ekonomiska rapport Svenska Fotbollförbundet sammanställer varje vår varnades för att just Djurgården (och Mjällby) rentav kunde få likviditetsproblem i början av 2014.

För Djurgården slutade inte problemen där. 

Utan sommarens många spelarförsäljningar – där Daniel Amarteys övergång till FC Köpenhamn och utlåningen av Erton Fejzullahu till Beijing FC varit mest omskrivna – hade föreningen inte kunnat betala löner från juli och framåt. Då hade det egna kapitalet tagit slut. Egentligen tog det slut redan i fjol men av årsredovisningen framgår att gåvor på 15 miljoner kronor i praktiken räddade Djurgårdens elitlicens 2013. Vem eller vilka pengarna kommer ifrån vill föreningens vd inte avslöja.

20 miljoner i försäljningar

– Vi kan konstatera att det finns snälla personer runt Djurgården. Och det handlade inte bara om att täcka svarta hål utan pengarna är också riktade till olika utvecklingsprojekt, säger Henrik Berggren.

I år är det alltså spelarförsäljningar som säkrar verksamheten året ut. Enligt uppgift har de gett Djurgården 20 miljoner kronor, Erton-affären kan ge ytterligare miljoner om Beijing FC utnyttjar köpoptionen i höst.

– Affärerna var totalt nödvändiga. Vi hade inte klarat elitlicensen på sikt annars, säger ”Super-Bosse”.

Utöver det har Djurgården genomfört kostnadsbesparingar på uppemot 15 miljoner kronor. Enligt Bosse Andersson handlar det om att organisationen har blivit mindre, laget åker buss i stället för flyg till matcher, de lagar egen mat på träningsanläggningen Kaknäs och avstår vissa träningsläger. Dessutom har flera tunga löneposter försvunnit med de spelare som sålts.

Lika viktigt i det utsatta läget var att både FCK och Beijing FC betalade direkt. Många transfers delas annars upp på ett antal olika betalningstillfällen.

– De lovade att betala inom tio dagar. Det tog tre. Tjoff! Sedan satt pengarna på kontot, säger Bosse om affären med Beijing FC.

”10 miljoner kvar – var gåvor”

Att en allsvensk storklubb blir av med de två bästa spelarna mitt under säsongen utan att kunna ersätta med likvärdig kompetens har fått många att undra vad Djurgården vill med verksamheten, var är ambitionerna?

Men det gick att se det komma.

Redan inför säsongen konstaterade ordföranden Lars-Erik Sjöberg i medlemstidningen Djurgårdaren att ”Vi måste göra extraordinära insatser för att nå en balanserad budget 2014”.

Det var under de förutsättningarna Bosse Andersson gjorde comeback som sportchef, i en koncern som precis gått tolv miljoner back.

– Vi hade tio miljoner kvar i eget kapital som egentligen var gåvor. Mitt uppdrag var en ekonomi i balans 2014. Bland annat genom spelarförsäljningar och andra tuffa beslut. Ett nollresultat.

Når ni dit?

– Det ser hoppfullt ut. Vi har ekonomin under kontroll nu. Förhoppningen är att göra ett bra ekonomiskt resultat.

Du är inte säker?

– Det kan ju alltid hända saker.

Djurgårdens sportsliga ambitioner beskriver Andersson så här:

– Mitt ansvar är att vi ska vara ett stabilt allsvenskt lag över tid som inte spelar med kniven mot strupen. Jag säger inte att vi kommer att vara bra i det korta perspektivet, 2015–2016, men vi kommer att vara en välskött fotbollsklubb som många vill bli förknippade med.

Samtidigt har allsvenskans egen intresseorganisation, Sef, som mål att allsvenskan ska fördubbla intäkterna och vara nordens bästa liga 2017. Hur rimmar det med er verklighet?

– Jag är tveksam till att allsvenskan ökar intäkterna så högt som man har satt målet. Lyckas vi med det, då blir jag imponerad, säger ”Super-Bosse”.

