Tufft ekonomiskt år för SHL: ”Inte hållbart”

Publicerad 2018-09-14

Färjestad är överlägset rikast – men majoriteten av klubbarna i SHL gick back ekonomiskt förra året.

Det visar en rapport från revisions- och rådgivningsföretaget EY.

– Det är inte en hållbar situation på sikt, säger redovisningskonsulten Mikael Bergsten i ett pressmeddelande.

Följ ämnen
Brynäs IF

Klubbarna i SHL går överlag tungt ekonomiskt.

Så lyder domen från konsultjätten EY som bara dygnet innan SHL-premiären har släppt sin årliga rapport med namnet ”Hur mår svensk elithockey?”.

För andra året i rad visar rapporten att klubbarnas totala rörelseresultat är negativt. Enligt revisions- och rådgivningsföretaget har kostnaderna överstigit intäkterna för åtta av 14 klubbar.

Största utgiften? Personalkostnaderna som uppges utgöra 62 procent av utgifterna.

– Det är inte en hållbar situation på sikt. Personalkostnader är klubbarnas överlägset största kostnadspost och under 2017/2018 ökade de totala lönekostnaderna med 32 miljoner kronor, säger Mikael Bergsten, redovisningskonsult på EY och medförfattare till rapporten.

”Pressen aldrig varit större”

Samtliga klubbar från förra årets SHL-säsong klarade licenskravet på fyra miljoner kronor i eget kapital, förutom Karlskrona som åkte ur serien i våras.

Fram till 2022 kommer licenskravet att öka successivt, något som klubbarna kommer ha goda möjligheter att klara av med tanke på att det nya avtalet mellan SHL och C More ger klubbarna 16–21 miljoner mer i ersättning varje säsong.

– Pressen att prestera såväl sportsligt som ekonomiskt har kanske aldrig varit större i SHL. Det återstår att se om klubbarna kan klara de ökade licenskrav genom årliga vinster. Likt föregående år har endast sju klubbar mer än tio miljoner kronor i eget kapital som är kravet år 2022. Övriga klubbar bör börja tänka på framtiden redan nu för att kunna behålla sina elitlicenser, säger EY-revisorn Carlos Esterling som också är medförfattare till rapporten.

Färjestad överläget rikast

EY:s rapport visar att Färjestad är den klubb som har överlägset bäst finansiell ställning i SHL med hela 108,5 miljoner kronor i eget kapital. Det är mer än dubbelt så mycket som tvåan Skellefteå.

Sämst från fjolårssäsongen, bortsett från Karlskrona, har Linköping gått som klarade licenskravet med knapp marginal och inte har mer än 4,3 miljoner i eget kapital.

LÄS VIDARE