Ny svensk NHL-tränare: ”Stort steg”

avHans Abrahamsson, Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Ännu en svensk blir NHL-tränare.

Pär Johansson är klar för Dallas Stars.

– De ringde för ett par veckor sedan, det är en dröm, säger han.

Pär Johansson har den senaste säsongen varit spelarutvecklare i HV71.

38-åringen från Osby har nu fått titeln player development coach i NHL-klubben Dallas Stars.

Han ska främst ansvara för och utveckla klubbens unga lovande prospects i Europa.

– Det blir många resor till Texas under säsongen också, för att jobba med Dallas Stars och AHL-klubben Texas Stars i Austin. Första blir till draften vid midsommar och andra till klubbens rookieläger senare i sommar, säger Pär Johansson.

”De allra bästa”

Basen i Europa blir fortsatt Jönköping – därifrån kommer han att besöka klubbens europeiska spelare, hålla kontakten med deras klubbar och närvara vid matcherna.

För närvarande innan årets draft handlar det om Oskar Bäck i Färjestad, Jacob Peterson i Frölunda, Albin Eriksson i Skellefteå, Fredrik Karlström i Växjö och Jakob Stenqvist i finska Ässät.

Sedan tidigare har klubben två anställda som jobbar med spelarutveckling i Texas, men nu ville de utöka den staben till tre personer för att kunna ha mer närvaro på den här sidan Atlanten.

– Det här känns verkligen som en jättespännande utmaning, det är ett sällsynt erbjudande som inte gick att tacka nej till. Det är ett stort steg att få jobba i en sådan organisation, man kan inte komma så mycket högre och nu får jag jobba med de allra bästa, säger Pär Johansson.

Tidigare spelaren Andreas Falk ersätter som spelutvecklare i HV71.

– Jag är jätteglad att HV71 valde satsa på ett jobb som tidigare inte fanns. Det här ett bevis på att det blev lyckat, liksom att de nu väljer att ersätta mig i rollen, säger Pär Johansson.

SM-guld med Frölunda

Pär Johansson har tidigare varit mycket framgångsrik som assisterande coach i Frölunda under tre säsonger och Mora under avancemanget till SHL 2015.

Han har också varit huvudcoach i danska Odense Bulldogs och Rögles J18-lag samt assisterande coach i norska Stjernen.

Främsta meriterna är SM-guldet med Frölunda 2016 och CHL-titeln med Göteborgsklubben 2017.

– Det här är speciellt för en kille från lilla Osby och gör mig lite stolt. Nästan alla som har sådana här roller är tidigare NHL-spelare, säger Pär Johansson.

I slutet av maj blev AIK:s tidigare huvudcoach Thomas Mitell klar som assisterande coach bakom Moras tidigare huvudcoach Jeremy Colliton i NHL-klubben Chicago Blackhawks.

Kjell Samuelsson är development coach i Philadelphia Flyers och Johan Hedberg är målvaktscoach i San José Sharks, medan Ulf Samuelsson fick sparken som assisterande coach i Chicago Blackhawks under säsongen.

Pär Johansson har tidigare varit instruktör under Dallas Stars camper och var alltså även assisterande coach bakom nämnde Jeremy Colliton i Mora.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

HV71

Osby