Minskning med 2 000 i snitt

Sportchefens oro kan vara berättigad. Tittar man på de allsvenska föreningarnas konsolideringsgrad – alltså hur sårbart ett företag är om intäkterna minskar och personalen måste finansieras med eget kapital – är det bara Kalmar, Häcken och Malmö som når över 50 procent (då täcker egna ­kapitalet ett halvårs personalkostnader).

Och minskade driftsintäkter kan det bli på många håll eftersom publiksiffrorna vänt neråt i år.

Elfsborgs hemmasnitt har i skrivande stund sjunkit med 1 500 åskådare per match, Helsingborgs med 1 700, Kalmars och IFK Göteborgs med 1 000, Malmö FF 2 200 och AIK 2 500. Djurgården hade i fjol ett snitt på 15 858 på Tele 2 Arena mot dagens 13 628 – en minskning med drygt 2 000 åskådare.

AIK:s andra kvartalsrapport ger en vink av hur ekonomin påverkas. Där framgår att AIK:s intäkter minskat med nästan 25 procent: Från 41 miljoner andra kvartalet 2013 till 31 miljoner andra kvartalet 2014.

Både publiktappet och den minskade sponsoraktiviteten härleds delvis till dödsmisshandeln under premiärhelgen:

– Under det andra kvartalet har Bolaget märkt av en mer avvaktande inställning hos nya kunder vilket troligen beror på händelsen i Helsingborg och debatten kring denna, skriver AIK Fotboll AB.

Följaktligen har AIK, precis som Djurgården och flera andra föreningar, gjort mängder av spelarförsäljningar under sommarens transferfönster vilket påverkar den sportsliga slagkraften. Det innebär att årets bokslut kan visa plus trots att klubbarna i själva verket närmar sig en situation som den Djurgården håller på att ta sig ur.

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson:

– Att dubbla intäkterna är en utmaning, helt klart. Elfsborg mår bra men jag kan tänka mig att vissa klubbar varit tvungna att sälja spelare för att rädda ekonomin. 

– Men vi ska också vara positiva till spelarförsäljningar. Självklart hade vi gärna haft kvar Niklas Hult men det är också en del av verksamhetsidén att spelare ska komma hit för att sedan gå vidare ut i Europa, säger Johansson som gör bedömningen att förenings intäkter landar på samma nivå som i fjol.

Bajen drar över 30 000

Mot strömmen går framför allt Hammarby som är på väg att sätta alla tiders publikrekord i superettan.

Bosse Andersson har förstås inte kunnat undvika att notera att Djurgården hade 9 000 på sin senaste allsvenska match på Tele 2 medan Bajen väntas dra över 30 000 mot Ljungskile på söndag på samma arena.

Vill du ha upp Hammarby i allsvenskan?

– Vi vill att vår fotboll ska spelas inför så mycket publik som möjligt. Det är inte lätt att byta arena, klart att vi har gjort misstag men möjligheterna på Tele 2 Arena är fantastiska och vi har precis gjort en stor undersökning med hjälp av Deloitte om hur framtidens fotboll ska se ut på Tele 2. Den har varit väldigt stimulerande för oss när vi lägger en ny strategi och ny verksamhetsplan. Vi ska vara Stockholms stolthet, slår Bosse Andersson fast.

Exakt hur det ska gå till kan sportchefen nog räkna med att få fler frågor om på föreningens medlemsmöte i kommande vecka.

SÅ HAR PUBLIKEN MINSKAT I ALLSVENSKAN I ÅR

2013 (30 omgångar) 2014 (20 omgångar)

AIK 18 900–16 416

Malmö FF 16 093–13 821

Djurgården 12 475–13 628 *

IFK Göteborg 11 589–10 667

Helsingborg 10 284–8 496

Elfsborg 9 077–7 442

Kalmar 6 857–5 771

* Djurgårdens snitt på Tele 2 Arena efter flytten från Stadion var i fjol 15 858 åskådare/match.