Viktor Elm cup-mästare i Holland

Publicerad 2013-05-09

AZ gick på knock i finalen mot PSV

Viktor Elm, AZ Alkmaar.

AZ Alkmaar, med Viktor Elm i laget, gick ut hårt mot mot PSV i den holländska cupfinalen. Två mål de första 15 minuterna var en smocka som Ola Toivonens lag inte kunde hämta sig från.

Finalen i Rotterdam avgjordes redan första kvarten. PSV kunde ha tilldömts straff efter 10 minuter, men domaren valde att fria när bollen tog på AZ-hand. Istället gick Alkmaar-laget till motattack genom talangen Adam Maher som drev bollen från mittplan, fintade bort PSV-försvaret och behärskat rullade in 1-0.

Ett resultat som dock inte skulle stå sig länge. I 14:e minuten fick AZ:as anfallare Jozy Altidore bollen på vänsterkanten, lyckades avancera in i straffområdet och fick i väg ett skott som inte såg helt otagbart ut. Målvakten var på bollen, men inte bättre än att AZ kunde utöka ledningen.

Ett mål som även satte rejäl fart på spelarna i PSV. När halvtimmen var spelad kunde Jürgen Locadia nicka in reduceringen för Eindhoven-laget, vilket gav dem visst hopp.

Stark slutforcering

PSV kunde under den andra halvleken flytta upp positionerna och hade stort bollinnehav. Inledningsvis dock utan att skapa de där riktigt giftiga målchanserna.

När kvarten återstod kom slutforceringen och PSV kunde sånär få in kvitteringen med minuten kvar. Jeremain Lens stenhårda skott tog dock i stolpen vilket innebar att AZ kunde hålla undan och vinna med 2-1.

Efter slutsignalen utbröt stora glädjescener hos Alkmaar-laget som vann sitt första cup-guld på 31 år. PSV däremot får nöja sig med en ny andraplacering. Tidigare blev det klart att laget även missar ligatiteln, där Ajax gick segrande ur striden.