Håkansson: Luleå visar vägen för att rädda hockeyn

Foto: Johan Håkansson
HOCKEY

LULEÅ. 40 miljoner rakt in i en supermodern arenaupplevelse.

Luleå Hockeys gör sin största investering hittills och tar samtidigt SHL in i framtiden.

När tv-hotet är på väg att döda hockey som arenaidrott visar Luleå vägen mot räddningen.

I många år har vi gnällt över de sviktande publiksifforna i SHL. Och det har alltid varit folket det varit fel på.

Jag har aldrig förstått det resonemanget.

Ungefär som om det vore en SKYLDIGHET att en Lulebo eller Gävlebo ska betala dyra pengar för att se sitt favoritlag spela.

Folk är inte dumma och om inte upplevelsen motsvarar priset så kommer allt fler att stanna hemma. Svårare än så är det inte. Särskilt när Cmore stadigt förbättrat sin TV-produktion för varje år och gjort det till en ren njutning att sitta hemma i soffan och följa en SHL-omgång. Alla matcher direktsänds, vi får statistiken och intervjuerna, följt av lysande analyser i studion.

”Måste vara häftigare live”

Det är detta SHL måste konkurrera emot om de vill ha folk i arenorna och nu visar Luleå allvar.

– Vi får inte låta barnen växa upp och tro att hockey är en sport man ser på tv. Det måste alltid vara bättre och häftigare live, säger mångmiljardären Jakob Porser.

Det här han, Luleås välgörare, som har gjort den här satsningen på respektabla 40 miljoner möjlig. Visst, Luleå poängterar att de även tar pengar från det fina TV-avtalet till detta projekt, men min gissning är att Porser står för ungefär tre fjärdedelar av kostnaden.

Alla utlovar nu en arenaupplevelse i yppersta värdsklass, något som ska slå oss med häpnad vid SHL-premiären i september och det är klart att man blir nyfiken.

Ska bli ledande igen

På 80-talet blev Luleå känt för fansens tomtebloss. På 90-talet infördes björngapet och ett arrangemang som låg i framkant även internationellt. Men sedan dess har det varit en sluttande backe utför. Tiden är brutal och det som nyss kändes fräscht blir snabbt gammalt och mossigt.

Nu ska klubben än en gång bli ledande när det gäller arenaupplevelser och min gissning är att konkurrenterna till hösten avundsjukt kommer att beskåda detta.

Sedan följer de efter – en efter en.

Och det är på exakt det sättet som SHL kommer att räddas som arenaidrott. Liveupplevelsen spöar TV-upplevelsen med sisådär 5-0.

Då kommer även läktarna att fyllas.

LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19

avJohan Håkansson

ARTIKELN HANDLAR OM