Hyllningen till Forsberg efter revanschen

avMalin Wahlberg

S:T PETERSBURG. Han har kritiserats och ifrågasatts. 

Men Emil Forsberg sköt Sverige vidare i VM och hyllas nu stort. 

– Jag har sett sidor hos Emil som jag inte har sett förut, säger Mikael Lustig. 

– Jag vet att det kommer om man bara borrar ner huvudet och kör, säger Forsberg själv. 

Efter segern mot Mexiko gick Emil Forsberg genom den mixade zonen utan att prata med media. Han hade då fått kritik för sin offensiv i alla tre gruppspelsmatcher. 

Enligt statistikföretaget Gracenote hade Forsberg missat hela tolv avslut inför den andra halvleken mot Schweiz – näst flest av alla i VM. 

Men i åttondelsfinalens 66:e minut satte Forsberg 1-0 till Sverige. Det räckte också för att ta Sverige vidare till kvartsfinal i VM. 

– Skönt mål, kul mål. Skönt att äntligen få göra mål, det var dags. Framför allt roligt för alla i laget. Man är glad och stolt, säger han efter segern.

”Det var till Shanga”

Efter målet firade Forsberg med att göra en hjärtformad målgest till sin fru Shanga Forsberg som väntar parets första barn. 

– Det var känslor bara. Kul att få göra mål. Det var till min fru Shanga, hon är tyvärr inte här utan höggravid hemma så det var till henne. 

Forsberg var även känslosam efter slutsignalen och hade tårar i ögonen efter att Sverige kvalificerat sig för kvartsfinal i VM. 

– Det är alltid mycket känslor. Man är fotbollsspelare och det är mycket. Men jag har alltid haft bra stöd bakom mig och en familj som står bakom mig. Jag vet att det kommer om man borrar ner huvudet och kör, säger han och fortsätter: 

– Kritiken rör mig inte i ryggen. Jag går alltid till mig själv mest. 

Hur besviken har du varit? 

– Klart det hade varit fantastiskt att göra mål, men nu kom det i åttondelsfinalen. Men jag är bara lag för lagets skull. Vi gör det här tillsammans, det har vi alltid sagt.

”Vilken ledare han är”

Forsberg hyllades stort av sina lagkamrater efter matchen. Mikael Lustig vittnar om att han sett en annan Emil Forsberg än tidigare. 

– Emil har fått mycket kritik, men jag har sett sidor hos Emil nu som jag inte har sett förut. Vilken ledare han är och hur hårt arbete han har lagt ner i det defensiva. Han är vår stjärna, när han inte levererar poäng kanske han hängs ut lite i media och då kanske man tror att han vill gömma sig eller inte vill delta. Men det är snarare tvärtom, han tar större plats än tidigare och är på gubbarna hela tiden. Han är otroligt viktig för oss, säger backen. 

Emil Forsberg själv hoppas nu att Sveriges VM-resa fortsätter. 

– Varför ska vi sluta drömma? Drömmarna håller en vid liv. Vi drömmer alltid och vill uppnå något stort, samtidigt är vi väldigt ödmjuka inför uppgiften och vet vad som krävs av oss för att lyckas. Det tycker jag att vi visade i dag och även mot Mexiko, säger han.