Kan flyga hem – mitt i fotbolls-VM

avFredrik Jönsson, Michael Wagner

Det är tidernas babyboom i det familjekära blågula landslaget.
Nu med vissa VM-dilemman.
– Funkar det så flyger jag hem från Ryssland, annars är jag med via Facetime, säger lagkapten Andreas Granqvist som med hustrun Sofie väntar barn två mitt under mästerskapet.

Bilderna har knappast undgått några idrottsintresserade svenskar, inte ens de mest fanatiska fotbollsnördarna.

Många i det svenska herrlandslaget är mycket öppna med sina familjeliv via sociala medier och när Pidde P släppte låten ”Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva”, där spelarnas barn bildar kör, förstod alla ytterligare vad familjerna betyder för de blågula VM-resenärerna.

Många av spelarna är redan gifta, sambos och har barn men under framför allt våren har giftermålen och nedkomsterna fortsatt runt fotbollslandslaget.

Fem väntar tillökning

Under de närmaste månaderna väntar dessutom Andreas Granqvist, Emil Forsberg, Albin Ekdal, Pontus Jansson och Kristoffer Nordfeldt tillökning med sina respektive.

Foto: PETER WIXTRÖM
Andreas Granqvist.

– Det är väldigt många barn kring spelarna redan och fler på väg. Jag har inte upplevt något liknande under mina år som ansvarig, säger avgående landslagschefen Lasse Richt. I grunden är det väldigt roligt.

Det innebär dock inte att det är helt okomplicerat inför det första VM:et för svensk del på tolv år, både ur landslags- och familjesynpunkt.

– Båda sakerna är stora händelser i spelarnas liv, säger Richt.

Sofies och Andreas Granqvists andra dotter är beräknad till början av juli.

– Kommer barnet när vi är kvar i VM så försöker vi lösa det om det går, säger Andreas Granqvist när Sportbladet besöker familjen i det tidigare hemmet i Krasnodar, Ryssland.

Du reser hem?

– Ja, passar det mellan matcherna så gör jag det. Är det väldigt dålig tajming…så kör vi Facetime.

– Skämt åsido. Sofie har väldigt stor förståelse.

1 av 3 | Foto: FOTOGRAF ERIKA WESTERBLAD
Andreas Granqvists fru Sofie.

”Tar 3–3,5 timme hem”

Hur ska du kunna ta dig snabbt från VM-basen i Gelendzjik? Flygen går inte så ofta.

– Då får jag lägga lite av pengarna som jag har tjänat här i Krasnodar, helt enkelt.

Enligt uppgifter har landslagskaptenen tjänat cirka 30 miljoner kronor årligen, netto, i det ryska topplaget.

Du hyr ett plan?

– Ja. Det finns en flygplats i Gelendzjik, flygplan, pengar och då går det att lösa. Det finns ju till och med en flygplats i Helsingborg, så det går att flyga direkt. Det tar 3-3,5 timme hem, på ett ungefär.

– Jag vet inte hur de andra spelarna resonerar. Jag antar att Lasse Richt får ha ett flygplan redo för flera spelare, säger ”Granen” med ett brett leende.

När är beräknad förlossning?

– 3 juli. Jag räknar med att det kommer hända något under VM. Sofie var två veckor tidig med vår första dotter (Nova, nu fyra år). Det kan bli så den här gången också.

Är det en jobbig situation?

– För mig är det viktiga att allt går bra. Sedan vill jag gärna vara där givetvis. Men Sofie har sagt att hon klarar sig utan mig. Hade hon sagt att jag måste vara där så hade det varit lite jobbigare. Vi hoppas att det löser sig på ett smidigt sätt. 

”Vi löser saker”

När Sportbladet pratar med landslagskaptenen kommer hustrun Sofie hem efter att ha hämtat den blivande storasystern Nova på dagis.

– Kan Andreas komma hem om förlossningen händer under VM så är det bra. Går det inte så har jag bra stöttning av närmaste familjen och vänner hemma i Helsingborg. Jag vet att Andreas kommer finnas med ändå, säger Sofie Granqvist.

Lasse Richt:

– Börjar något hända när vi är på plats i Ryssland (landslaget åker under tisdagen) så får vi se vad vi kan göra då. Vi brukar lösa saker, säger landslagschefen.

När Marcus Berg och hustrun Josefine blev föräldrar för tredje gången (till sonen Mateo) hösten 2016 så lämnade anfallaren VM-kvaluppladdningen, var med vid födseln i Aten, återvände till Stockholm och blev målskytt i 1–1-mötet med Nederländerna.

Forsberg: Mitt eget kött och blod

I Sportbladets VM-bibel kommenterar också Emil Forsberg känslorna kring att bli pappa. Hustrun Shanga Forsberg beräknas föda i augusti.

– Det är svårt att jämföra med något annat, det är ditt eget kött och blod, säger Emil Forsberg.

– Det känns spännande. Lite svårt att fatta, så klart. Känslan nu är helt fantastisk. Man vill ju ha ut den redan nu, det känns fantastiskt roligt, säger mittfältaren.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ARTIKELN HANDLAR OM