Polisen kan förbjuda tifon i Stockholmsderbyt

avOscar Rickstrand

Polisen hotar med att sätta stopp för all form av tifo om det förekommer pyroteknik eller maskering i kvällens match mellan AIK och Falkenberg.

– Blir det en massiv protesteldning mot Falkenberg så kan polisen agera inför derbyt, säger säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till DN.

Under de inledande omgångarna av allsvenskan har polisen arbetat för att få bort bengaliska eldar från läktarna. De har arbetat efter villkorstrappan, vilket innebär att det blir allt hårdare villkor för supportrar som överträder regler.

I kväll ställs AIK mot Falkenberg på Friends Arena. Inför matchen har det tillkommit ytterligare en paragraf som arrangören, AIK i det här fallet, måste förhålla sig efter.

”Om otillåten maskering och/eller pyroteknikanvändning förekommer på idrottsanläggningen kan villkoret komma att utökas till att omfatta all form av tifo eller over head-flaggor som kan användas som brottsverktyg eller som kan innebära fara för de närvarande.”

Säkerhetschefen kommenterar

Henrik Koch, AIK:s säkerhetschef, kommenterar till DN:

– Tidigare har man sagt att man inte ska jobba mot tifomaterial men nu kommer man tittat på allt material som rör supportrarna. Polisen går vidare i den villkorstrappa man jobbar med och utökar förbudet till mer flaggor och material än tidigare, konstaterar Koch.

Han konstaterar att bengaleldar under kvällens match kan leda till konsekvenser på sikt. Närmast i AIK:s nästa hemmamatch, hemma mot Hammarby 2 juni.

– Blir det en massiv protesteldning mot Falkenberg så kan polisen agera inför derbyt, säger säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till Dagens Nyheter.

”Omöjligt”

Allmänna supporterklubben, som är en fristående supporterförening till AIK, tar inte lätt på beskedet.

”Det polisen säger är att om någon på läktaren maskerar sig eller använder pyroteknik, något som det är i princip omöjligt för en arrangör att förhindra, så kommer de att straffa samtliga besökare på fotbollen genom att ta våra tifon ifrån oss. Kanske inte till nästa match, kanske inte till matchen efter det men snart”, skriver supporterklubben på sin hemsida.

”Det handlar om att kväva svensk läktarkultur. Det är slutmålet.”

ARTIKELN HANDLAR OM