”En del spelare ser på lönen i stället för att maximera sin talang”

Publicerad 2015-04-29

HEERENVEEN. Bara 22 år och redan tre stora klubbyten.

Men varje flytt har varit en succé för ­Simon Thern, som tycker sig ha vinnarkonceptet:

– En del spelare tittar för mycket på vad det kommer stå i lönekuvertet i stället för att maximera sin talang, säger Heeren­veenmittfältaren.

10 svenska jättetalanger – vad hände sen?

10 svenska talanger som flyttade till storlag – så gick det sen

Kristoffer Nordfeldt är en populär målvakt (Viktor Noring reservkeeper) och Sam Larsson anlände redan i höstas. Att ­ytterligare en svensk kom till Heerenveen vid årsskiftet var inget märkligt sett till ­nationalitet i svenskklubben.

Men inte många supportrar till De ­Superfriezen trodde att Simon Thern så snabbt skulle fylla luckan efter Daley ­Sinkgraven, som i januari såldes till Ajax för 65 miljoner kronor.

Thern har redan blivit uttagen i veckans lag i Eredivisie.

– Vi har klättrat i tabellen och vi har ­vunnit mot bra lag. Jag har gjort några bra matcher. Självklart är jag nöjd. Jag kände direkt efter första matchen att det här ­skulle jag klara av. Sedan gjorde jag mål mot ­Feyenoord och det skadade inte, säger ­Simon Thern till Sportbladet efter dagens andra träningspass.

Hans telefon ringer. I andra änden är ­Kristoffer Nordfeldt, som är ute och ­handlar mat.

Thern, som anser sig överlägsen i kategorin den svenske kocken, ska bjuda Nordfeldt och lagkaptenen Marten de Roon på grillat senare under kvällen i det fina ­vårvädret i samband med ett inslag i ­klubbens egen tv-kanal.

– Köp kött så alla blir mätta, säger Thern till den svenske landslagsmålvakten och i tv-inslaget konstaterar mittfältaren att han måste köpa en större grill nästa gång Nordfeldt står för inköpen.

Gav upp gemensamma frukosten

Just den holländska maten är ju för ­övrigt ett ständigt återkommande tema i samband med intervjuer med svenskproffs i Nederländerna.

Såväl för 15 år sedan, som i dag.

– När jag flyttade ner hit åkte jag till ­stadion innan förmiddagsträningarna ­eftersom man kan käka frukost till­sammans. Då är det mackor som gäller. Som pålägg finns en burk med vanlig Nutella och en burk Nutella med vit choklad i, med ­strössel. Sedan finns det även ost och ­salami och liknande.

Grovt bröd...?

– Det finns ett mörkt bröd, men jag tror det bara är färgat för det är för gott för att vara nyttigt mörkt bröd! säger Thern med ett gapskratt.

– Så jag slutade att käka frukost hos ­klubben. Det kändes som jag blev så tung, det kändes som jag gick upp i vikt när jag tryckte i mig de där mackorna. Nu äter jag min kvarg och ägg hemma innan i stället.

Lunch?

– De flesta holländare äter mackor till lunch också. Maten hemma i Sverige är klart mycket bättre.

”Skriker inte om oss”

Efter knappt fyra månader här, vad ­behöver du förbättra?

– Man behöver alltid slipa på tekniska ­detaljer och det kan man försöka träna lite extra på individuellt efter vanliga träningen och vissa saker blir bättre av också ­genom att spela mer och mer matcher. ­Sedan tror jag, Sam och jag har pratat en del om det, att det handlar om att bli starkare, få mer muskler på rätt ställen utan att bli tung.

– Kolla på Memphis Depay och ­Wijnaldum, de är vrålstarka i kroppen. Kan man bli det på samma sätt i kombination med de kvaliteter man redan har så att ­motståndare inte kommer åt en så tror jag att man lyfter sig en nivå.

Simon Thern är inte bara kocken under grillkvällen, han är även den som lagar till mycket av Heerenveens spel i en central roll i lagets 4–3–3-uppställning.

– Jag har en mer sittande, lite defensivt starkare mittfältare, bakom mig och en ­offensiv mittfältare framför mig som är bra på att hålla i bollen. Sedan är vi ganska fria i våra roller och jag är mycket box-till-box.

Vilket nummer är din position enligt ­klassisk holländsk uppställning?

