Publicerad 2023-07-21

Ramona Bachmann fixade Schweiz seger mot Filippinerna.

Efter en omdiskuterad straffsituation.

– Utan VAR så hade det nog inte varit någonting, säger Viaplays Lisa Dahlkvist.

Filippinerna hade första bollen i mål när Katrina Guillou hittade nätet efter en kvart.

Men hon vinkades av för offside.

Istället var det Schweiz som öppnade målskyttet efter en omdiskuterad situation.

Lagets mittfältare Coumba Sow var på väg ut ur straffområdet när hon skyddade bollen från Filippinernas Jessica Cowart som försökte rensa.

Cowart träffade Sow på foten och efter VAR-granskning utdömdes straff till Schweiz.

Den tog svenskbekantingen Ramona Bachmann – med förflutet i Umeå och Rosengård – säkert hand om.

Ramona Bachmann.

Toppar gruppen

2–0 kom i den andra halvleken efter att schweiziskorna kommit i en kontring och forcerat in bollen efter en dubbelräddning från Olivia Davies-McDaniels.

Det blev också slutresultatet.

– Det är en motståndare som är med på VM för första gången och det stod klart att matchen inte skulle avgöras under de första tjugo minuterna, säger Bachmann till Blick.

– Jag gillar att spela de stora matcherna, att mäta sig med de bästa. Jag behöver lite press för att spela på topp.

Schweiz toppar nu grupp A framför Nya Zeeland. Filippinerna är trea och Norge fyra.