Skrämmande siffrorna: ”Lösningen kan finnas här”

Uppdaterad 2019-09-13 | Publicerad 2019-09-10

Kolla in den här i flera bemärkelser sjuka statistiken från förra säsongen.

360 SHL-matcher: 70 hjärnskakningar.

180 SDHL-matcher: 35 hjärnskakningar.

139 landslagsmatcher: 2 hjärnskakningar.

– Det här är jätteviktigt, vi måste gå till botten med vad det här beror på, säger domaren Morgan Johansson.

Ishockeyn fortsätter att jobba hårt med att minska det stora problemet med hjärnskakningar.

Många spelare har varit tvungna att sluta på grund av hjärnskakningar och har fått lida svårt resten av livet.

Nytt för den här säsongen i SHL är bland annat att klubbarna utrustas med ny kylarhjälm, tidigare spelare ska ha nära kontakt med aktiva spelare och nya regelbenämningen late hit (samma saker som tidigare ger utvisningar, men omotiverade tacklingar utan puck ska få större fokus) som praktiserats i landslagssammanhang tidigare.

”Ringar in problemet”

Aktiva SHL-domaren Morgan Johansson från Ljungby är projektledare för svensk ishockeys projekt för nollvision gällande hjärnskakningar.

Det är han och projektet som ligger bakom de anmärkningsvärda siffrorna från förra säsongen – hjärnskakningarna är ett lika stort problem i SHL:s och SDHL:s grundseriematcher, men inte alls lika betydande i de svenska landslagens matcher.

– Det är en jätte-, jättestor skillnad. Det finns många tankar och många idéer om det här – vi ringar in problematiken någonstans här, lösningen kanske finns så långt borta, jag vill beta av saker och ting i tur och ordning, säger Morgan Johansson.

”Dödar det”

Finns det några konkreta analyser på vad det här beror på?

– En sak som folk har sagt är att det beror på snabbheten i ishockeyn, men det här dödar ju det eftersom internationella ishockeyn är ännu snabbare.

– Det kan bero på är att det är större press här hemma hos spelare, ledare och föreningar, det är mycket mer pengar som står på spel här hemma än i ett VM eller JVM och så vidare.

– Sedan tror jag också att det handlar om attityden – som exempel uppför sig mina barn annorlunda när de är hemma hos kompisars föräldrar än hemma hos oss, killar och tjejer på landslagsuppdrag har annat beteende än i klubblaget.

”Måste ändra attityden”

Hur borde man jobba med den här attityden?

– Vissa föreningar har börjat jobba ner i unga åldrar med att man inte ska håna motståndarna. Jag har sett hur ungdomar står och bankar i sarger när någon tacklar en annan spelare, det är ett jättestort problem för så gör man inte vid ett snyggt mål, en snygg fint eller en snygg passning.

– Sedan är det stor ledarfråga, man kan inte ha ledare i båset som gör en high five när man varit ute och tacklat ner någon eller sänkt någon. Vi måste få en attitydsförändring inom ishockeyn.

”Blivit ett vapen”

Något som projektet också tittar på är utrustningen när det gäller spelarnas axelskydd.

– En jättestor del av smällarna har kommit med axelskydden inblandade, 60–70 procent av hjärnskakningarna i SHL är axelkåpa mot ansikte eller haka. Det är ju oskyddat där, så det är egentligen inte så konstigt att det blir hjärnskakning av det – de är ju till för att skydda axlarna men de har blivit ett vapen och där kanske vi får kolla tillsammans med leverantörer och forskning tillsammans med KTH om vi kan förändra dem på något sätt och om det finns någon lösning där, säger Morgan Johansson.

Premiärer i veckan

Så sent som i söndags åkte Djurgårdsbacken Simon Johansson på en hjärnskakning i Champions Hockey League-mötet med polska Tychy och missar SHL-premiären.

Tidigare under försäsongen har också Färjestadforwarden Daniel Viksten drabbats av en hjärnskakning.

Djurgårdsforwarden Andreas Engqvist, Luleåforwarden Patrick Cehlin, Brynäsforwarden och Linköpingsbacken Almen Bibic Jonathan Granström hör till de som fått vila länge från spel på grund av sina problem.

Siffrorna ger ett snitt på 1,3 hjärnskakningar per SHL-omgång och en per SDHL-omgång.

SDHL har premiär fredag den 13 september och SHL lördag den 14 september.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Följ ämnen i artikeln