Frändén: I dag var Benzema hela skillnaden

MADRID. Det behövdes egentligen inte match i Madrid för att slå fast det uppenbara:

Atlético har lungorna och kunnandet, men saknar målskyttet.

Real Madrid har Karim Benzema.

Ibland räcker det. I dag var det hela skillnaden.

Frågan inför eftermiddagsderbyt i Chamartín i norra Madrid var hur det här skulle kunna bli ett derby att skriva hem om, med tanke på att Real Madrid slutat spela finfotboll och Atlético Madrid slutat göra mål. De båda derbyna under säsongen hittills, ett i ligan och ett i spanska supercupen, hade stått 0–0 efter 90 minuter. Det här är inte längre en match där bollen rullar in.

Det började lite tvekande i den nyvakna februarisolen som oblygt tittade in på Santiago Bernabéu-stadions ena långsida. Cigarröken låg som en dimma över läktaren, Hala Madrid-hymnen ekade mellan läktarna och efter en tyst minut för Kobe Bryant var det derbydags.

Och efter första halvlek var det den lilla läktaren med kanske femtio bortasupportrar högt upp i ena kurvan som sjöng och bugade sig inför sitt Atléti, Atléti, Atléti.

Sämsta snittet på över 15 år

Atlético Madrid har haft problem den här säsongen. Deras målsnitt hittills är det sämsta på över femton år, deras antal avslut på mål har inte varit färre sedan 2003/04. När Antoine Griezmann till slut tagit sitt ”decisión” och flyttat till Barcelona, Diego Costa vårdar ett diskbråck och den mycket välbehövliga vintervärvningen av Edinson Cavani uteblir, finns inte mycket att sätta in framåt. Om man inte med mycket menar Alvaro Morata. Den förre Real Madrid-spelaren har gjort sju mål den här säsongen. Det är fyra fler än Angel Correa som innehar andraplatsen i den interna skytteligan, och fem färre än Karim Benzema inför match. Det glappet skulle öka.

Men inte i första halvlek för då var Atlético utan tvekan bäst på plan. De slet, de bröt, de anföll och anföll igen. Nämnde Morata och Vitolo var ett konstant orosmoment framför Thibaut Courtois, som var bäst i hemmalaget. Morata skulle förmodligen haft en straff efter en närkamp med Casemiro, men blev utan. Zinedine Zidane kunde bara se på när hans manskap blev omsprungna och avväpnade gång på gång. Cholo Simeone kunde förstås inte bara se på, utan engagerade sig i eldig dialog med domaren och fick till slut gult kort som tack för snacket.

Karim Benzema

Zidane stod inför ett av de större hindren

25 minuter hade gått innan Real Madrid kunde ordna med ett etablerat anfallsspel. Då hade Vitolo och Angel Correa båda haft chanser att mer eller mindre avgöra matchen. Men bolljäveln gick inte in och det var nog inte en slump.

Atlético Madrid är, utöver allt annat tråkigt som jag redan nämnt, det lag i La Liga som missar flest klara målchanser den här säsongen. Med det grundproblemet är det sällan mot Real Madrid man bryter mönstret, inte minst som de vita spelar sitt tätaste försvarsspel sedan Karim Benzema föddes.

Real Madrid klev ut i andra halvlek som fortsatta ligaledare efter Barcelonas förlust mot Valencia häromdagen. Zinedine Zidane har övergett lite av ambitionerna att spela fin fotboll på slutet. I dag stod han inför ett av de större hindren på vägen till sin efterlängtade ligatitel, en titel han haft förvånansvärt svårt att bärga som tränare för Madrid, trots framgångarna i Europa. Han skulle bara ha tre poäng oavsett hur det såg ut. Det kom att se bekant ut till slut.

Inte så satans vackert hela tiden

Hemmalaget spottade upp sig i andra halvlek. Isco och Toni Kroos fick kliva av, Lúcas Vásquez och Vinícius kom in för att ge anfallen mer syre och när målet kom efter tio minuter var det verkligen inte ologiskt. Karim Benzema behöver sällan många bollar att hugga på. Den här kom via Ferland Mendy efter en fantastisk passning av Vinícius och Benzema slet sig loss från sin bevakning och drog bollen i nät. Ett mål han gör i sömnen. Har har gjort enormt mycket mål sedan han kom till Real Madrid för över tio år sedan, alltid i skuggan av någon annan, hela tiden beredd att göra jobbet ändå.

Efter Cristiano Ronaldos farväl är Real Madrids stjärnglans beroende av en fransos på bänken och en längst fram i anfallet. Det är inte så satans vackert hela tiden, men det går ändå nästan hela tiden vägen.