Så gick det sen för allsvenska målkungarna

Publicerad 2017-11-06

Från Andreas Andersson 1996 till Magnus Eriksson och Karl Holmberg i år.

Sportbladet har letat rätt på de senaste årens allsvenska skyttekungar.

Så gick det för dem sen.

Följ ämnen
Malmö FF

1996: Andreas Andersson, IFK Göteborg (19 mål)

Slår igenom i Degerfors och blir likt resten av den här tidens svenska stjärnskott värvad till jätten IFK Göteborg. Under debutsäsongen skickar han in 19 mål och Andersson gör sig ett namn som en utpräglad straffområdesspecialist.

Det hände sen:

Följde Jesper Blomqvist fotspår och värvades till giganten AC Milan.

"Rossoneri" var inne i en djup svacka som klubb, och laget hamnande på en förnedrande tiondeplats. Andersson, som mäktade med blott ett mål på tretton matcher, såldes vidare till Newcastle. Svensken producerade inte i England heller, men fick åtminstone hoppa in i FA-cupfinalen mot Arsenal 1998, som "Skatorna" förlorade.

Var en gedigen inhoppare i landslaget i många år. Bäst minns vi den avgörande nicken mot Turkiet som tog Sverige till VM 2002, samt ribbskottet med vänstern mot Argentina under själva slutspelet.

Vände hem till ett storsatsande AIK, till IFK-fansens stora förtret, och dominerade i Champions League-spelet med ett par fina mål. Gav allsvenskan strålglans under sex säsonger innan han som 31-åring slutade 2005 på grund av återkommande skadeproblem.

Har efter karriären bland annat testat på rollen som både tränare och sportchef i Degerfors.

Dan Sahlin.

1997: Dan Sahlin, Örebro. Christer Mattiasson, Elfsborg. Mats Lilienberg, Halmstad (14)

Det här är året då tre hederliga fotbollsarbetare delar på titeln som allsvensk skyttekung.

Dan Sahlin, bandyspelaren som hade en okonventionell karriär bakom sig i flera småklubbar, prickar formen i Örebro, Christer Mattiasson är en målspottande liten vessla i Elfsborg och Mats Lilienberg är under 90-talet allsvenskans kanske mest pålitlige målskytt.

Det hände sen:

▸ Lilienberg vann skytteligan redan 1993 och var 28 år när han 1997 tog hem titeln för andra gången. Såldes till Malmö FF, men hade det tufft. Var bland annat med om att spela ned – och sedermera upp – de ljusblåa från allsvenskan.

Slutade 2004 efter ett par fina år i klubben där allt startade, Trelleborg.

Har ett stipendium, Mats Lilienberg-stipendiet, som föreningen Sjöbo IF upprättad efter honom. Tränade och spelade i skånska Höör så sent som 2012: 43 år gammal.

Hamnade, liksom många andra, i tränarspåret när han tog över Hörby FF tillsammans med Kim Johansson i år. Säsongen 2018 kommer han leda division 3-truppen med ensamt huvudansvar.

▸ Dan Sahlin värvades till danska Ålborg efter åren i Örebro, men plågades av återkommande skadeproblematik. Tvingades kort därefter att avluta karriären på grund av sjukhussjuka. Försökte med en comeback i division 2-laget Eskilstuna City 2002, det var legendaren Sven ”Dala” Dahlkvist som pushade honom, men skadorna satte återigen stopp efter bara ett par matcher.

– Sedan fyra år tillbaka har jag agenturen på Lotto. Innan dess jobbade jag som takläggare hos min kusin, som driver Söderbergs yttertak AB. Tyvärr drabbades jag av karpaltunnel-syndrom, så fingrarna domnade bort. Jag tvingades till operation och blev sjukskriven i ett halvår, berättade Sahlin i en intervju med Sportbladet 2011.

▸ Christer Mattiasson är numera tränare för Valsta Syrianska i division 1.

”Kitten” lämnade Elfsborg 1997 och spenderade resten av karriären, bortsett från en kort sejour i norska Lilleström, i Stockholm. Gjorde en del mål i AIK, men vann titlar i Djurgården. Rollen i ”Blåränderna” kan liknas lite vid den Michael Owen hade i Manchester United. En målfarlig anfallare som var bra att ha truppen, men som inte spelade särskilt mycket.

