VAR kan införas i CL – mitt i säsongen

avPelle Strandman

Foto: Antonio Calanni / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Paul Pogba.

Det verkar vara skyndsamt att införa VAR i Champions League.

Nu medger Uefas president, Aleksander Ceferin, att videodomarsystemet kan bli aktuellt redan till turneringens slutspel i vår.

– Som senast kommer det till nästa säsong, säger han enligt AP.

Det har varit en av de stora snackisarna det senaste året – och nu breder sig VAR (video assistant referee) ut sig allt mer i fotbollsvärlden.

Efter att bland annat testats i Serie A, Bundesliga och engelska ligacupen förra säsongen gjorde videgranskningssystemet även inträde under sommarens VM.

Under hösten har det dessutom blivit klart att VAR till nästa säsong kommer införas i både Premier League och Champions League.

– Genom att införa det till augusti 2019 är vi övertygade om att vi har tillräckligt med tid för att hitta ett säkert system och att träna upp domarna för att säkerställa ett effektivt och framgångsrikt användande av VAR i Champions League som är världens största fotbollsturnering, sa Uefas president Aleksander Čeferin i september.

”Vi får se”

Men det kan gå fortare än så, visar det sig.

Enligt nyhetsbyrån AP medger nu Ceferin att videogranskning kan införas redan under pågående CL-säsong.

– Vi får se när vi kan implementera det. Som senast blir det nästa säsong, säger han.

Flera tveksamma beslut

Den ursprungliga planen var att införa VAR i augusti nästa år men den 2 och 3 december samlas Uefas exekutiva kommitté på ett möte i Dublin där man kan ändra på sitt beslut.

Under hösten har ett flertal kontroversiella domslut diskuterats och knappast tystat förespråkarna för VAR.

Bland annat efter att Cristiano Ronaldo dragit på sig ett tveksamt rött kort borta mot Valencia och att Raheem Sterling snubblat till sig en straff hemma mot Sjachtar Donetsk.

ARTIKELN HANDLAR OM