Franska ex-stjärnans upprop – för jämställda löner

Publicerad 2019-06-23

PARIS. Kraven på jämställda landslagslöner mellan herrar och damer har skapat debatt i fotbollsvärlden de senaste åren. I Frankrike drivs frågan – av en före detta herrspelare.

– Det här är ingen förhandlingsfråga och det finns ingen mellanväg här. Man måste gå före och göra det bara, säger förre franska landslagsspelaren Vikash Dhorasoo till Sportbladet.

Frankrike har drabbats av veritabel VM-feber. Samtliga Les Bleues gruppspelsmatcher har spelats inför fullsatta läktare och framför tv:n har fransmännen flockats för att följa damlandslaget. TF1, gratiskanalen som sänder alla Frankrikes matcher, kalkylerade med ungefär fem miljoner tittare per match på förhand, något fler än de som såg fransyskornas VM-kvartsfinal 2015. Efter att laget lockat dubbelt så många tittare i varje match hittills har man höjt priset på reklamtiden i sändningarna ordentligt, rapporterar L’Équipe.

Men trots intresset är Les Bleues bonus vid ett eventuellt VM-guld bara en tiondel av vad herrlandslaget kunde kvittera ut efter guldet i Ryssland förra året.
Det vill före detta Lyon- och landslagsspelaren Vikash Dhorasoo ändra på. Därför har han startat en namninsamling för att det franska fotbollsförbundet ska jämställa lönerna mellan herr- och damlandslaget.

– Jag ville egentligen göra det här uppropet ihop med en spelare på damsidan, men jag hittade ingen så nu gör jag det själv, säger Dhorasoo till Sportbladet.

Samlat in 30 000 underskrifter

Kraven på lika landslagslöner har blivit en het fråga de senaste åren. Länder som Norge och Island har gått i täten för helt jämlika löner, medan Danmarks damlandslag har strejkat för att få lika bra betalt som herrarna. I USA har damlandslaget stämt fotbollsförbundet för diskriminering, ett brott som strider mot grundlagen om likabehandling.

Frankrike är förmodligen det enda land hittills där frågan drivs av en före detta herrspelare.

– Jag är ju man och tar ordet och det är klart att det är lättare för mig att prata om detta. Jag är feminist och vill att kvinnors situation ska förbättras och för mig är det självklart att fotbollsförbundet, som i mina ögon är en samhällsinstitution som verkar i allmänhetens intresse, ska ha lika löner, säger Vikash Dhorasoo.

I skrivande stund har initiativet samlat in drygt 30 000 namnunderskrifter.

– Det som glädjer mig är att många kända franska kvinnor skrivit under. Men spelarna i damlandslaget är mitt i det här och då blir det lättare att inte ta i de här frågorna. Det är inte rimligt att de ska få mindre betalt än herrarna och det är synd att de inte vill prata om det, säger Dhorasoo, som också har ett förflutet i bland annat Milan och PSG och var med i det franska landslaget som blev tvåa i VM 2006.

”Vad är män rädda för?”

Frågan är ganska ny i Frankrike, vilket kan vara en förklaring till att damlandslaget inte tagit täten. Dhorasoo tror att det kan bli nytt ljud i skällan om Les Bleues vinner VM.

– Sedan får man inte glömma att det också finns kvinnor som tycker att det är marknaden som ska styra och argumenterar för att herrarna drar in mer pengar, men för mig är det ett falskt argument. Det här handlar om strukturer. Titta bara på det amerikanska damlandslaget som både är betydligt mer framgångsrikt än herrlandslaget och dessutom mer inkomstbringande. De har ändå sämre villkor. Norge har gjort detta, så vi ser att det går. Kvinnor är diskriminerade i samhället. Om vi inte ändrar på förutsättningarna så att de KAN dra in lika mycket pengar så blir det inte någon förändring. Vad är män rädda för?

Handlar det om rädsla?

– Ja. Eller, det handlar om att män styr fotbollen. Det är Noël Le Graët som är ordförande i franska fotbollsförbundet, han är man. Män är rädda för förändring, eftersom det ändrar på maktförhållandena i samhället.

Hur lång tid kommer det att ta?

– Det handlar om att utbilda de som bestämmer i frågorna. Detsamma gäller alla samhällsproblem; rasism, sexism, homofobi på arenorna. Det kommer fler och fler kvinnor på viktiga positioner och det behövs, annars kommer det aldrig bli jämställda löner. Man måste bara göra det. Det här går inte att göra långsamt, det finns ingen förhandling eller mellanväg här.

”Säker på att herrlandslaget skulle gå med på det”

Vikash Dhorasoo har varit en tung opinionsröst inom fransk fotboll i många år. Under VM fungerar han som expert hos flera tv-kanaler. Han utgår ofta från sin egen bakgrund med föräldrar invandrade till Frankrike från Mauritius.

– Det är ett väldigt traditionellt samhälle, men jag har sett hur de har utvecklats och hur viktigt det varit för mina systrar. Jag är fotbollsspelare och privilegierad, det är min plikt att kämpa för att alla ska må bra i samhället.

Också under den aktiva karriären engagerade sig Dhorasoo i samhällsfrågor kring fotbollen. 2005 blev han ambassadör för Paris Gay Foot, landets enda uttalade fotbollsklubb för homosexuella spelare.

– Det händer saker hela tiden på det här området. Nyligen poserade Antoine Griezmann på förstasidan till gaytidskriften Têtu. Jag är säker på att herrlandslaget skulle gå med på lika löner för damerna om någon frågade dem.

Samtidigt kan man konstatera att med undantag från Blaise Matuidi, som twittrar en hel del om VM, är nästan alla de andra stjärnorna från Les Bleus helt tysta.
– De är på semester och intresserar sig inte. Det här är bra killar, men de måste vakna… Det finns flera som är engagerade men man måste komma ihåg att det här är politik. Det handlar inte bara om fotboll, utan också om kvinnors frigörelse… Förstår de det kommer det börja hända saker. Att gå på en dammatch eller slå på tv:n under VM är inte bara att titta på fotboll, det är att ställa sig bakom kvinnan också. Det är politik.