Blågults krisplan mot hatet

”Har slaktat många människor för misstag”

avJohan Flinck

Publicerad:

SOTJI. Jimmy Durmaz har fått motta en hatstorm efter matchen mot Tyskland.

Men landslaget har nu en färdig krisplan för att hantera situationen – så att det inte ska bli som för Mikael Lustig i EM 2012.

– Sociala medier har slaktat många människor för misstag, säger Albin Ekdal.

Efter EM-premiären 2012 mot Ukraina fick Mikael Lustig utstå ett tufft drev på sociala medier sedan han släppt sin stolpe när Andrej Sjevtjenko nickade in segermålet.

Lustig berättade långt senare att han tog illa vid sig och har kritiserat Erik Hamrén för att förbundskaptenen inte stöttade honom. Han fick heller ingen stöttning inom laget då han höll masken gentemot medspelarna.

– När jag lägger av med fotbollen så är det tyvärr en av grejerna som sitter fast, sa han till Sportbladet i höstas om drevet han fick utså.

Bättre rustade

Efter att Jimmy Durmaz orsakat frisparken på tilläggstid som Tyskland avgjorde matchen på i går har mittfältaren fått motta en storm av hat och hot på sina sociala konton.

Men den här gången är landslaget mycket bättre rustat när någon spelare utsätts på detta vis på sociala medier, även om Durmaz i det här fallet stod stark i stormen.

Det finns en krisplan.

Landslaget har haft möte med psykologen Daniel Ekvall inför VM om hur de ska göra när drevet går och vad man ska tänka på kring sociala medier under ett VM. Laget har inga regler kring användandet av sociala medier när man är tillsammans.

Vad fick ni för råd?

– Att hålla ihop som grupp. Att inte lägga ut något som gynnar eller missgynnar en annan individ utan fokusera på laget, berättade Viktor Claesson strax före premiären.

”Det är avskyvärt”

Mycket riktigt så dröjde det inte länge efter matchen förrän flera spelare – däribland Emil Forsberg, Sebastian Larsson och Andreas Granqvist – lade ut bilder på sina Instagram med texter i stil med:

”Vi vinner som ett laget och förlorar som ett lag”.

Ekdal sa så här om sociala medier inför premiären:

– Sociala medier har slaktat många människor för misstag, i alla yrkeskategorier. Ta Loris Karius (Liverpoolmålvakten). Jag mådde dåligt av att se vad som hände på planen. Man förstod direkt vad det skulle innebära, för honom och hans nära och kära. Jag tycker att det är avskyvärt.

VNL har nästan en miljon följare

Pontus Jansson är inte lika aktiv på sociala medier som han var tidigare.

– Mitt råd till unga fotbollsspelare är att hålla sig så långt från sociala medier som möjligt. Hur mycket kredd du än får så räcker det med ett dåligt inlägg så är det bara det man bryr sig om.

Victor Nilsson Lindelöf har flest följare på Instagram av de svenska VM-spelarna med närmare en miljon. Viktor Claesson och Filip Helander, som båda har privata konton, har minst: 348 respektive 223.

Claesson menar att han därför inte behöver fundera så mycket på vad han lägger ut och eller får för kommentarer.

– Det är inte så mycket för mig att tänka på. Men har man en miljon följare så…kan det vara väldigt bra när det går bra men slå tillbaka när det går sämre. Det är både positivt och negativt, säger han.

Tilläggas ska att Durmaz också fick mycket kärlek och stöttning på sociala medier i natt.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad: