Skrällen: Belgien utslaget av Wales

Uppdaterad 2016-07-02 | Publicerad 2016-07-01

Klubblöse anfallaren stor hjälte för Wales

Wales skräller sig vidare i EM och är klart för semifinal.

En av de stora hjältarna i 3–1-segern mot Belgien var klubblöse Hal Robson-Kanu.

– Vi är i himlen nu. Vi har jobbat hårt för det här i många år nu. Vi njuter nu som ett lag och som nation, säger målskytten efter matchen

Näst efter Island stavas EM:s stora sensationslag Wales.

Nationen vann sin grupp, fick en gynnsam lottning mot Nordirland och imponerade stort i kvartsfinalen mot Belgien.

Men britterna fick en tuff start i kvällens match. Precis som vi svenskar blev de varse att Radja Nainggolan har bra krut i bössan när mittfältaren laddade från knappa 30 meter efter 13 minuters spel.

Bollen flög som en raket stenhårt in i Wayne Hennesseys högra kryss och 1–0 var ett faktum.

Wales svarade

Därefter ändrade matchen karaktär rejält och Wales fick allt mer att säga till om. Efter halvtimmen spelad belönades laget med en hörna som togs hand om Aaron Ramsey. Arsenal-mittfältaren hittade pannan på Ashley Williams som snyggt nickade in kvitteringen bakom Thibaut Courtois.

Belgien hade svårt att hitta tillbaka till sitt fina spel från matchens inledning och framför allt från den övertygande 4–0-segern mot Ungern i åttondelsfinalen.

I stället stack Wales upp med ett anfall i den 55:e minuten när Aaron Ramsey återigen agerade framspelare. Den här gången hittade hans inspel Hal Robson-Kanu som felvänd i straffområdet tog emot bollen. Och i en enda rörelse vände anfallaren bort Jason Denayer, Marouane Fellaini och Thomas Meunier, blev helt fri och placerade säkert in 2–1 till Wales.

– Bollen kom till mina fötter, jag lyckades snurra och sätta den i nätet, säger anfallaren när han ska beskriva sitt mål.

Belgien satsade framåt för en kvittering men hade svårt att skapa några heta målchanser. I stället kom avgörande på en omställning när inbytte Sam Vokes i den 85:e minuten nådde högst på Chris Gunters inlägg och nickade otagbart in 3–1 som var spiken i kistan – nationens tionde mål i turneringen som är fler än något annat lag.

Klubblös hjälte

Därmed var dunderskrällen ett faktum och i semifinalen väntar nu Portugal som fortfarande inte har vunnit en match efter 90 minuters spel. Matchen spelas nästa onsdag, den 6 juli.

– Vi är i himlen nu. Vi har jobbat hårt för det här i många år nu. Vi njuter nu som ett lag och som nation, säger Hal Robson-Kanu efter matchen.

Hur firar ni?

– Det blir lugnt, jag vet inte hur mycket firande vi kan göra. Vi börjar våra förberedelser för nästa match redan i morgon. Vi är professionella spelare så vi blickar framåt.

Anfallaren har spelat för Reading de senaste sju åren men är nu klubblös.

– Klubben har gjort mycket för mig, men jag fattade ett beslut att lämna och det är viktigt för mig och familjen.

Hal Robson-Kanu behöver dock inte vara orolig över framtiden. I alla fall inte om man får tro fotbollsexpert Martin Taylor.

– Jag tror inte han kommer gå utan bud, säger han i Sky Sports direktsändning.

Ett avbräck för Wales är dock att Aaron Ramsey är missar semifinalen. 25-åringen varnades av domaren i andra halvlek efter en hands och är därmed avstängd.