Hetaste svensken i slutspelet

Publicerad 2022-05-07

TAMPA. Joel Eriksson Ek är hittills bäste svensk i Stanley Cup-slutspelet.

”Den värmländska vargen” stänkte in ytterligare ett mål när Minnesota i natt tog kommandot i matchserien mot St Louis.

– Ännu så länge har det känts bra , men det är inget jag lägger någon vikt vid så länge vi vinner våra matcher, säger han till Sportbladet efter 5-1-segern i Enterprise Center.

Redan i förra matchen, när Wild slog tillbaka efter den inledande förlusten mot St Louis, visade Joel Eriksson Ek att han sparat säsongens bästa hockey till Stanley Cup-slutspelet.

Han svarade för två mål, plus en assist, och sedan ytterligare ett mål som något snopet dömdes bort för offside i ett tidigare skede – och i natt följde han upp med ytterligare en superb insats, inklusive nya avtryck i protokollet.

Den 25-årige krigaren från Karlstad spelade först fram till det mål Jordan Greenway vispade in redan efter 39 sekunder – och sedan dök han själv upp i slottet och smällde in 4-0 direkt i öppningen av tredje perioden.

Så nu är Joel, med sammanlagt fem poäng, delad tvåa i slutspelets poängliga.

– Ännu så länge har det känts bra , men det är inget jag lägger någon vikt vid så länge vi vinner våra matcher, säger han när vi når honom efteråt.

– Det var överhuvudtaget en bra insats av oss ikväll. Vi fick några tidiga mål och Marc-Andre Fleury gjorde ett väldigt bra och viktiga räddningar när det verkligen behövdes.

Även lagets andra värmlänning, Jonas Brodin, bidrog med ett mål – när Blues med nästan åtta minuter (!) kvar hade tagit ut målvakten. Han fastställde då slutresultatet 5-1.

Wild kan skaffa sig matchboll i serien med en ny seger på söndag kväll (22.30 svensk tid).

Los Angeles Kings håller på att tappa greppet om sin slutspelsserie mot Edmonton.

De åkte på en ny svidande förlust i tredje matchen i natt. 8-2 vann Oilers med – i LA.

Evander Kane var återigen dominant och fullbordade ett hattrick, medan Ryan Nugent-Hopkins och Zach Hyman gjorde två mål vardera.

Man kan alltså konstatera att det inte längre räcker att stänga ned Connor McDavid och Leon Draisaitl för att slå Alberta-laget.

Adrian Kempe hade assist på ena hemmamålet.