Danijela Rundqvist: ”Uppskattar varje dag ännu mer”

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Foto: Hans & Anna Shimoda
Danijela Rundqvist och Nils Ekman blev föräldrar till dottern Ella i december.

Kampen för ett barn blev Danijela Rundqvists tuffaste match någonsin.

Men till slut vann hon den – och i december förra året föddes dottern Ella.

– Vi hade självklart uppskattat det om vi inte behövt kämpa, men nu uppskattar vi varje dag ännu mer, säger hon till Sportbladet. 

I april sändes första delen av den gripande tv-dokumentären ”Kampen för ett barn” där före detta ishockeyspelaren Danijela Rundqvist, 34, och maken Nils Ekman öppet visade sin bokstavliga kamp för att få ett barn. Något som de tidigare misslyckats med efter att Rundqvist lagt sin karriär på hyllan 2015.

– Vi bestämde under resans gång att det är nu vi ska berätta för alla hur det verkligen är. Vi sa att vi filmar ett år sen visar vi det oavsett hur det går. Det är möjligt att det inte hade gått att få barn och då är det viktigt att berätta om verkligheten, inte bara sända det om det blev en framgångssaga.

Nu fick serien ett lyckligt slut, men det satt långt inne.

– Det funkade på åttonde försöket och det är så jäkla coolt att det blev så, säger Rundqvist.

I december föddes till slut lilla Ella som snart blir tio månader. 

– Ella är glad och sover och äter som hon ska. Jag tycker jag får sova och trodde att jag bara vaknade två gånger per natt, men härom natten räknade jag och då var det sju gånger. Jag har lätt för att somna om så det är väl därför det känns så. Sen ammar jag fortfarande och är väldigt låg på energi. Jag väger mindre nu än innan jag blev gravid så jag måste bygga upp mig lite.

Hur har hela den här tiden varit?

– Tiden när Ella är utanför magen går betydligt snabbare än den här längtan under tiden och när det inte går som man vill och inte blir gravid. Men nu är det helt fantastiskt. 

Hur känns det nu efter att ni kämpat så länge för att få barn?

– Vi hade självklart uppskattat det om vi inte behövt kämpa, men nu uppskattar vi varje dag ännu mer.

Var det som du trodde att bli mamma?

– Man är så fokuserad på att bli gravid och föda ett barn, men nu kommer det en massa olika nya faser. Man hade inte planerat så långt som att bli mamma. Därifrån tar man sen nästa steg, men det är så otroligt mysigt att busa och leka med henne.

Maken Nils Ekman, sportchef för Djurgårdens damlag i ishockey, har två barn från en tidigare relation som är åtta och tolv år gamla. Men på frågan om de vill ha fler barn svävar hon på målet.

– Jag har alltid gillat barn och Nisse älskar barn så det är inte omöjligt. Just nu är det för tidigt att säga, men vi har några ägg i frysen så det finns om vi vill. Man ska aldrig säga aldrig.

Danijela Rundqvist är idag verksamhetschef för Djurgårdens damlag i ishockey, samma lag som hon avslutade sin karriär i. Hon hann spela över 200 landskamper för Sverige och 2015 vann hon ”Mästarnas Mästare” i SVT.

Publicerad: