Tomas Ros: Nu har Brynäs två knäckta målvakter

Uppdaterad 2017-04-27 | Publicerad 2017-04-06

GÖTEBORG. Ett beslut fattat under en tiondel av en sekund.

Som avgör den här semifinalserien.

Att plocka bort David Rautio i första perioden var ett vansinnigt beslut av Brynäs.

Nu har Brynäs två knäckta målvakter.

Brynäs IF

Ja, de som var sena till antingen sin röda eller gröna plats i Scandinavium på torsdagskvällen ångrade nog sig.

Det small direkt, bokstavligen.

Lukas Kihlström åkte ut för hög klubba och Casey Wellman direktsköt in, vad annars, 1–0 efter 109 sekunder av spel.

Blev en förstaperiod som satte agendan, och avgjorde matchen.

Beslut som kan bli avgörande

En period som innehöll hela fem mål, varav några riktigt snygga mål och där Brynäs tränare med Thomas Berglund, Tommy Sjödin, Janne Larsson och målvaktsgurun Pekka Alcén avgjorde matchen och kanske hela semifinalserien.

Syftar inte på backarnas dåliga hemjobb vid Frölundas 3–2.

Eller missen i boxplay att inte ta bort Casey Wellman från skottläge.

Eller val av forechecking eller tekare mot Joel Lundqvist.

När man valde att plocka ut David Rautio efter 17.14, precis efter Simon Hjalmarsson 3–2-mål så sänkte man Rautio och möjligheten till att vinna.

Rautio ville inte gå av, kasta in handduken, svika laget eller ge upp.

Han ville vinna matchen. Det här är hans slutspel.

Revanschsugen efter en tid av sjukdom och sugen på att ta femte segern i slutspelet. Man såg på hela Davids kroppsspråk vid målet att han var så besviken på backarnas usla backchecking. Han drack lite vatten och sneglade mot båset och fick chockbeskedet när Felix Sandström började sätta på sig plock, klubbhandske och den lackade specialmasken.

1–0 till Frölunda var otagbart.

2–1 var kanske inte otagbart, men Rautio kan inte lastas för varken det målet eller Hjalmarssons 3–2.

Ändå fick han bara 17 minuter av spel i den fullsatta hallen. Nu är det inte första gången som Rautio blir utbytt. Han vet hur det funkar. Rutinerad kille.

Men givetvis får han hjärnspöken. Fundersam.

Inte lätt att studsa upp på lördag eller på måndag.

Många spöken i skallarna

Och en målvakt som hoppar upp, håller tätt behöver Brynäs mot Frölunda. Man behöver en målvakt som står på huvudet, räddar med alla möjliga kroppsdelar och blir ett spöke för motståndarna.

Enda spöket vi nu ser är de som cirkulerar i Rautios huvud.

Givetvis kom 4–2 på en målvaktstavla av inbytte Sandström i andra perioden. Han knep inte åt armen längs kroppen och pucken smet sådär retsamt in.

Hela effekten av målvaktsbytet förstört.

Och vi ska även lägga i grytan att Sandström stod match två mot Frölunda där Brynäs förlorade med hela 1–6. Frölunda har alltså en skön känsla mot Sandström, inget positivt för Brynäs.

Nu gör Frölunda en bra hockeymatch – igen. Man lever på en extra urkraft som uppstod efter när man vände 1–3 till 4–3 mot Skellefteå.

Tar man med sista perioden i match 1, hela andra matchen och de två första perioderna på torsdagskvällen så har man tryckt in 14 mål bakom Sandström och Rautio.

Man har hittat nyckeln till att skapa lägen i offensiv zon, som ofta uppstår av ett snabbt pucktempo och fina instick från förlängda mållinjen i riktning in mot slottet.

Allt talar för en drömfinal

Man ska inte ta till för starka eller säkra ord. Men jag kan inte se att Brynäs vänder det här. Givetvis måste man kasta in målkungen från i fjol, Nick Johnson, för att få till en förändring i matchbilden. Det är ett måste nu. Han var ute och cyklade, häpp, under matchen i Scandinavium för att inte ha för tunga ben när han får chansen nästa gång.

Den måste komma nu.

Och Brynäs måste gå hårdare på Frölundas målvakt Johan Gustafsson för att sätta press och få in returer och styrningar.