Har varit expertkommentator på Eurosport, men bara en gång.

1998: Arild Stavrum, Helsingborg (18)

Den hårfagre norrmannen handplockas till Helsingborg av landsmannen Åge Hareide.

Stavrum gör succé och vinner skytteligan sin första säsong i allsvenskan, men Helsingborg tappar SM-guldet till AIK i den sista omgången av serien.

Det hände sen:

Året efter får skåningarna revansch. Via ett misstänkt offside-mål av Stavrum (11 mål 1999) vinner Helsingborg det efterlängtade SM-guldet.

Norrmannen flyttar till Skottland och får tre fina år i Aberdeen. Sista året lanserar en lokalreporter en kampanj om att Stavrums långa hår gör anfallaren till en sämre spelare. Norrmannen agerar direkt, klipper sitt hår – och postar lockarna till journalisten.

Spenderar resten av karriären i Besiktas, Mainz och Molde, men gör inte mer än en handfull mål.

Jobbade under några år som tränare men satsar numera på en karriär som författare. Debutromanen "31 år på gräs" kom 2008. Den följdes av fotbollsdeckaren "Golden Boys" 2010 som precis översatts till engelska.

Utöver det skriver han också barnböcker.

Marcus Allbäck med priset som årets anfallare.

1999: Marcus Allbäck, Örgryte IS (15)

I slutet på 90-talet och i början av det nya decenniet är Örgryte klubben det snackas om i Göteborg. Laget spelar en teknisk, bolltrillande och offensiv fotboll och klubben har rikligt med kapital i ryggen från Göteborgs finare familjer.

Som son till klubbens starke man, Stefan Allbäck, var det naturligt för Marcus att representera ÖIS. Från tidigt 90-tal var det tydligt att Marcus Allbäck hade näsa för mål, men samtidigt inte riktigt rätt attityd till arbetsinsatsen som krävs för att på riktigt slå igenom.

Först efter en misslyckad proffsutflykt i Danmark och Italien skärper han sig. Efter 15 mål i ÖIS 1999 blir han proffs i svenskklubben Heerenveen och uttagen till EM 2000.

Det hände sen:

Marcus Allbäck blev en av Sveriges mest omtyckta anfallare. Trots den i bland stabbiga uppsynen öste anfallaren in mål i viktiga matcher med landslaget.

I klubblagen var det upp och ned. Först en mycket bra sejour i Holland, blev det halvdant i Aston Villa, inget vidare i Hansa Rostock och till sist alldeles utmärkt i FC Köpenhamn. Örgrytes supportrar övertalade sedan Allbäck att flytta hem till Göteborg och anfallaren spenderade karriärens sista år i moderklubben.

Var "Players Manager" och assistent till förre ÖIS-tränaren Erik Hamrén i det svenska landslaget men lämnade sitt uppdrag efter EM 2016.

2000: Fredrik Berglund, Elfsborg (18)

Pannbands-samarbetet med Anders Svensson fulländas säsongen 2000. Fredrik Berglund, då 21 år gammal, bidrar med ett djupledsspel av internationellt snitt och han kan dessutom avsluta.

Det hände sen:

Såldes till holländska Roda men såg bortkommen ut under tre säsonger.

Berglund hade en kort sejour som utlånad till Elfsborg, men hittade formen ordentligt först i danska Esbjerg under två säsonger. Där öste Berglund in mål och blev snart uppmärksammad av Nordens vid det tillfället ohotade storklubb: FC Köpenhamn.

Men den vindsnabbe forwarden fann aldrig riktigt känslan igen, och hade målmässigt mediokra säsonger 2006-2010.

Avslutade karriären genom att vända hem till Elfsborg, men hittade aldrig rätt tillbaka i Borås. Kände sig missförstådd, orättvist behandlad – och bänkades.

Berglund hade däremot råd med gott om plåster att lägga på såren: under de sista åren i karriären hade han nämligen den fjärde högsta lönen i hela allsvenskan.

2001: Stefan Selakovic, Halmstad (15)

Halmstad, som bekant ett allsvenskt storlag under tidigt 2000-tal, matar ut proffs i Europa när Stefan Selakovic vinner skytteligan 2001. Klassiska svenskklubben Heerenveen nappar direkt och 24-årige Selakovic blir dessutom uttagen till landslaget.

Det hände sen:

2001 sköt Selakovic in 15 mål. Under de 12 efterföljande säsongerna har han inte någon gång gjort fler än 9 mål. Efter en förhållandevis tung period i Holland återvände han till IFK Göteborg där de första åren svärtades ned av skandalen med skattefifflet, Mats Persson och Janne "Plånbok".

Som anfallare lossnade det aldrig för Selakovic i "Blåvitt", i stället blev han en marginalspelare med ett allt mer mediokert målsnitt.

Först när Nicklas Alexandersson slutade 2009 hittade Selakovic sin roll i klubben. Som högermittfältare piskade han in assists från kanten. Avslutade spelarkarriären i Halmstad 2013. Under 2014 Selakovic inledde en karriär som sportkonsult och spelaragent.

2002: Peter Ijeh, Malmö FF (24)

Har inledningsvis svårt att platsa i Malmö, men 2001 etablerar nigerianen ett fruktat samarbete med Niklas Skoog. Bertil "Bebben" Johansson noterades för 27 mål 1958, men efter det har ingen gjort lika många mål som Peter Ijeh lyckas med 2002 (24).

Det hände sen:

Ijeh var halvskadad och osugen under 2003. Lockades till "Blåvitt" och mottog grova hot från besvikna MFF:are. Var inte så dålig i IFK Göteborg som det framställts i efterhand, men att det snackades mer om hans karriär som rappare (under artistnamnet Ijeh P) säger ändå något om anfallarens fotbollsliv i Göteborg.

Hade sedan en dålig period i FCK, var produktiv i Viking Stavanger, fullt godkänd i Syrianska och därefter intetsägande i ett uselt GAIS.

Var fram till november 2014 tränare för Assyriska BK i division 2. Sedan dess är han arbetslös och har varit öppen med att han befinner sig i en tuff period i livet, både på det ekonomiska och personliga planet.

2003: Niklas Skoog, Malmö FF (22)

Niklas Skoog blir skyttekung för andra gången i karriären (1995, också) med 22 gjorda mål i ett spännande Malmö FF.

Det hände sen:

Får under resten av karriären mer beröm för att på ett effektivt sätt använda sin breda bakdel, än för målskyttet. Gör åtta mål 2004, men sedan blir det inte fler än sammanlagt sju mål på fyra raka allsvenska säsonger. Lånas ut till Mjällby men gör ingen succé. På Listerlandet muttras det om en felsatsning.

Tillbaka i Malmö FF 2009 blir han utfryst av klubbledningen. Väljer då att lägga ner fotbollen. Uppgavs jobba på ett solarium efter karriären, men säger själv att han sysslar med att sälja alkolås till bilar.

Bor med sin familj i Höllviken och är bland annat ledamot i MFF-akademin.

Sågs senast i rampljuset då han agerade tolk på en presskonferens inför Champions League-kvalet mellan MFF och Salzburg.

Men målskyttstakterna sitter fortfarande i. Skoog gjorde hattrick när MFF:s veteranlag mötte Cardiff Old Academy i våras.

2004: Markus Rosenberg, Halmstad (14)

Som en valpig anfallstalang får han aldrig riktigt chansen i Malmö FF. Lånas ut till Halmstad och ser ut som en helt annan, starkare, spelare efter en försäsong med succétränaren Janne Andersson. Blir seriens vassaste djupledslöpare och utvecklar en smak för distinkta avslut. Är nära att skjuta guldet till Halmstad, men Malmö FF vinner till slut efter ett drama i allsvenskans sista omgång.

Det hände sen:

Stannar ytterligare en halv säsong i Malmö FF, men alla vet att han snart ska sticka.

Det här är tider när allsvenska klubbar fortfarande kan skinna Europas toppskikt på stora summor, och en slipad Hasse Borg får in över 45 miljoner kronor för 23-åringen.

Nya klubben: Ajax. Det går sådär. Gör mål mot Arsenal i Champions League, men anses inte ha spelförståelsen som krävs för att bli helt ordinarie som "nia" i det krävande 4-3-3-systemet. Klaas-Jan Huntelaar anländer och petar svensken, som byter klubb till ett spännande Werder Bremen.

I nordvästra Tyskland blir han "Rosi" med supportrarna och växer ut till en europeisk målskytt av toppklass. Första, andra och tredje säsongen producerar han, men när Rosenberg tappar såväl klippet i steget som sitt målsinne blir han först utlånad till Racing Santander (9 mål på 33 matcher) och sedermera såld till West Bromwich där han hade en mindre lyckad tid.

Efter hemkomsten till Malmö FF 2014 vände allt för Rosenberg. Som lagkapten och ålderman i det unga MFF har en stekhet Rosenberg fört klubben till bland annat fyra SM-guld på fem år.

2005: Gunnar Heidar Thorvaldsson, Halmstad (16)

Får en trög start på säsongen och gör mål först efter sju spelade omgångar. Efter en stark höst vinner islänningen ändå skytteligan för ett Halmstad som fått till vana att producera målkungar.

Det hände sen:

Blir upplockad av Hannover, men där gör den tunne anfallaren ingen lycklig.

Sedan följer i tur och ordning Esbjerg, Reading och Fredrikstad. Islänningen mäktar med sex ligamål på fem år och karriären ser ut att få ett sorgligt slut.

Då förbarmar sig Thorvaldssons förre tränare i Halmstad, Janne Andersson, över honom och plockar in den forne skyttekungen till Norrköping. I "Peking" blev det succé med 34 ligamål på 70 matcher.

– Han är ingen stor fotbollsspelare på något sätt. Men han har en förmåga att dyka upp, får han ett läge så gör han mål. Sen kan man riva det lilla hår man har kvar när man ser hur han agerar rent tekniskt, har Janne Andersson sagt om sin anfallare.

Under säsongen 2013 flyttade Thorvaldsson till turkiska Konyaspor, men tiden i klubben beskriver han som kaosartad. Petad av tränaren och vantrivsel vid sidan av planen fick Thorvaldsson att avbryta kontraktet i förtid. Sommaren 2014 flyttade han istället "hem" till allsvenskan för spel med BK Häcken.

En ordentlig flytt hem blev det senare när han återvände till Island för spel i IBV Vestmannaeyjar.

2006: Ari da Silva Ferreira, Kalmar (15)

Blir själva crescendot i Kalmar FF:s lyckade satsning på brasilianska spelare under 2000-talet. Förmodligen den spelare med högst individuell kvalitet som någonsin representerat KFF.

Vinner skytteligan redan första året i klubben, mycket tack vare överlägsen speed och förmågan att använda den goda tekniken i hög fart.

Det hände sen:

Kalmar FF drog den stora vinstlotten och sålde Ari till AZ Alkmaar för 40 miljoner kronor. Var en pålitlig målskytt i Holland under ett par säsonger, och plockades kort därefter upp av ryska storklubben Spartak Moskva.

Ari trivdes bra i Moskva och stannade där under två och halv säsong innan han lämnade för FC Krasnodar. Där är han lagkamrat med Andreas Granqvist och ytterligare en allsvensk ex-skyttekung i Wanderson. Var under våren utlånad till Lokomotiv Moskva.

Razak Omotoyossi.

2007: Razak Omotoyossi (14) Helsingborg, Marcus Berg (14) IFK Göteborg

Razak Omotyossi blir vida omtalad 2007 då han förfogar över allsvenskans överlägset största lår. Är anfallspartner med hemvändande Henrik Larsson och får ofta kritik för att inte förstå ”Henkes” avancerade passningar och skarvningar.

Marcus Berg behöver bara spela halva säsongen för IFK, ändå kommer han på delad förstaplats i skytteligan. Snyggaste målet kommer borta mot Gefle, när han med en lurig lår-mottagning vänder bort en back och trycker in bollen.

Det hände sen:

Helsingborg tog sig till Europa och Omotyossi imponerade stort med sex mål på åtta matcher. Bråkade sig sedan bort från Helsingborg. Gjorde efter det knappt något mål på tre år när han spelade i Saudiarabien och Frankrike. Han återvände till Sverige och hankade sig fram i GAIS, Syrianska under en kortare period. Därefter gick flyttlasset via egyptiska Zamalek och turkiska Kahramanmarasspor till marockanska KAC Kenitra.

Spelade i Olympic Safi fram tills 2016 då han flyttade till ghananska Hearts of Oak Sporting Club.

▸ Marcus Berg ersatte Luis Suárez i Groningen och fortsatte spotta in mål i tre säsonger. Hade ett fantastiskt målsnitt i Holland (32 mål på 56 matcher) och fullkomligt exploderade under U21-EM i Sverige 2009.

Han tappade därefter formen helt. Tiden i Hamburg, som han kom till 2009, var misslyckad och Berg förlorade sin plats i landslaget.

Vändningen kom då han flyttade till Aten för spel med Panathinaikos 2013.

Där var formen god vilket gjorde att han spelat till sig en plats i landslaget. Flyttade 2017 till Al Ain i Förenade Arabemiraten och är i dag en av de viktigaste spelarna i Blågult.

2008: Patrik Ingelsten, Kalmar (19)

Firade stora triumfer som ytter de första åren i Halmstads BK. Men 2006 tappar klubben förtroendet för Ingelsten och förlänger inte kontraktet. Nanne Bergstrand hugger direkt, skolar om honom till center, och Ingelsten öser in 26 mål på 55 matcher och vinner SM-guld och skytteligan under sin andra säsong i klubben.

Det hände sen:

Trots succén var stämningen kylig i Kalmar FF. Ingelsten var sambo med lagkaptenen Henrik Rydströms tidigare partner och anfallaren försvann ganska snabbt ut i proffslivet efter SM-guldet 2008.

I Heerenveen fick Ingelsten inget förtroende, och såldes efter två säsonger vidare till Viking Stavanger. Började bra i Norge, men sen stannade 31-åringens karriär helt av på grund av återkommande skador.

Inför säsongen 2014 flyttade Ingelsten hem till Sverige och klubbvalet föll på Mjällby. Det visade sig vara ett mindre lyckat val som resulterade i att anfallaren gick på lån till seriekonkurrenten Falkenberg mitt under säsongen.

2015 spelade han för GAIS i Superettan där det blev sex fullträffar på 26 starter.

Tränade IS Halmia i division 2 innan han blev assisterande i Gais. Fick leda laget några omgångar i somras sedan huvudtränaren Benjamin Westman petats.

Tobias Hysén.

2009: Tobias Hysén (18) IFK Göteborg, Wanderson (18) Gais

Tobias Hysén och Wanderson kämpar hela säsongen om förstaplatsen i skytteligan. Starkt av brasilianaren, som representerar bottenlaget Gais och dessutom står för sju framspelningar.

Det hände sen:

▸ Wanderson har därefter hamnat i en destruktiv limbo mellan Gais och proffslivet. Brasilianaren hade en dålig period i Al-Ahli och återvände fort till Göteborg. Köpet och Wandersons höga lön finansierade Gais med pengar klubben egentligen inte hade täckning för, och efter succésäsongen 2011 blev stämningen allt frostigare mellan klubbledningen och anfallaren. Wanderson såldes till ryska laget FK Krasnodar där han återigen hittat formen.

I en intervju med GT fick Wanderson frågan om han kan tänka sig att än en gång återvända till Gais.

– Jag vet inte. Jag vill vara i Krasnodar först. Jag vill göra ett bra jobb här och stanna länge, sa han då.

▸ Tobias Hysén har blivit flitigt uttagen i svenska landslaget sedan skytteligavinsten 2009. Höll ett fint målsnitt de efterföljande två säsongerna, dippade 2012 med bara sex gjorda mål, för att återigen leverera 2013.

Hysén valde att testa på ett sista utlandsäventyr och skrev på för Shanghai East End. På planen fungerade det bra för anfallaren, men socialt hade familjen en jobbig tid då laget tvingas bo och träna två timmar från storstaden.

Efter två år i Kina återvände Hysén till IFK Göteborg i januari 2016. Under 2017 har han mäktat med nio mål.

