NHL-stjärnorna kritiserar matchstraffet i SHL

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleå-backen Oscars Engsund fick matchstraff för tacklingen på Djurgårdens center Michael Haga.

Nu går NHL-stjärnorna och tidigare Djurgårdsspelarna in och kritiserar domslutet och försvarar Engsund.

”Aldrig kul att se någon skadad, men nånstans ligger väl ansvar hos puckförare att skydda sig själv?”, skriver Gabriel Landeskog på Sportbladets Instagram.

Det var dramatiska bilder på Hovet på torsdagskvällen när Luleå vann med 3–1 mot Djurgården.

5.27 in i den andra perioden så delade Oscar Engsund ut en tackling på Michael Haga.

Djurgårdsspelaren föll olyckligt med ansiktet rakt in i sargen, blodet forsade och han fick hjälpas påtagligt groggy ut i omklädningsrummet.

– Han åkte på en hjärnskakning och har fått sy många stygn. Han ser ut som hockeyspelare gjorde förr, säger Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson.

Domarna Patrik Sjöberg och Mikael Andersson dömde fem minuter plus matchstraff för boarding.

NHL-spelarna diskuterar

De tidigare Djurgårdsspelarna och meriterade NHL-spelarna står på Luleå-backens sida.

”Aldrig kul att se någon skadad, men nånstans ligger väl ansvar hos puckförare att skydda sig själv?”, skriver Gabriel Landeskog på Sportbladets Instagram.

”Det var länge sen spelare visste hur man gjorde det!”, svarar Douglas Murray.

Både Robert Ohlsson och Luleås assisterande coach Henrik Stridh var också inne på att både tacklande spelade och tacklad spelare har ett ansvar.

– Haga var ju i ett upprätt spelande läge och var tacklingsbar, och sedan fick han pucken mellan benen. Då vred Haga ner för att titta på pucken, och då hade Engsund redan bestämt sig och då är det svårt att kliva av när man väl har bestämt sig för att tackla – det är väldigt tråkig situation, jag tror inte att Engsund menade något illa, säger Robert Ohlsson.

– Det är stort omöjligt att slå av på den korta tiden, det är jättetråkigt att det tog illa. Jag tycker inte att det är ett matchstraff, de kommer säkert att titta på det och göra en bedömning, säger Henrik Stridh.

Foto: TT

”Måste skydda sig”

Sportbladets ishockeykrönikör Hans Abrahamsson skrev under matchen:

”Tacklingen är egentligen inte speciellt hård och inte med speciellt hög fart, men i den position som Haga plötsligt befann sig i blev konsekvensen olycklig.

Det här hade varit en ickesituation för säg tio år sedan. Kommer man som puckförare längs sargen och får press utifrån av en forward är risken stor att man också möter en back i nord/sydlig riktning.

Det var, och är fortfarande, ett väldigt vanligt sätt att få stopp i spelet. En spelare styr ut, nästa sätter stopp.

Det måste man var beredd på som puckförare.

Det finns tillfällen då ”skydda pucken” inte får ha högsta prio. Och det finns positioner när man absolut inte får vända ryggen mot utan i stället skydda sig.

En meter från sargen är en sådan.”

Ingen avstängning

Varken situationsrummet eller domarna anmälde händelsen till disciplinnämnden och Oscar Engsund riskerar inget ytterligare straff.

Gabriel Landeskog är sedan många säsonger kapten i Colorado Avalanche men går nu långtidsskadad, han har Hammarby som moderklubb men är fostrad i Djurgårdens ungdomsverksamhet.

Douglas Murray slutade spela 2015 och bor numera i San Jose utanför San Fransisco i Kalifornien, han är också fostrad i Djurgårdens ungdomsverksamhet och morfar är Djurgårdslegendaren Lasse Björn.

I NHL är den här typen av händelser mer ovanlig då spelarna är skickligare, mer vaksamma och smartare – plus att farten inte är lika genomgående hög.

Luleå har nu sex segrar på de sju senaste matcherna i SHL, Djurgården har fyra raka förluster och 3–16 i målskillnad.

Publicerad: