Sköt hem skytteligan i Häckens storseger

Uppdaterad 2016-11-07 | Publicerad 2016-11-06

John Owoeri säkrade skytteligatiteln med fyra mål och såg till att Peter Gerhardsson fick en drömlik avslutning som Häcken-tränare.

Det blev 7–0 mot jumbon Falkenberg.

Efter åtta år som tränare för BK Häcken är det nu slut. Ingen av dagens allsvenska tränare har haft sitt jobb lika länge som just Gerhardsson. Han tog över Häcken 2009. Höjdpunkterna rent resultatmässigt är andraplatsen 2012 och cupguldet i somras. Och kanske även den sista matchen, som blev en rekordstor seger för Gerhardsson i allsvenskan.

Det blev en eftermiddag som mest kom att handla om John Owoeri. Den 29-årige nigerianen har inte alltid haft Gerhardssons fulla förtroende, utan har fått hoppa in och ut en hel del. Det har sällan blivit 90 minuter.

Tog chansen

I den sista matchen för säsongen fick han förtroende från start. Och Owoeri tog chansen. Häcken tog först ledningen med 3–0 och Owoeri hann bränna några riktigt bra lägen. En i stolpen, något från nära håll. Inget ville in.

I den andra halvleken var det tvärtom. Han satte nästan allt.

När han gjorde 4–0 i 44:e minuten innebar det att han gick upp i delad skytteligaledning med totalt 14 mål den här säsongen. Han gick upp i ensam ledning tre minuter in i andra halvlek när han gjorde 5–0. Sedan rann det bara på. Owoeri gjorde både 6–0 och 7–0 innan matchen var slut och säkrade titeln som allsvenskans skyttekung. Han blev utbytt i 85:e till stående ovationer från merparten av de 1 437 åskådarna på plats.

Det fick även Martin Ericsson, veteranen som avslutar sin fotbollskarriär, och som mot Falkenberg gjorde sin sista match. Han bars ut på Alhassan Kamaras axlar och fick en lång kram av Peter Gerhardsson vid sidlinjen.