Mejla

Petra Thorén

Thorén: England vidare – bra för fotbollen i Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

RENNES. VM har blivit ett Europamästerskap och det är inte gynnsamt för resten av fotbollsvärlden.

England är vidare till semifinal och det är bra för fotbollen i Europa.

Laget guldglänser i Bronze.

När marginalerna grinade Japan illa i ansiktet i åttondelsfinalen mot Holland förvandlades VM i stort sett till ett Europamästerskap.

USA är kvar och man kan ju undra vilken tumme makthavarna inom Fifa håller på fredag kväll. Den för USA, för möjligheten att bevara stora drömmar i andra konfederationer än Uefa, eller den (de) för Frankrike, hemmanationen vars närvaro i turneringen präglar festen.

Den europeiska dominansen föder närande diskussioner kring hur Asien, Sydamerika och Afrika ska hålla jämna steg med Europa.

Snabb utveckling

För utvecklingen i de europeiska nationerna skenar. Le Azzurre gör succé i VM efter en säsong när publikrekord slagits i ligan och när Spanien skakade USA var det efter en vår när över 60 000 sett Barcelona spela mot Atlético Madrid. 

Damfotbollen i Europa blomstrar.

Det är bra och gynnsamt att den gör det med England i en av huvudrollerna.

När England slog Norge (3-0) var det med fotbollsikonen David Beckham och dottern Harper på läktaren. Det var stort i sig, men det finns en symbolik som är större än den manliga ex-stjärnans närvaro.

Letar man efter fotbollens vagga brukar man säga att man landar i England. Det är högst otroligt att fotbollen på 1700-talet ansågs härdande för kvinnor, som det gjorde för män, men nu är det 2019 och Nikita Parris, Lucy Bronze och Ellen White är förebilder, role models, för både unga kvinnor och män i det brittiska samhället.

Det speglar av sig på satsningarna som blir verklighet. I vintras stod det klart att  engelska Women's Super League för första gången fått en titelsponsor – vilket innebär ca 120 miljoner kronor till damernas Premier League-motsvarighet.

Ska damfotbollens virvelvind fortsätta att vina behöver de största klubbarna, de mest lojala fansen och det mest genuina fotbollsintresset finnas med på båten.

Den skutan seglade England i hamn med en formidabel match mot ett trött Norge.

Saknat sin storstjärna

Svenska tränaren Martin Sjögren har samlat och mjölkat ur krafterna ur ett kollektivt som agerat tillsammans utan sin stora stjärna Ada Hegerberg i detta VM. De har charmat oss och givit norska fotbollspubliken hopp. Men den här kvällen orkade norskorna inte riktigt med. Som om att luften gått ur dem efter den heroiska straffläggningen mot Australien.

Kombinationsspelet och farten på den brittiska högerkanten ställde det norska försvaret helt. Norska spelare sjönk lågt och släppte iväg Lucy Bronze på en löptur från egen planhalva, de bjöd in Nikita Parris på tomma ytor bakom ytterback och mittback och när rovdjuret Ellen White missade i straffområdet plockade följsamma Jill Scott upp möjligheten.

Lucy Bronze har med sin karaktär och stil blivit en ledare i det brittiska laget. En assist och ett kanonskott visar det väl, attityden bekräftar intrycket.

När högerbacken presenterade sig på allvar för den brittiska publiken under VM 2015 med ett kanonskott var det mot just Norge.

Under torsdag kväll spelade 27-åringen med briljans, speed, intelligens och tung skottförmåga. Hon gjorde det med vetskapen om det uppdrag hon bär.

Stod för drömmål

Låt oss återvända till Sverige och EM-sommaren 2013. England gjorde sin sämsta insats i turneringen sedan 2001. Laget blev sist i gruppen där Frankrike vann, Spanien blev tvåa och Ryssland trea.

Rutinerade Kelly Smith satte sig ner med två av lagets ungdomar, Lucy Bronze och Jordan Nobbs. Lucy Bronze har berättat för The Telegraph om ögonblicket som blev en språngbräda,  eller, om ni så vill, ett budskap som definierar hennes karriär: ”Ni två är Englands framtid. Ni två måste se till att det här aldrig händer igen. Ni får se efter det här laget”, sa Kelly Smith.

Lucy Bronze tog veteranen på orden. Sex år senare bär hon The Lionesses.

England är i semifinal. Det är bra för fotbollen i Europa.

Tio största stjärnorna i fotbolls-VM 00:42
Laddar Matchöversikt

avPetra Thorén

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM