Alfelt: Nya frågetecken för Malmö FF

avStefan Alfelt

En ny seger.

Och nya frågetecken för Malmö FF.

I en match som var vunnen flera gånger om räddades till slut serieledaren av målvakten Johan Dahlin.

Ser man till tabellen gör MFF vad man ska som storfavorit men ser man på matcherna hackar maskinen emellanåt. Örebro var tillbakapressat men hade flest skott på mål i matchen.

Malmö anföll mest men de offensiva stjärnorna prickade inte mål så värst ofta, men ett lag som kan byta in Guillermo Molins och Søren Rieks efter en timme och ha kvar Fouad Bachirou, Lasse Nielsen och Roman Gall på avbytarbänken medan Jo Inge Berget satt och kollade från läktaren är en självklar maktfaktor som är tung att stå emot.

Örebro gjorde det i en halvlek med energin man fick av Filip Rogic hårt placerade straff. En straff som fick ståplatspubliken att avbryta sin tysta protest mot polisen med högljudda protester mot domaren Magnus Lindgren i stället.

Hoppas han inte såg fel

Jag har alltid varit en förespråkare för VAR, är övertygad om att det är här för att stanna och att systemet kommer att finslipas så att det blir hjälpmedlet som fotbollen verkligen behöver för att rätt ska bli rätt i bedömningarna. Nu kunde åtminstone inte jag se på repriserna om Lindgren dömde rätt men han stod perfekt placerad så vi får hoppas att han inte såg fel.

Straffmålet ändrade matchbilden helt. Malmö hade inlett med attackspel från framförallt högerkanten där Eric Larsson kom till inläggslägen med varierande kvalitet på inläggen.

Ett par tre hörn- och frisparksvarianter skapade lägen och ledningsmålet skapades av en briljant djupledspassning av Markus Rosenberg till Erdal Rakip som spelade in till målskytten Marcus Antonsson.

1 av 3 | Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Han stack på allt

Det var snygg och imponerande fotboll men när väl Örebro fick andrum jämnades spelet ut. Filip Rogic byggde upp och agerade bra i defensiven. Nordin Gerzic var som alltid vårdad i sitt passningsspel. Jake Larsson stack på allt.

Efter paus rivstartade Malmö med snabba attacker och tung press av många spelare i fart. Markus Rosenberg anförde som den ledare han är på planen och med bytena kunde MFF behålla tempot i sitt anfallsspel. Anders Christiansen hade skickat ett par distansskott över ribban men fick till slut rätt träff och pricksköt in 2–1.

Om sen Malmö visade sin svaghet att inte kunna avgöra tidigt, vilket man haft svårt med under hela säsongen, eller om det var Örebro som kastade all försiktighet och gick framåt med hela laget är svårt att säga men till slut blev det Malmös målvakt Johan Dahlin som räddade segern med tre fina räddningar i tät följd.

Måste rotera smart

Malmö infriar förväntningarna fansen ska ha på en trupp med den kvaliteten sett till poängen man plockar men det finns fortfarande steg att ta i utvecklingen. Effektiviteten framåt i de avgörande passningarna och utnyttjandet av lägena kan fortfarande bli bättre.

Nu väntar Europaspelet för MFF vilket gör att Uwe Rösler måste rotera smart med sina spelare. Nordirländska Ballymena United ska inte vara något problem. I de mötena blir Malmö ännu större favorit än man är i allsvenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM