Förnedrade Gefle med 6–1: "Borde vunnit med mer"

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-04-28

Ketchupeffekt för Häcken

Efter fyra raka förluster och rejäl måltorka blev det proppen ur för Häcken.

Snyggaste målet i 6–1 förnedringen mot Gefle var Demba Savages rykare i krysset.

– Vår målvakt har frågat mig varför jag alltid gör såna mål på träning och inte på match. Nu visade jag honom, säger gambianen till Sportbladet.

Det var ett Häcken i kris som tog emot Gefle på ett öde och kallt Bravida arena.

Men när slutsignalen ljöd på torsdagkvällen fick tränaren Peter Gerhardsson äntligen lite arbetsro efter fyra raka förluster och bara två mål framåt.

Laget från Hisingen vann med förkrossande 6–1, lämnade jumboplatsen och hoppade upp fyra placeringar i tabellen.

– En väldigt viktig seger för oss, konstaterar anfallaren Demba Savage.

Matchen inleddes dock på värsta tänkbara sätt för Häcken när Johan Bertilsson gav Gefle ledningen efter fyra minuter.

Reste sig efter mardrömsstarten

Men därefter var det Häcken för hela slanten. Innan första halvlekens slut hann Demba Savage först kvittera till 1–1 efter ett svagt luftingripande av målvakten Emil Hedvall.

Och i den 40:e minuten kom matchens behållning när gambianen återigen höll sig framme. Spelaren tog emot en perfekt krossboll från Rene Makondele, vände bort sin försvarare och satte 2–1 stenhårt i bortre krysset från straffområdets utsida.

– Jag har gjort det där på träning flera gånger Vår målvakt, Peter Abrahamsson, har frågat mig varför jag alltid gör såna mål på träning och inte på match. Nu visade jag honom, skojar anfallaren.

Proppen ur i andra halvlek

Om första halvlek tillhörde Demba Savage tillhörde den andra Rene Makondele. Savage bjöd tillbaka med en fin framspelning fram till 3–1 i den 62:a minuten, dribblade sig förbi på vänsterkanten och hittade Makondele som var säker när han fick bollen vid straffpunkten.

Målfesten var dock långt ifrån slut där. Även Makondele fick göra två mål i afton. Det andra satte han säkert efter en omställning när han hittade rätt sida av den bortre burgaveln med vänstern.

Matchen såg ut att sluta 4–1 – men icke. Inbytte John Owoeri stänkte först in en frispark i den 85:e minuten. Och bara tre minuter senare sköt han in kvällens sjätte mål via Kari Arkivou som var den som till slut fick målet.

Förnedringssiffrorna 6–1 var ett faktum men Demba Savage var inte överdrivet nöjd.

– Det var inte tillräckligt. Vi borde ha vunnit med mer. Jag hade fler chanser men målvakten stod i vägen, säger han.

Nu väntar ett dubbelmöte med Malmö FF för Häcken. Först i allsvenskan den 1 maj och sedan i finalen av svenska cupen fyra dagar senare. Båda matcherna spelas på Swedbank stadion.