2010: Alexander Gerndt (20) Helsingborg/Gefle

Pelle Olsson ger Gerndt chansen att i lugn och ro utvecklas i Gefle. 2010 blir det en ketchupeffekt och den målsprutande gotlänningen säljs till Helsingborg där han fortsätter att ösa in mål.

Det hände sen:

Blir uttagen i landslaget och såld till holländska FC Utrecht under 2011. Gör succé – fast bara på fotbollsplanen.

Utanför har det varit stormigt. Gerndt blir 2011 fälld för att ha misshandlat sin fru. Kort därefter stängs han av från landslaget. En avstängning som hävdes under våren 2013. Gerndt tackade till en början nej på grund av uppståndelsen kring hans person, men gjorde senare en omdiskuterad comeback.

Gerndt spelade klubblagsfotboll i FC Young Boys fram till 2017 då han flyttade vidare till Lugano.

2011: Mathias Ranégie (21) Häcken/Kalmar

Efter en brokig karriär, fylld av klubbyten och personliga problem, vinner Mathias Ranégie skytteligan som 27-åring. Byter från Häcken till Malmö under säsongen.

Det hände sen:

Utvecklas till en av allsvenskans bästa spelare i Malmö FF med sin unika kombination av styrka och teknik. Säljs till Udinese för cirka 20 miljoner kronor och gör succé direkt – mål i första matchen från start, och dessutom mot Milan.

Var under ett par månader bofast i den svenska landslagstruppen, men tappade sin plats efter att ha anklagats för misshandel under en resa till Österrike.

Från Udinese flyttade Ranegie till engelska andraligan och spel med Watford. Både skador och bänkningar höll Ranegie tillbaka och facit efter första säsongen blev fyra mål på nio starter.

Han blev sedan utlånad till seriekonkurrenten Milwall under våren för att bli ivägskeppad på ännu ett lån – hela vägen till Kina och Dalian Aerbin.

2016 blev han utlånad än en gång, denna gång till Djurgården och allsvenskan. Där blev det sex mål på 25 matcher.

Blev i augusti klar för Häcken och har under hösten gjort ett mål på nio matcher.

2012: Waris Majeed (23) Häcken

Behövde en säsong för att se och lära. Sedan springer han sönder hela allsvenskan under 2012. Waris Majeed dunkar in 23 mål.

Det hände sen:

Tjurade när BK Häcken inte sålde honom under sommaren 2012. Under hösten gav Hisingslaget upp tankarna på att hålla kvar yrvädret och skeppar iväg Majeed till ryska storklubben Spartak Moskva.

Det blev dock inte särskilt många matchen för Spartak innan Majeed blev utlånad till franska Valencienne. Där imponerade han stort och slog till med nio fullträffar på sexton matcher. Trots målsuccén blev det ingen fortsättning i den ryska huvudstaden, utan istället en flytt till turkiska Trabzonspor.

24 mars 2013 gjorde Majeed debut för Ghanas landslag i en VM-kvalmatch mot Sudan där han blev målskytt direkt. Landslagsuttagningarna har fortsatt sedan dess och Majeed VM-debuterade under sommarens VM genom att starta mot Portugal. Två plus i betyg av Aftonbladets utsände.

Spelar sedan 2015 i franska Lorient.

2013: Imad Khalili, Norrk./Helsingb. (15)

Han inledde säsongen med sju mål för Norrköping innan han lämnade för Helsingborg. Där fortsatte målproduktionen i samma takt, men det blev ett drama in i säsongens allra sista minuter om vem som skulle få titulera sig skyttekung.

I säsongens sista omgång fick Helsingborg en straff på övertid. Då klev Khalili fram och kunde dunka in sitt femtonde mål för säsongen. Ett mål som tog honom förbi både Tobias Hysén och Kennedy Igboananike på fjorton och gjorde honom till ensam vinnare.

– Jag skrattade när jag fick straffen, det var ”meant to be”, sa Khalili efter matchen.

Det hände sen:

Efter skytteligavinsten gick Khalili på lån till Saudiarabiska Al Shabab FC. Där blev det spel under våren, men han blev inte erbjuden någon förlängning. 

Det blev dock ingen återkomst till Helsingborg då kinesiska Shanghai East FC köpte loss Khalili under sommaren.

