Svensson stor hjälte med två mål på Olympia

Publicerad 2019-09-30

Max Svensson.

HELSINGBORG. Max Svensson är Olympias nya kelgris.

21-åringen gjorde båda målen mot Kalmar och sköt med största säkerhet kvar HIF i allsvenskan.

– Det var riktigt viktigt, säger HIF:s målkung.

Helsingborgs IF och Kalmar FF gick ut på Olympia på måndagskvällen och båda såg före paus ut att vara mer rädda om den poäng de hade än att jaga den trepoängare som skulle ta laget upp på i princip fast mark för allsvenskt spel också 2020.

Det var en högst medioker halvlek där Mamudu Moros friläge, men svaga avslut, för HIF var den enda riktiga målchansen före paus.

Vacker omställning

Men i andra halvlek öppnade spelet upp sig och det utnyttjade hemmalaget klart bäst.

På en vacker, snabb omställning i den 63:e minuten slog Moro ett långt inlägg från höger som vänsterkantens Max Svensson tajmade perfekt på bortre och sköt in 1–0 till HIF i duell med en KFF-försvarare.

Bara fyra minuter senare snappade samme Svensson upp en farlig nick in centralt av Fidan Aliti i KFF:s backlinje. 21-åringen blev helt fri med Hägg Johansson, passerade honom med en läcker liten chipp och rullade in bollen i tom bur.

– Chansade på att han skulle missbedöma skarven lite , säger Svensson.

Olof Mellberg om Svenssons insats:

– Fantastiskt roligt. Han får betalt för de kvaliteter han har.

Överlägset bäste målskytt

Det var Svenssons sjunde allsvenska mål i år och med det är han lagets överlägset bäste målskytt.

Han utsågs förstås till matchens lirare i HIF och stod efteråt än en gång med en kylbag med korvar.

– Jag har frysen full nu, säger han.

Målen betydde inte bara 2–0 till HIF mot Kalmar utan också att laget från sundets pärla av allt att döma säkrade det allsvenska kontraktet i kväll.

HIF har nu åtta poäng ner till Sundsvall på kvalplats – med bara fyra omgångar kvar.

Årets uppdrag därmed utfört, Olof Mellberg?

– Nej, såklart. Men det var otroligt viktiga poäng för oss, säger HIF-tränaren.