Svensk backsuccé i NHL

Publicerad 2024-01-05

NEW YORK. Det var de svenska backarnas natt, slår vi fast i NHL-svepet.

NATTENS SKÅNSKE BACK

Rasmus Andersson gjorde ett rasande grannt mål när Calgary Flames vann en streckmatch mot Predators i Nashville – och därmed hakade på ordentlig i det västra wild card-racet.

Under en kontring i slutet av första perioden fick han tag i pucken ute på höger kanten, navigerade in mot kassen, vände bort både Roman Josi och Dante Fabbro och lade in en iskall backhand.

– Det var ett grymt mål, han visade verkligen tålamod i det läget, säger landsmannen Elias Lindholm till Sportbladet.

Andersson stod också för en assist, precis som Mikael Backlund och just Lindholm.

Filip gjorde ett av Nashvilles mål, framspelad av Gustav Nyquist.

Rasmus Andersson, till vänster, jublar.

NATTENS ÅNGERMANLÄNDSKE BACK

Trots att Tampa inte övertygar varje kväll producerar Victor Hedman som i fornstora dagar och i natt, borta mot Minnesota, var det dags igen.

I ett powerplay i början av andra perioden fick han pucken på blålinjen och skickade in en karaktäristisk bomb bakom Marc-Andre Fleury.

Därmed befäster ”Heddy” sin position som trea i backarnas poängliga med sammanlagt 39 poäng.

Matchen vann Lightning med 4-1 och en annan back, doldisen Darren Raddysh, bidrog med två mål.

– Vi behöver mer produktion från våra backar, det underströk vi innan matchen, så jag är mycket nöjd, säger coachen Jon Cooper.

NATTENS VÄSTGÖTSKE BACK

Rasmus Dahlin är en annan som producerar mer än han får cred för. Med den elfte fullträff han satte när Buffalo under natten sopade till Montreal med 6-1 ryckte 23-åringen från Lidköping de facto åt sig ledningen i backarnas skytteliga.

Nu var det visserligen i tom kasse han nätade, från egen zon – men ändå.

All Star-profilen hade också en assist, precis som Mattias Samuelsson, medan Jeff Skinner snodde åt sig titeln ”Matchens lirare” med ett mål och tre framspelningar.

NATTENS SMÅLÄNDSKE BACK

Det blev oväntad målfest mellan Bruins och Penguins i Boston. Redan efter knappt åtta minuter hade gästerna ledningen med 3-2 och till slut vann de med 6-5.

Och Erik Karlsson hade stor del i segern. Han bidrog med två assist, inte minst till Sidney Crosbys avgörande 6-5-strut i mitten av tredje perioden.

Även Rickard Rakell tillskrevs en assist, liksom Bostons Hampus Lindholm.

NATTENS SVENSKA FLORIDA-BACKAR

Katterna från Sunrise är i knallform och tog sjätte raka segern i natt – genom att vinna finalreprisen mot Golden Knights i Las Vegas med 4-1.

Gustav Forsling spelade fram till ett av målen och Oliver Ekman-Larsson till ett annat.

NATTENS KEMPEINSATS

Adrian Kempe blir hetare och hetare. Han smackade in två mål när Detroit gästade ”La La Land” och med det sista, till 3-3, säkrade han poäng åt Kungarna.

Med förlust blev det till sist, Red Wings drog längsta strået under straffavgörandet efter fullträffar av Lucas Raymond och Patrick Kane.

NATTENS SPRÄCKTA NOLLA

På grund av upprepade skador har Andre Burakovsky inte kommit in i normal rytm under hösten och inför Seattles hemmamatch mot Ottawa i natt stod han fortfarande på noll mål.

Men i slutet av andra perioden kom skåningen och Kailer Yamamoto loss i en två-mot-en-kontring och då lyckades han äntligen spräcka nollan.

Kraken vann till slut med 4-1, har tagit sex raka segrar och kravlar sig därmed upp på en wild card-plats i västra tabellen för första gången den här säsongen.

NATTENS ”HAN GJORDE DET IGEN”

Nathan MacKinnon är ostoppbar. För andra matchen i rad blev han övertidshjälte för Colorado i en match i Dallas där nya tabellettan i väst så sent som i mitten av tredje perioden låg under med 4-2 men till slut vann med 5-4 i alla fall.

Det var ”Macs” andra mål för kvällen. Även Jonathan Drouin, som verkligen börjar finna sig tillrätta i Denver-laget, gjorde två mål och Mikko Rantanen ett.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

New York Rangers återtog serieledningen med en 4-1-seger mot Chicago på Madison Square Garden (en assist av Mika Zibanejad), Columbus slog Philadelphia med 3-2 (Samuel Ersson stoppade 26 skott), St Louis skrällde med en 2-1-seger mot Vancouver, NY Islanders klappade till Arizona med 5-1 (en assist av Simon Holmström) och San Jose åkte på tionde raka förlusten genom att torska mot  Winnipeg med 2-1 (en assist av William Eklund).