– Då är jag en nummer åtta… men jag har nummer sju, haha. Ett klassiskt höge­­rytter-nummer. Jag trivs i alla de tre centrala mittfältsrollerna vi har.

Just positionen kan bli ett dilemma för Simon Thern när det kommer till lands­laget.

Hur ser du på dina chanser att spela U21-EM till sommaren?

– Det hade varit kul att hänga med, men jag har vissa saker att jobba på för att vara aktuell på den positionen jag spelar i här i Heerenveen. Håkan (Ericson, förbundskaptenen) ser mig just nu som vänsterytter i hans system.

– Det är inget jag springer och tänker på. Jag gör så gott jag kan här nere sedan får vi se vad som händer, säger Thern och markerar att han inte vill diskutera landslaget ytterligare.

Det finns väldigt många svenska utlandsproffs. Finns det en risk att man faller i glömska om man inte spelar i en stor ­liga, i ett storlag eller inte är anfallare som gör många mål?

– Det är inte så att det skriker om oss i svensk media. När vi vann mot Alkmaar så blev det någon artikel eftersom Sam ­gjorde två och jag ett mål. Jag förstår att ­alla inte är så intresserade av hur det går för ­Heerenveen.

– Men det kan aldrig vara någon nackdel att det skrivs positivt om en, speciellt när man gjort något bra.

”Lönen som lockar”

När Therns kontrakt med Malmö FF gick ut i vintras kunde han ha valt en klubb i Italien eller Spanien. I slutändan stod ­valet mellan att förlänga med MFF eller flytta till Heerenveen.

– Jag är inte så gammal men har ändå ­spelat fyra år i allsvenskan och vunnit tre SM-guld, ett cupguld och ­Supercupen tre gånger. Det var dags för en ny miljö och det här valet känns väldigt bra för min egen utveckling som spelare.

– Det är många som gått via Heerenveen. Det är bara att kolla på tavlorna på alla som hänger runt omkring här: Huntelaar, Nistelrooy, ­Afonso Alves, Georgios ­Samaras, Allbäck…, säger Thern och nickar mot galleriet inne i Abe Lenstra-stadion.

Väljer en del svenska spelare fel när de går direkt till en större liga?

– Det är väldigt individuellt. Känner man att man är tillräckligt bra för att spela i ett lag på övre halvan i Bundesliga eller La ­Liga, så får man ju följa sitt hjärta. Men jag tror aldrig att det är fel att ta ett lite kortare trappsteg än ett alldeles för stort.

– Sedan förstår jag även att det är vad det står i lönekuvertet som lockar. Men är man tillräckligt bra så löser det sig ändå, förr ­eller senare.

Simon Thern valde att lämna Helsingborg för Malmö FF för att han tyckte att det var bäst för hans utveckling. Känslorna svallade i norra Skåne och några HIF-fans hängde upp en docka föreställande mitt­fältaren som de önskade livet ur.

– Det är inte många människor som får utstå det jag gjorde. Det var hot och annat. Jag fick byta mobilnummer.

”Väldigt snälla mot varandra”

– Vissa saker kunde skötts annorlunda vid polisanmälan kring den där dockan och annat. Tyvärr verkar hat vara en del av dagens fotboll.

– Fotbollen är mitt yrke och jag bytte lag och arbetsgivare. Då ska man inte behöva uppleva det jag gjorde. Det var jobbigt

i början, men sedan kände jag att jag ­stärktes mentalt av det, av att ha tagit mig igenom det.

Malmö slog IFK Göteborg, Blåvitt ­besegrade HIF. Vem har övertag i snacket mellan Sam Larsson och dig?

– Det har ju jag såklart! Jag ser mig som en Malmöpåg. Men vi är ärligt talat väldigt snälla mot varandra.

Gjorde Åge Hareide med flera i MFF rätt som gjorde Markus Rosenberg till ­permanent lagkapten?

– Mackan var fantastisk bra förra året. Men Gische var utsedd till lagkapten när Mackan var där. Jag hade väntat med att ta ett beslut tills Gische ­blivit frisk, Mackan hade varit ­lagkapten under tiden.

– Om och när Gische ­kommer tillbaka och spelar regelbundet och tar tillbaka en startplats så tycker jag han hade kunnat fortsätta som lagkapten, säger Simon Thern.

10 svenska jättetalanger – vad hände sen?

10 svenska talanger som flyttade till storlag – så gick det sen