Vill slå sig in i Bajens elva: ”Har varit jobbigt”

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Sander Svendsen, 20, har hamnat utanför Hammarbys startelva större delen av våren.

Men någon flytt finns inte i tankarna hos spelaren, utan enbart fokus på att slå sig in.

– Det är klart man vill vara med, lyckas och visa att man har en nivå till i sig, säger han.

Hammarby IP nästintill kokar. Termometern börjar så smått ticka upp mot 30 grader och det pyser varmluft från konstgräsplanen.

Sander Svendsen torkar svetten ur pannan.

– Ja, det är jobbigt faktiskt, det tar extra energi, svarar han på frågan om värmeböljan är tuff att hantera.

I mötet med Dalkurd, norrmannens första start sedan april, blev den extra påtaglig.

– Jag fick ju kramp efter 57 minuter, det märktes att det var längesedan jag spelade match. Som ytter blir det mycket löpning också, förklarar Svendsen.

Tog plats på ansedda talanglistan

När Sander Svendsen anlände till Hammarby i augusti förra året gjorde han det som en spelare med ett gott renommé.

Redan som 15-åring debuterade han i den norska högstaligan, Tippeligan, för Molde. När The Guardian 2014 listade Europas största talanger födda 1997 fanns han med på listan.

Under våren har det dock blivit sparsamt med speltid för Svendsen. Den 19 april fanns han med i ”Bajens” startelva mot Norrköping, därefter har han främst fått nöja sig med inhopp.

– Jag har verkligen försökt pusha mig själv på träningarna och försökt ge 110 procent varje gång, säger Sander Svendsen.

– Det tar så klart mycket energi. Men det var underbart att få starta igen.

Samtidigt, det måste vara tufft att inte få spela kontinuerligt?

– Det har varit jobbigt, det har det. Jag kom ju till Hammarby för att jag ville spela fotboll och när jag inte får spela så är det ju så klart jobbigt.

– Samtidigt så måste man titta på helheten, den stora bilden. De som har spelat har gjort det väldigt bra, vi är med i toppen av serien. Då är det inte så lätt för tränaren att gå in och flytta på dem, det är sådan fotbollen är.

”Måste spela - därför jag kom hit”

Hammarby ligger just nu tvåa i den allsvenska tabellen, sex poäng bakom AIK som har två matcher mer spelade. Att Svendsen har haft svårt att ta en plats stressar honom inte.

– Nu har jag varit med ganska många år, jag började spela professionellt när jag var 15. Det är klart man vill vara med, lyckas och visa att man har en nivå till i sig, säger Sander Svendsen.

– Men det handlar om att hjälpa laget också. Det är så jag känner, att jag vill vara en del av Hammarby. Man måste vara tålmodig.

Däremot har Svendsen inte funderat över att flytta vidare.

– Man kan träna så mycket man vill, men det är inte samma sak som att spela match. Jag måste spela fotboll, och det förstår Hammarby också, det var därför jag kom hit, säger han.

– Men jag har aldrig tänkt tanken att jag skulle lämna Hammarby, det har aldrig funnits i mina tankar. Jag vill in i det fotbollslaget som jag är i nu och vinna allsvenskan. Vara med och spela i Europa nästa år. Så just nu har jag inga tankar på något sånt. Jag fokuserar bara på fotbollen här.

Ingen Khalili i truppen

Under måndagen ställs Hammarby borta mot Trelleborg. I truppen saknas Imad Khalili som inte är matchredo efter sin knästukning.

Det återstår att se om det blir en ny plats i startelvan för Svendsen.

– Jag har jobbat hårt på varje träning. Det är bara där jag kan bevisa att jag ska vara med, säger Sander Svendsen.

– Så får jag chansen att spela så är jag redo.

Matchen mellan Trelleborg och Hammarby har avspark 19:00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM