Asbaghi: ”Jag skäms inte över min bakgrund”

IFK Göteborgs nye tränare om uppväxten, raketkarriären som tränare, jämförelserna med Svennis och misshandelsåtalet

Publicerad 2017-11-20

GÖTEBORG. 1979 tog en 31-årig Sven-Göran Eriksson med ringa tränarbakgrund över IFK Göteborg.

2017 rekryterar Blåvitt på nytt en ung, relativ okänd, hyllad tränare – men med en mer brokig bakgrund.

För Sportbladet berättar Poya Asbaghi, 32, om uppväxten, misshandelsåtalet och sina tankar om hur IFK Göteborg ska spela.

– Jag vill variera anfallsspelet mer och steg för steg att laget ska bli mer bekvämt med bollen, säger han.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Efter ett par månader med mer eller mindre insatta spekulationer kring ett halvdussin olika tränarnamn stod han där inne i Kamratgårdens matsal och presenterades för media, Poya Asbaghi.

För 32-åringen var det ingen större tvekan när frågan kom på allvar från IFK Göteborg via sportchefen Mats Gren. Nu har Blåvitt löst Asbaghi i förtid från hans kontrakt med Gefle IF och skrivit ett avtal över tre år med sin nye tränare.

Så började IFK-relationen

– Jag är född 1985 och växte upp under 1990-talet. Jag kan relatera till VM 1994 och spelare som Ravelli, Mild, Jesper Blomqvist, Jocke Björklund. Spelare som man älskade och såg upp till. Det var då jag fick en relation till IFK Göteborg, säger Poya Asbaghi.

– Men jag hoppar inte bara på jobbet för namnet i IFK Göteborg utan även för att jag känner att jag kan göra ett bra jobb. 

– Jag har haft samtal med Mats Gren om var klubben befinner sig, vad som varit men också om var vi skulle kunna vara om några år. Det i kombination med vad jag själv vill gör mig optimistisk. 

Hur kommer IFK Göteborg spela under Poya Asbaghi som tränare?

– Först och främst får jag sätta mig in i vilken spelartrupp vi har och hur vi vill forma laget. Jag anpassar mig mycket till materialet men jag har också en vision. Ordet kontroll är viktigt för mig. Min idé är att få kontroll med hjälp av bollinnehavet och styra händelserna utifrån det. 

– Jag hoppas vi kan bli ett lag som kanske varierar vårt anfallsspel ännu mer och tar steg att bli ännu mer bekväma med bollen.

Ville bli tränare

Poya Asbaghi är född i Teheran, Iran, och kom som ettåring till Sverige. Fotbollen kom in tidigt under uppväxten i Uppsala. När den egna spelarkarriären inte bar var det snabbt tränare en ung Asbaghi ville bli.

Han kombinerade först ekononomistudier i Örebro efter gymnasiet och senare jobb med att träna pojk- och juniorlag. 

2011 tog han över som A-lagstränare för Unik i division tre. Ett par år senare bildade han tränarduo med Andreas Brännström, först i AFC United och sedan Dalkurd.

Ashbagi har på egen hand lett både Dalkurd till framgång och nu under 2017 räddat kvar Gefle IF i Superettan efter en mycket stark höstsäsong.

– Min resa kanske inte är unik, men ovanlig i tränar-Sverige. Jag har ingen fantastisk spelarbakgrund, jag har aldrig haft de kontakterna som kanske behövs. Allt jag har åstadkommit har jag fått kämpa för. 

Den här tränarrekryteringen jämförs med när Sven-Göran Eriksson tog över IFK Göteborg 1979.

– Jag är en stor beundrare av Sven-Göran Eriksson. Jag ska inte dra paralleller till hans ålder när han tog över IFK Göteborg. Men att få vara huvudtränare för samma lag som han varit tränare för är en stor ära.

Bakgrund som bidrar

Hur ser du på kraven?

– Det skulle vara ganska oödmjukt av mig att stå här och säga att jag kommer klara av det fullt ut för jag vet inte exakt vet vad som väntar. Jag har hoppat på tränaruppdrag tidigare som varit stora för mig där och då också. Det har gått ganska bra för mig då och jag måste utgå från att det kommer göra det här nu också.

Vad kan du bidra till i IFK Göteborg med din bakgrund förutom det rent fotbollsmässiga?

– Jag tror min bakgrund hjälper mig att ha lätt att förstå väldigt många olika människor oberoende ursprung – svensk eller invandrare, gammal eller ung – och jag hoppas att de bitarna kan hjälpa mig extra just i IFK Göteborg. Klubben har varit väldigt tydlig med mig vilken profil de sökte. 

– Jag har haft en mixad uppväxt. Jag har stött många olika typer av människor, många motpoler, varit i väldigt olika klubbar. Jag har sällan träffat på spelare som jag inte förstår eller kan relatera till, säger Asbaghi som obehindrat talar persiska, svenska, engelska och spanska. 

Åtalades – och friades

Det har inte alltid varit en dans på rosor eller en okontroversiell resa han gjort.

2014 åtalades Poya Asbaghi tillsammans med en kamrat för grov misshandel för en händelse under Valborgsmässoaftonen 2013 i Uppsala.

Båda friades helt av Uppsala tingsrätt ett år senare.

Asbaghi förklarade händelsen i rätten som ett missförstånd där han gick in för att avstyra ett tumultartat bråk där två personer låg skadade på marken. 

Poya Asbaghi säger till Sportbladet att han helst sluppit prata om den här händelsen samma dag som han presenteras som IFK Göteborgs nye tränare men samtidigt förstår att frågorna ställs.

Noggrann research

Även IFK Göteborgs klubbledning har tagit upp det tidigare åtalet med Asbaghi och ställt frågor om händelsen i samband med rekryteringen, berättar vice ordföranden Mats Engström för Sportbladet.

– Vi visste om detta (åtalet) sedan tidigare och tog upp det med Poya när vi träffades första gången hemma hos Mats Gren. Vi måste ställa de frågorna. Vi fick bra förklaringar. Som helhet fick jag en fantastisk bra känsla och starkt intryck av honom. Vi har gjort en noggrann research, säger IFK Göteborgs vice ordförande.

Poya Asbaghi säger:

– Jag är öppen med att jag är uppvuxen i ett område i Uppsala med lägst medelinkomst och därför även haft umgänge med folk som hamnat i mycket problem. Jag har alltid parallellt med det varit den där fotbollskillen som satsat stenhårt på fotbollen. Det är ingen hemlighet att många i min omgivning hamnade i andra saker, som jag både kunde se och uppleva.

– Sedan flyttade jag till området med kanske högst medelinkomst i stället. Jag har både behållit de gamla kompisarna och fått nya vänner. Jag har fått se båda delarna. 

Du fick ett åtal på dig 2014.

– Ja, som jag blev friad från. Det var i samband med att det hände väldigt mycket och många av mina vänner var där. Jag blev indragen i det (bråket) men det blev snabbt fastställt att jag inte hade något att göra med det, på det sättet, säger Asbaghi:

– Jag vill hellre prata om andra delar, men det är inget jag skäms för. Jag förstår att folk undrar. Det är inga konstigheter att svara på det. Allt jag varit med om, både innan det och nu efteråt har format mig till den jag är och det hoppas jag bidrar till att göra mig till en bra tränare för IFK Göteborg.

Enligt tidningen GT har Poya Asbaghi blivit dömd för misshandel vid ett tidigare tillfälle. År 2006 dömdes han – först i tingsrätt, sedan i Svea hovrätt – för en misshandel som skedde sommaren 2005. Enligt GT handlade domen om ”oprovocerat gatuvåld mot tre personer, två män och en kvinna”. Asbaghi fick villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst, och fick även betala skadestånd.