Alla fakta & plus på final-lagen

Publicerad 2013-07-28

EM-sommaren är nästan slut.

Bara finalen återstår och Tyskland och Norge ska göra upp om vem som är bäst i Europa.

Sportbladets Anders Nilsson ger dig alla fakta du behöver inför rysaren.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Tyskland

Totalbetyg: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Resultat i EM: Tyskland–Holland 0–0, Island–Tyskland 0–3, Norge–Tyskland 1–0, Italien–Tyskland 0–1, Sverige–Tyskland 0–1.

Startelvan: Nadine Angerer – Leonie Maier, Annike Krahn, Saskia Bartusiak, Jennifer Cramer – Nadine Kessler, Lena Goessling – Lena Lotzen, Dszenifer Marozsán, Simone Laudehr – Anja Mittag.

Styrkor: Den individuella skickligheten och den starka offensiven, framför allt i form av snabba omställningar.

Svagheter: Bristen på speed i backlinjen, det kollektiva försvarsspelet och att man blir väldigt sårbar när man tappar boll på väg framåt eftersom man anfaller med många spelare.

Kommentar: Det är inte den tunga, orubbliga tyska maskin vi sett i så många tidigare mästerskap. Det här är ett nytt, ungt tyskt landslag mitt i en generationsväxling, men likväl är det ett högklassigt landslag.

Målvakt Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Nadine Angerer har inte sett lika mäktig ut som i många tidigare mästerskap, även om hon har varit bra och fortfarande håller hög klass.

Försvar Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Två offensiva ytterbackar med klart bristande defensiva färdigheter tillsammans med två stora, starka och ganska stabbiga mittbackar. Det tyska försvaret har inte imponerat och är lagets svagaste lagdel.

Mittfält Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Nadine Kessler är den verkliga nyckelfiguren på det tyska mittfältet där hennes breda register och offensiva färdigheter ligger till grund för det mesta av Tysklands anfallsspel. Tillsammans med Lotzen och Marozsán bildar de en lagdel i absolut världsklass – i synnerhet offensivt.

Anfall Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Den tyska offensiven bygger enormt mycket på att fylla på framåt med många spelare och att hitta snabba passningar in till Anja Mittag längst fram. Kunnandet är stort, målsinnet väl utvecklat och om storstjärnan Celia Okoyino da Mbabi kommer till spel är lagdelen ruskigt stark.

Förbundskapten Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Silvia Neid har knappast satts på så stora prov som hon gör i detta mästerskap. Tidigare har hon kunnat förlita sig på ett landslag i världsklass, nu tvingas hon vara mer aktiv i sin coaching för att få ut det mesta av det tyska landslaget. Hennes taktiska kompetens och skicklighet som matchcoach är dock lite oklar.

Stjärnan: Celia Okoyino da Mbabi.

Skyttedrottningen som gjorde 17 mål i kvalet och som trots skadeproblem och ett hackande tyskt spel har nätat två gånger i EM-slutspelet.

Överraskning i EM: Lena Lotzen.

Den offensiva mittfältaren/forwarden som blev skyttedrottning i U19-EM för två år sedan har vuxit ut till en seniorspelare av yppersta klass under EM i Sverige. Blandar och ger fortfarande, men är högklassig när hon är på topp.

Håll ögonen på: Dzsenifer Marozsán.

En av världens bästa spelare i sin ålder. Ofantligt skicklig med bollen, begåvad med en glimrande teknik, ett fint spelsinne och en närmast magisk bolltouch. Turneringens bästa spelare i nummer 10-rollen.

Det visste du inte: Att Tysklands förbundskapten Silvia Neid har vunnit EM som spelare (1989, 1991, 1995), assisterande förbundskapten (2001, 2005) och förbundskapten (2007, 2009).

Norge

Totalbetyg: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Resultat i EM: Norge–Island 1–1, Norge–Holland 1–0, Tyskland–Norge 0–1, Norge–Spanien 3–1, Norge–Danmark 1–1 (4–2).

Startelvan: Ingrid Hjelmseth – Maren Mjelde, Trine Rönning, Marit Christensen, Toril Akerhaugen – Solveig Gulbrandsen, Ingvild Stensland, Ingvild Isaksen – Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg, Kristine Hegland.

Styrkor: Målvaktsspelet, det kollektiva förvars- och blixtrande omställningsspelet.

Svagheter: Den begränsade snabbheten i försvaret, förmågan att förändra matchbilder och målskyttet.

Kommentar: Med Even Pellerud som förbundskapten spelar Norge så norskt som det bara går. Hårt jobb ligger till grund för ett ramstarkt försvarsspel som kryddas med vass kontringsfotboll. Spelet som har tagit Norge till mästerskapsguld förut är tillbaka.

Målvakt Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ingrid Hjelmseth såg lite osäker ut i mötet med Sverige en dryg månad innan EM. När det väl gällt har hon visat klass och vuxit ut till turneringens bästa målvakt.

Försvar Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Den kanske svagaste lagdelen i det norska finallaget. Veteranen Trine Rönning har varit riktigt bra, men har fått bära ett väldigt tungt lass i en annars lite ojämn backlinje.

Mittfält Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Rutinen finns där, de precisa passningarna och vetskapen om vad som krävs för att vinna matcher likaså. Firma Stensland/Gulbrandsen har imponerat i vad som sannolikt är deras sista stora mästerskap.

Anfall Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Om erfarenhet är en av de viktigaste kvaliteterna på mittfältet så är den ungdomliga entusiasmen och den individuella skickligheten spetsegenskaperna framåt. Hegerberg, Hansen och Hegland har alla förmågan att avgöra matcher på egen hand.

Förbundskapten Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Even Pelleruds meritlista går definitivt inte av för hackor. Ingen norsk förbundskapten har varit lika framgångsrik som han och det är därför ingen tillfällighet att Norge återigen spelar en mästerskapsfinal.

Stjärnan: Ingvild Stensland.

Mittfältaren som likt en regissör styr det norska spelet med sin spelskicklighet och sitt fina passningsspel. Har visat vilken klasspelare hon är i mästerskapet.

Överraskning i EM: Solveig Gulbrandsen.

Veteranen som lade av med fotboll i två år, men som kom tillbaka med besked. Har nästan varit lika bra som i fornstora dagar. En riktig nyckelfigur på det norska mittfältet.

Håll ögonen på: Ada Hegerberg.

En kraftfull forward som orkar springa precis hur mycket som helst och som tveklöst har förmågan att avgöra matcher på egen hand.

Det visste du inte: Att Norges förbundskapten Even Pellerud har lett sitt landslag till sju mästerskapsmedaljer på lika många försök.

Följ ämnen i artikeln