Någon vann – till svensk glädje

avErik Karlsson, Pelle Strandman

FOTBOLL

Vad som helst utom kryss hoppades Sverige på i stormötet mellan Spanien och Portugal.

Och trots ett drömmål från Bruma höll Spanien undan till seger vilket håller vägen öppen för Sverige att kunna gå vidare även som grupptvåa.

Spanien blev i och med segern första lag klart för semifinal.

Vinner Sverige mot Slovakien samtidigt som Polen tar poäng så är Sverige vidare i U21-EM.

Men än så länge lever hoppet om att kunna gå vidare som grupptvåa på fem poäng också.

Det hoppet hade Spanien och Portugal, i praktiken, kunnat släcka med ett kryss i kvällens möte. Men Sverige fick som de ville – en vinnare.

Spanien närmare bestämt.

Ramirez matchvinnare

Saul Niguez stod för en fin soloprestation till 1–0 i 21:a minuten – nu har han gjort mål i fyra raka matcher för det spanska U21-landslaget.

– Sedan vi placerade honom högre upp i banan har han gjort fler mål. Han är väldigt viktig och hans prestationsnivå är väldigt hög, säger den förbundskaptenen Albert Celades till Uefas hemsida.

Och när Sandro Ramirez satte 2–0 i 65:e blev uppförsbacken brant för portugiserna.

Bra för Sverige

Det hindrade inte Emil Forsbergs nya lagkompis, Bruma, från att slå till med ett drömmål till 1–2. Men närmare än så kom man aldrig. I stället gjorde Inaki Williams 3–1 på egen hand i slutsekunden.

– I kvalet hade vi det svårt med effektiviteten. Då var allt omvänt och vi behövde skapa många chanser för att göra ett mål. Det är något som vi har jobbat på och jag tycker vi har blivit bättre, säger Celades.

Resultatet innebär att om Portugal misslyckas med att besegra Makedonien i sista omgången kan grupptvåan i grupp B stanna på 4 poäng. För att Sverige ska ha chansen att gå som tvåa inför slutomgången krävs att antingen Italien eller Tyskland tappar poäng mot Tjeckien respektive Danmark.

Så går Sverige till slutspel – gruppseger lär krävas


I och med att det inte blev mer än en poäng mot England och mot Polen måste Sverige antagligen vinna Grupp A för att gå vidare. För att ha chansen till det måste Sverige vinna sista matchen mot Slovakien samtidigt som England inte vinner mot Polen.

Fem poäng kommer med största sannolikhet inte att räcka för att bli bästa tvåa bland de tre grupperna. Bästa grupptvåa utses efter (1) poäng, (2) målskillnad, (3) flest gjorda mål, (4) kort och (5) koefficient.

Grupp A:

Sverige–England 0–0

Polen–Slovakien 1–2

Slovakien–England 1–2

Polen–Sverige 2–2

Återstående matcher:

Slovakien–Sverige x–x

England–Polen x–x


I Grupp B talar mycket för att Spanien och Portugal inte kommer tappa poäng mot Makedonien och Serbien som inte imponerade i första omgången.

Spanien besegrade Portugal i den andra omgången.

För att Sverige ska kunna nå slutspel som bästa tvåa (med fem poäng) innebär det följande: Portugal måste kryssa eller förlora mot Makedonien i sista omgången. Då blir de som bäst tvåa med endast fyra poäng.

Grupp B:

Portugal–Serbien 2–0

Spanien–Makedonien 5–0

Serbien–Makedonien 2–2

Portugal–Spanien 1–2

Återstående matcher:

Serbien–Spanien x–x

Makedonien– Portugal x–x

Liknande scenario i Grupp C. Italien och Tyskland är storfavoriter att komma etta och tvåa. Sannolikt är att båda går rent mot Danmark och Tjeckien och därmed får minst sex eller sju poäng var.

Sverige får, om de blir tvåa med fem poäng, hoppas på att Tyskland eller Italien blir tvåa på inte mer än fyra poäng, precis som i Grubb B.

Grupp C:

Tyskland–Tjeckien 2–0

Danmark–Italien 0–2

Återstående matcher:

Tjeckien–Italien x–x

Tyskland–Danmark x–x

Tjeckien–Danmark x–x

Italien–Tyskland x–x

ARTIKELN HANDLAR OM