Sommaren 2015 återvände han till Sverige för spel med Hammarby. Under Jakob Michelsens styre hamnade Khalili i frysboxen och gick på lån till Brommapojkarna i augusti.

2014: Lasse Vibe, IFK Göteborg (23)

Lasse Vibe kom till IFK Göteborg sommaren 2013 och mjukstartade med två allsvenska mål under hösten.

Under 2014 fullkomligt exploderade Vibes form och han öste in mål hela säsongen.

Dansken inledde målskyttet 14 minuter in i premiäromgången på Friends Arena och avslutade med mål mot Halmstad i säsongens sista match.

Det hände sen:

Totalt blev det makalösa 23 mål på 26 matcher för Vibe som under hösten också togs ut i det danska landslaget.

Under sommaren 2015 såldes dansken till Brentford i engelska Championship.

I England har Vibe varit ordinarie sedan dess och när det vankades OS i Rio 2016 var det han som bar kaptensbindeln i det danska landslaget.

2015: Emir Kujovic, IFK Norrköping (21)

Efter fyra år i Turkiet kom Emir Kujovic tillbaka till allsvenskan och IFK Norrköping. Han anslöt under sommarfönstret 2013, men skadeproblemen gjorde att han inte spelade mer än två matcher under sin debutsäsong.

Året därpå gick det desto bättre då han noterades för tio mål på 17 starter.

I sin tredje säsong fullkomligt exploderade för den 194 centimeter långe anfallaren när han tog hem SM-guldet med ”Peking” och själv vann skytteligan på 21 mål.

Det hände sen:

Efter att ha inlett även 2016 i Norrköpingströjan så lämnade Kujovic i juli för belgiska Gent.

Där gick det tungt. Anfallaren placerades i frysboxen av tränaren Hein Vanhaezebrouck vilket ledde till ett efterlängtat klubbyte till Düsseldorf i somras.

Efter tre korta inhopp under hösten gjorde han sin första start i slutet av oktober. Hur det gick? Mål efter två minuter och tre poäng hemma mot Darmstadt.

2016: John Owoeri, BK Häcken (17)

2016 års skytteliga blev en rysare.

Det skulle dröja tills årets sista omgång innan den avgjordes.

Men när John Owoeri exploderade med fyra fullträffar i Häckens 7–0-urladdning mot Falkenberg var det till sist avgjort.

Under årets säsong stod den då 29-årige nigerianen för 17 mål på 26 matcher.

Det är lika många allsvenska mål som han gjort under tre år i Åtvidaberg.

Med sina fyra baljor mot Falkenberg klättrade han förbi Norrköpings Sebastian Andersson och Malmös Vidar Kartjansson i allsvenskans sista omgång.

Det hände sen:

Inför säsongen 2017 tog Owoeri flyttlasset till Baoding Yingli Yitong FC i kinesiska andraligan. Där gjorde den nu 30-årige anfallaren visserligen en del mål men det räckte inte – klubben degraderades till League 2.

Magnus Eriksson.

2017: Kalle Holmberg, IFK Norrköping & Magnus Eriksson, Djurgården (14)

Säsongen 2017 blev en uppgörelse mellan två spelare.

Och det slutade med delad skytteligavinst för ”Mange” Eriksson och Kalle Holmberg.

26-åringens beslut att ansluta till Djurgården 2016, och inte gamla klubben Malmö FF, fick en del ljusblå supportrar att höja på ögonbrynet. Under 2017 blev han en av stockholmsklubbens absoluta nyckelspelare och är dessutom en stor fanfavorit med sin utmärkande frisyr och hårda arbete. Dessutom blev det hela 14 mål, lika många som...

...IFK Norrköpings succéanfallare Kalle Holmberg. Via Karlslund och Örebro har den 24-årige anfallaren i år blommat ut som en notorisk allsvensk målskytt och varit tongivande för ”Peking” under hela säsongen.

Det hände sen:

Ja, vad händer nu? Att vinna skytteligan som mittfältare har givetvis dragit till sig intresse från utlandet. Eriksson har kontrakt med Djurgården fram till 2019.

Holmberg har kontrakt med Norrköping fram till 2020 och lär kosta en hel del för den som vill unna sig att köpa loss allsvensk skytteligavinnare.

Kalle Holmberg.