Henke om hårda kritiken: ”Får ta det antar jag”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

KOSICE. Henrik Lundqvist, 37, kan ha gjort sin sista match med Tre Kronor.

Och nu berättar målvaktsikonen om den tuffa kritik han stundtals ha fått utstå under VM-turneringen.

– Vissa har det som ”approach” i livet att fokusera mer på det negativa än positiva saker. Det får man ta, antar jag, säger målvaktsikonen.

Henrik Lundqvist var VM-kung när Tre Kronor vann VM-guld 2017. Bilden då han omfamnas av en vild William Nylander efter den avgörande straffläggningen är klassisk. 

Många trodde det var det perfekta avslutet i Tre Kronor för Sveriges genom tiderna bästa målvakt. Men Henrik Lundqvist ville annat och tackade ja till ytterligare en VM-turnering.

Nu blev det allt annat en någon skön repris för Lundqvist.

Tre Kronor, med 21 NHL-spelare, slogs ut redan i kvartsfinal mot ett Finland med endast två. Efter den tunga förlusten mot Finland stod Henrik Lundqvist länge och väl i den mixade zonen och svarade på frågor. 

– Vi hade inte det flytet vi hade 2017. Det har varit ryckigt. Skickliga framåt, men bakåt… Men många gånger startar det med målvaktsspelet. Men det har inte varit någon lätt hockey att spela. Frågar du (Jacob) Markström tror jag han känner samma sak, säger Lundqvist.

Stänger inte dörren helt till Tre Kronor

Årets turnering har varit en svajig resa för Tre Kronor.

Försvarsspelet i allmänhet och målvaktsspelet i synnerhet har fått utstå hård kritik, både av experter och det svenska folket.

– Vissa väljer heller att fokusera på det negativa än positiva saker. Det får man ta, antar jag, säger Lundqvist.

1 av 7 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Har det varit en besvikelse?

– Nej, det är en approach (inställning) vissa människor har i livet. 

Henrik Lundqvist har varit en av Sveriges genom tiderna mest hyllade spelare, men under turneringen har han fått en hel del kritik:

– Jag tycker ändå jag har gjort allt jag har kunnat. Kunnat träna och förbereda mig precis så hårt jag ville, men inte fått det där flytet i matchernas som jag eller vi som lag hade önskat.

Förlusten mot Finland var med största sannolikhet Henrik Lundqvists sista landskamp med Tre Kronor, även om han inte helt vill stänga dörren: 

– Jag vet inte, vi får se. Jag sa efter förra VM att jag inte stänger några dörrar. Jag fyller 38 nästa år och har inte så många år kvar. Vi får se om man får någon ny chans eller om det stämmer. Det får bli en senare fråga, säger Henrik Lundqvist.

Laddar Matchlista
ARTIKELN HANDLAR OM