Skellefteåe nära kryss

Per-Erik Johnsson låg hemma magsjuk.

Då klev Jörgen Jönsson in i båset som assisterande tränare i Färjestad.

Han fick inleda den nya karriären med en seger mot Skellefteå med 3–2.

– Jörgen får betyget mycket väl godkänd. Vi vann ju, sade Tommy Samuelsson, huvudtränare i Färjestad.

Färjestadsikonen Jörgen Jönsson, som lade skridskorna på hyllan efter SM-guldet i våras, hade ett extra ansvar för Färjestads anfallare mot Skellefteå.

– Han bidrog med mycket, sade Tommy Samuelsson.

Stärkta av Jörgen Jönssons visdomsord tog Färjestad ledningen med 2–0 tämligen omgående. Per Åslund hade öppet mål att lägga in pucken vid 1–0 efter att Dragan Umicevic fintat bort Andreas Hadelöv, målvakt i Skellefteå, efter noter.

Blott 39 sekunder senare pricksköt Marcus Paulsson 2–0 efter en läcker fint. Noterbart att Skellefteå hade tre högerbackar på isen vid 2–0-målet. Det säger något om hur virrigt det var i gästernas zon i den första perioden.

Fick inte ut budskapet

– Vi pratade ordentligt inför matchen hur vi skulle bete oss på isen. Uppenbarligen fick jag inte ut mitt budskap förrän efter en och halv period, sade Hans Särkijärvi, tränare i Skellefteå.

Torsdagens förlust var Skellefteås sjätte raka.

– Vi har haft det tufft en tid. Det har satt sina spår, sade Särkijärvi.

Gästerna jobbade sig in i matchen och reducerade till 1–2 genom Tomas Surovy.

– Kul att Tomas fick göra mål, sade Särkijärvi.

Nyförvärvet från Linköping har haft det svårt med målskyttet.

Ett öde han delar med Färjestads Antti Pihlström. Finländaren sköt 3–1 för Färjestad efter en målvaktsretur.

– Öppet mål och så tog pucken på en av deras spelare och in i mål, pustade Pihlström efter sin blott tredje fullträff i Färjestadsdressen.

Motsvarade inte förväntningarna

Hemmafansen hade förväntat sig betydligt mer än så.

– Det är många som hackar på honom. Det var bra att han fick göra ett mål, sade Tommy Samuelsson.

– Förhoppningsvis släpper det nu. Jag hade en måltorka på en månad när jag spelade i NHL, sade Pihlström.

Färjestad spelade av matchen i den tredje perioden fram till slutminuten då Jyri Marttinen reducerade till 2–3. I anfallet efter kunde Jimmie Ericsson tagit matchen till sudden death menfick inget lyft på pucken.

– Det blev väl spännande i slutet. Vi hade inte självförtroende nog för att gå för 4–1. Det syntes när vi hade powerplay, sade Tommy Samuelsson.