Holland gruppsegrare – Sverige kan möta Kanada

Publicerad 2019-06-20

Holland vinner sin VM-grupp efter en 2–1-seger mot Kanada.

Kanadensarna kan nu bli Sveriges motståndare i slutspelet – om man faller i kvällens gruppfinal mot USA.

Vid svensk seger väntar i stället Spanien i åttondelen.

Hur blev den första halvleken mållös?

Det frågar sig nog alla som såg den.

Redan efter en minut avvärjdes en kanadensisk straff genom ett VAR-beslut. Och matchen fortsatte på ett liknande spår.

Kanadas målvakt Stephanie Labbe styrde ett inlägg i ribban, holländska Vivianne Miedema snurrade upp en försvarare och prickade stolpen innan lagkamraten Danielle Van de Donk bjöd på en cykelspark tätt över målet.

Halvleken hade allt – utom mål.

Tre mål på en halvtimme

Skillnad var det efter pausvilan.

Anouk Dekker nådde högst på Sherida Spitses frispark och nickade in ledningsmålet innan timmen var spelad.

Nätet rasslade igen bara tre minuter senare när Kanada kvitterade genom Christine Sinclair – som därmed tangerar Martas rekord som målskytt i fem VM-turneringar.

Holland återtog ledningen när nyinbytte Lineth Beerensteyn petade in ett lågt inlägg i mål – och blev matchvinnare.

Om Sverige spelar oavgjort eller förlorar mot USA i kvällens gruppfinal väntar Kanada i slutspelet.

Vid svensk seger väntar Spanien.

På annat håll vann Kamerun mot Nya Zeeland. Ett spektakulärt självmål från Aurelle Awona innebar 1–1 – men i slutsekunderna (!) avgjorde Ajara Nchout för Kamerun med sitt andra mål för kvällen.

Thailand har därmed inte längre någon chans att nå slutspel som en av de fyra bästa grupptreorna.